Zelf een rijskast maken

Zoals jullie misschien weten mag ik er graag brood bakken, maar ik moet dan ook gelijk toegeven dat het ook wel eens misgaat. Zelf denk ik dat het komt omdat het deeg niet genoeg is gerezen. Tijd om te kijken naar een oplossing!

Nu kun je natuurlijk diep in de buidel tasten en gelijk een professionele rijskast kopen (bijvoorbeeld van Rofco), maar dat lijkt met mij voor een hobby bakker een beetje overdreven. Tijd voor zelfbouw.

Wat doet een rijskast?

Rijskasten zijn voorzien van een temperatuurregeling en bevochtigingssysteem met uitneembaar waterreservoir. Vaak is de temperatuur is traploos instelbaar tot 40 graden. Zo heb je een volledige controle over het rijsproces. Met de bevochtiger voorkom je uitdroging van het brood of verkorsting van het deeg.

Het deeg blijft zijn volledige soepelheid behouden en ondergaat zo een vloeiende overgang naar de ovenrijs tijdens het bakken. Bovendien wordt de uiteindelijke korst er positief door beïnvloed: de korst wordt krokanter.

Als je op Google zoekt op "rijskast" kun je veel informatie vinden over het maken van je eigen rijskast. Wat heel belangrijk is de temperatuur van het deeg en de luchtvochtigheid. De ideale temperatuur voor brood is is 25 tot 27 graden. Wil je hier meer over weten kun je "Tips on dough temperature" en "Why worry about water" lezen. 

Eigen rijskast maken

Nu we weten wat een rijskast (ongeveer) doet kunnen we onze eigen rijskast maken. Mijn rijskast bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Keukenkastje (in de scheur)
  • Piepschuim (paar euro bij de bouwmarkt)
  • Electrische kookplaat (gekocht bij de kringloop voor 4,95)
  • Ovenschaal (uit de keuken)
  • Rek (uit een oude oven)
  • LCD Digital Hygrometer & Thermometer (gekocht op dx.com voor 5,20 euro)

Bekleed de zijkanten van de keukenkast met piepschuim, plaats om de bodem de electrische kookplaat met daarop de overschaal met een klein beetje water. Gebruik de digitale meter om de temperatuur en de luchtvochtigheid in de gaten te houden.

Laat een reactie achter
H.Hendrikse schreef op 27 March 2015

Beste mensen, ik heb zojuist het artikel gelezen van de zelfgemaakte Rijskast, maar nu is mijn vraag: werkt dit goed, of wordt hij niet meer gebruikt? Het idee lijkt eenvoudig, dus ik heb wel zin om er 1 te maken. Ik hoor graag uw reactie.

Jeffrey schreef op 27 March 2015

Beste meneer of mevrouw Hendrikse,Bedankt voor je reactie!Ik gebruik de rijskast nog regelmatig, vooral in de winter, en hij werkt heelAls je nog meer vragen hebt dan hoor ik het graag.

T.Rozenberg schreef op 28 September 2015

Geeft zo,n electr kookplaat niet te veel warmte af

T.Rozenberg schreef op 28 September 2015

Nog een vraag van welk merk is het warmte/vochtigheids metertje.

Jeffrey schreef op 28 September 2015

Ik heb geen problemen met de warmte. Er zitten twee standen op en meestal gebruik ik de laagste (behalve in de winter).Metertje heb ik gekocht via dx.com (zie link in de tekst)

bob schreef op 18 November 2015

is er geen elektrocutie gevaar; Hoge luchtvochtigheid lijkt me niet goed samen te gaan met elektrische kookplaat.

Jeffrey schreef op 19 November 2015

Durf ik niet te zeggen. Maak regelmatig gebruik van de kast en heb er tot nu toe geen problemen meegehad.

jan slegt schreef op 03 January 2016

Zelf heb ik hem dito zo gemaakt:werkt fantastisch!!!!!!!!!!!!!!

Jeffrey schreef op 03 January 2016

Beste Jan,Leuk en goed om te horen! Is het mogelijk om wat foto's te ontvangen?

Elly schreef op 05 June 2016

Wat een wereldidee! Maar voor ik een keukenkastje aan gort trek....moet de deur erin blijven, en zo ja, doe je die dicht tijdens het rijzen? Waar gaat in dat geval het overige vocht naartoe? Alvast hartelijk dank!

Jeffrey schreef op 07 June 2016

Hallo Elly,Bedankt voor je reactie! IK heb enkele oude keukenkastjes in de schuur. De deur gaat inderdaad dicht tijdens het rijzen en het vocht blijft bij mij voornamelijk in het kastje.Succes!

John Bruurmijn schreef op 06 July 2016

Hoi bakkers misschien is het een idee omeens naar horecainrichters te bellen.Deze n krijgen regelmatig kapotte koelkastjes en zeer geschikt,kapotte wijnkoelkast jes.het grote voordeel is dat deze geisolerd zijn en vaak glazen deuren hebben waardoor je een beter controle hebt over je deeg

lpOFsSyBYh schreef op 22 April 2021

HTKnLZexfzSD

pscwgBdGfAjQu schreef op 02 June 2021

gpoaNbZGTBJjRrFH

PcAiBDvmSp schreef op 24 June 2021

eqDKFZzfAW

VFyKcORmtUawoj schreef op 21 July 2021

NvbyFZDUH