Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Appelcider maken

Appelcider maken

54321 (3) waardeer

Onderwerp: homemade | 06 september 2022

Appelcider maken

Alcoholische dranken kunnen van allerlei soorten vruchten worden gemaakt. Voor wijn worden bijvoorbeeld meestal druiven gebruikt. En voor appelcider, je raadt het al: hier vormen appels het hoofdingrediënt.

Appelcider is populair en je kunt het dan ook in allerlei winkels gewoon kopen. Maar je kunt het natuurlijk ook zelf appelcider maken.

Ingrediënten

  • Appelsap
  • Eén zakje wijngist
  • Sulfietpoeder
  • Citroenzuur
  • Pecto-enzyme

Appels

Er zijn verschillende appelrassen, ieder met hun eigen smaak en hardheid. Sommige soorten zijn wat zuurder, andere weer wat zoeter.

Dat betekent ook, dat er heel wat verschillende soorten en smaken appelcider te maken zijn. Je kunt het beste handappels gebruiken, het liefst natuurlijk onbespoten. Met de juiste appelmix krijg je een mooie balans tussen zoet en zuur, bijvoorbeeld door het gebruik van Elstar en de Rode van Boskoop. Maar je kunt natuurlijk ook zelf experimenteren om erachter te komen welke smaken je het lekkerst vindt.

Wat heb je nodig?

Om appelcider te maken heb je nodig:

  • Appelsap, ofwel uit een pak, ofwel verkregen door eigen appels te pletten.
  • Eén zakje wijngist.
  • Sulfietpoeder. Per 10 liter sap heb je ongeveer één tot anderhalve gram nodig.
  • Citroenzuur
  • Pecto-enzyme, je hebt per liter sap ongeveer één gram nodig.
  • Een gistingsfles, met een stop, waterslot en hevelslang. Als je dit niet hebt dan kun je het ook met gewone flessen proberen.

Hoe pak je het aan

De gistingsfles wordt tot de hals gevuld met sap. De gist los je op in een paar theelepels met warm water. Samen met de pecto-enzyme en het sulfiet, die je ook eerst even in water oplost, voeg je dit aan het sap toe.

Je sluit nu de fles af met de rubberstop met het met water gevulde waterslot. Gebruik je een gewone fles, zorg dan deze goed gevuld is en draai de dop erop. Nu zet je de fles weg op kamertemperatuur en moet je wachten tot het gistingsproces klaar is. Dat kan een week duren.

Na de gisting wordt de cider snel helderder en op de bodem zie je een laag bezinksel. Hevel nu de cider voorzichtig over in andere flessen. Je kunt eventueel een theelepeltje suiker per fles toevoegen voor je deze een week of zes koel wegzet.  

Proost! en geniet van je zelf gemaakte appelcider!

Categorie

Reviews

Waardering: 54321

Bärbel: waar denk je dat de appels in de supermarkt vandaan komen? Ook bij de boer…

Gereviewd door Paul op 19-11-2022

Waardering: 54321

Jammer dat er sulfiet inzit, dat gif heb ik liever niet in iets wat ik eet of drink.
Is ook niet nodig.Gewoon naturel, houden ,en liefst geen appelen vd boer die zijn ook weer z’n 10 tal malen bespoten.

Gereviewd door Bärbel op 28-08-2021

Waardering: 54321

Heel goed zo maak ik hem ook heel lekker

Gereviewd door W.h Hulshof op 06-11-2016

Je plaats een waardering over

Appelcider maken

ster ster ster ster ster