Zoals jullie misschien weten mag ik er graag brood bakken, maar ik moet dan ook gelijk toegeven dat het ook wel eens misgaat. Zelf denk ik dat het komt omdat het deeg niet genoeg is gerezen. Tijd om te kijken naar een oplossing!
Nu kun je natuurlijk diep in de buidel tasten en gelijk een professionele rijskast kopen (bijvoorbeeld van Rofco), maar dat lijkt met mij voor een hobby bakker een beetje overdreven. Tijd voor zelfbouw.
Rijskasten zijn voorzien van een temperatuurregeling en bevochtigingssysteem met uitneembaar waterreservoir. Vaak is de temperatuur is traploos instelbaar tot 40 graden. Zo heb je een volledige controle over het rijsproces. Met de bevochtiger voorkom je uitdroging van het brood of verkorsting van het deeg.
Het deeg blijft zijn volledige soepelheid behouden en ondergaat zo een vloeiende overgang naar de ovenrijs tijdens het bakken. Bovendien wordt de uiteindelijke korst er positief door beïnvloed: de korst wordt krokanter.
Als je op Google zoekt op "rijskast" kun je veel informatie vinden over het maken van je eigen rijskast. Wat heel belangrijk is de temperatuur van het deeg en de luchtvochtigheid. De ideale temperatuur voor brood is is 25 tot 27 graden. Wil je hier meer over weten kun je "Tips on dough temperature" en "Why worry about water" lezen.
Nu we weten wat een rijskast (ongeveer) doet kunnen we onze eigen rijskast maken. Mijn rijskast bestaat uit de volgende onderdelen:
Bekleed de zijkanten van de keukenkast met piepschuim, plaats om de bodem de electrische kookplaat met daarop de overschaal met een klein beetje water. Gebruik de digitale meter om de temperatuur en de luchtvochtigheid in de gaten te houden.
Beste mensen, ik heb zojuist het artikel gelezen van de zelfgemaakte Rijskast, maar nu is mijn vraag: werkt dit goed, of wordt hij niet meer gebruikt? Het idee lijkt eenvoudig, dus ik heb wel zin om er 1 te maken. Ik hoor graag uw reactie.
Beste meneer of mevrouw Hendrikse,Bedankt voor je reactie!Ik gebruik de rijskast nog regelmatig, vooral in de winter, en hij werkt heelAls je nog meer vragen hebt dan hoor ik het graag.
Geeft zo,n electr kookplaat niet te veel warmte af
Nog een vraag van welk merk is het warmte/vochtigheids metertje.
Ik heb geen problemen met de warmte. Er zitten twee standen op en meestal gebruik ik de laagste (behalve in de winter).Metertje heb ik gekocht via dx.com (zie link in de tekst)
is er geen elektrocutie gevaar; Hoge luchtvochtigheid lijkt me niet goed samen te gaan met elektrische kookplaat.
Durf ik niet te zeggen. Maak regelmatig gebruik van de kast en heb er tot nu toe geen problemen meegehad.
Zelf heb ik hem dito zo gemaakt:werkt fantastisch!!!!!!!!!!!!!!
Beste Jan,Leuk en goed om te horen! Is het mogelijk om wat foto's te ontvangen?
Wat een wereldidee! Maar voor ik een keukenkastje aan gort trek....moet de deur erin blijven, en zo ja, doe je die dicht tijdens het rijzen? Waar gaat in dat geval het overige vocht naartoe? Alvast hartelijk dank!
Hallo Elly,Bedankt voor je reactie! IK heb enkele oude keukenkastjes in de schuur. De deur gaat inderdaad dicht tijdens het rijzen en het vocht blijft bij mij voornamelijk in het kastje.Succes!
Hoi bakkers misschien is het een idee omeens naar horecainrichters te bellen.Deze n krijgen regelmatig kapotte koelkastjes en zeer geschikt,kapotte wijnkoelkast jes.het grote voordeel is dat deze geisolerd zijn en vaak glazen deuren hebben waardoor je een beter controle hebt over je deeg