Courgette

Courgette

Courgettes komen oorspronkelijk uit Midden Amerika, waarschijnlijk het noorden van Mexico, maken onderdeel uit van de komkommerfamilie en worden waarschijnlijk al sinds het begin van de eerste beschavingen door mensen gegeten en geteeld.

De naam van de courgette is uit het Frans afkomstig, courge, wat oorspronkelijk merg betekend. Hierdoor wordt een courgette ook wel mergpompoen genoemd.

Het kweken van courgette

Vanaf april is het mogelijk om courgette te kweken in de koude bak, in de maanden mei en juni kan de courgette direct in de volle grond gezaaid worden. Courgette is een bijzonder snel kiemende plant, al binnen een paar dagen zal de kiem te voorschijn zien komen. Houdt bij het zaaien van courgette een afstand van circa 1 meter tussen de zaden. Doordat de plant snel groeit kan je de courgette het beste leiden langs een klimrek, waarbij je de stengels van de courgette plant het beste horizontaal door het rek kan weven. Je zal zien dat zich snel bloemen in de courgette plant gaan ontwikkelen. Bij de vrouwelijke courgette bloemen zullen zich de vruchten ontwikkelen en de mannelijke bloemen zullen alleen bloeien, welke je kan herkennen aan de steel die onder de bloemen zit, in plaats van ontwikkelende courgette vrucht. De bloemen van courgette zijn ook eetbaar en heerlijk om door de sla te doen, maar knip de mannelijke bloemen niet te snel af, want deze moeten de vrouwelijke bloemen bevruchten. Dit bevruchten zal gedaan worden door hommels en bijen. Pas na de bevruchting van de vrouwelijke bloem zal de courgette zich gaan ontwikkelen.

Oogsten van de courgette

In tegenstelling tot veel andere groenten moet je courgette niet uit laten groeien, maar bij voorkeur zo vroeg mogelijk oogsten. Kleine courgettes hebben namelijk een veel intensere en verfijndere smaak dan volgroeide exemplaren, welke groter zijn dan 35cm. In de Italiaanse en Griekse keuken worden de kleine courgettes, van circa 7-10cm, en waar de bloem nog aan zit, gezien als een delicatesse. De eerste courgettes kan je na ongeveer 7-8 weken na het zaaien oogsten. De courgette plant zal door blijven groeien en nieuwe vruchten zullen zich blijven ontwikkelen. Waarschijnlijk kan je medio augustus al meerdere keren per week cougette oogsten!

Ziekten en ongedierte 

De courgette kan worden aangetast door meeldauw, grijze schimmel, vruchtvuur en bladvlekkenziekte. Naast de 'standaard' ziekten komt bij courgette ook nog een ziekte voor die veelal door bladluizen wordt overgebracht, het courgettegeelmozaïekvirus. 

Zaaitabel en plantafstand

10 dagen van zaaien tot kiem, 95 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 100 centimeter.

janfebmrtaprmeijunijuliaugsepoktnovdec
            
            
            
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Voedingswaarden per 100 gram

Energie: 115 kj, 27 kcalWater: 91,6 gram
Eiwit: 1,8 gramCalcium: 30 mgram
Koolhydraten: 4,5 gramIJzer: 2,5 gram
Vet: 0 gramVitamine C: 15 mgram
Vezels: 1,1 gram