5 tips om te beginnen met urban farming

5 tips om te beginnen met urban farming

Groenten en fruit vormen de basis van een gezonde voeding. In de groentewinkel kun je natuurlijk kopen wat je lekker vindt, maar het is nog veel leuker om zelf groenten en fruit te kweken. Leuker, maar vooral veel lekkerder. 

Urban farming

Woon je op het platteland, dan zijn er meestal mogelijkheden genoeg om een moestuintje aan te leggen. Maar ook voor de stadbewoner liggen er volop kansen. Urban farming, de boer uithangen in de stad, wordt snel populairder. Zelf kweken van groenten en fruit is leuker, lekkerder en geeft je een betere verbinding met de natuur om je heen. Bovendien brengt het urban farming je ook meer in contact met de mensen uit je buurt.

Vijf tips om te beginnen

Wie een begin wil maken met urban farming kan wel een paar goede tips gebruiken. Laten we eens zien waar je zoal aan kunt denken.

Tip 1. Grond

Om plantjes te kweken heb je grond nodig. Een plantenbak op het balkon kan een klein beginnetje zijn, of misschien heb je een klein tuintje waar je plantjes in kunt opkweken. Maar wellicht zijn er stukjes snippergroen in de buurt van je woning waar je met je gemeente afspraken over kunt maken?

Tip 2. Samen is leuker

Voor stukjes snippergroen maak je bij de gemeente meer kans als je er een buurt-initiatief van weet te maken. Vraag om je heen na of je buren ook interesse hebben in urban farming, of dat ze in ieder geval achter je plannen staan.

Tip 3. Goede voorbereiding

Als je eenmaal de beschikking hebt over een stukje grond, dan kun je gaan bedenken wat voor soort groentes of fruit je hier wilt kweken. Dat hangt een beetje af van de hoeveelheid zon en schaduw. Veel informatie over urban farming, geschikte groenten in de schaduw kan je vinden op de Goed Boeren in de Stad.

Tip 4. Samenwerking

Het maken van goede plantenbakken is leuker als je het samen doet. Je kunt elkaar helpen de klus te klaren én het is veel gezelliger!

Tip 5. Aandacht

Vergeet niet om ná het zaaien regelmatig onkruid te verwijderen en water te geven!