In de zomer eten we vooral uit onze eigen tuin

In de zomer eten we vooral uit onze eigen tuin

Een tuin vol zelfverbouwde, vergeten groenten als schorseneren en pastinaak, drie kippen die in de zomer elke dag verse eieren leveren, eigengemaakte worsten; dat is iets als het ideale plattelandsleven. Toch wonen Jeffrey en Robine midden in de drukte van Den Haag, vlakbij het centrum. Aan de rand van Bezuidenhout bewonen ze een knusse benedenwoning. Nog wel, want als het aan jeffrey ligt, verhuist het stel binnen een paar jaar naar een woonboerderij in het oosten van het land.

Jeffrey: Dit is echt mijn droom. Het is hier allemaal zo gestrest en gejaagd, dat is toch nergens voor nodig? Het lijkt me heerlijk om ergens te wonen waar je de eerste 100 vierkante meter om je heen niemand ziet.
Robine: Voor mij hoeft het noet zo afgelegen te zijn. Ik wil wel wat leven om me heen.
Jeffrey: Daar moeten we een gulden middenweg in vinden. Wat mij betreft waren we een paar jaar geleden, toen we klaar waren met studeren, al naar een rustiger plek verhuisd, maar Robine zag dat toen niet zitten. Ze wilde graag de stad in kunnen, op een terras zitten met vriendinnen.
Robine: Jij vindt het ook wel gemakkelijk om op zondag boodschappen te kunnen doen en alles dicht bij de hand te hebben.
Jeffrey: Dat is waar. We zijn allebei opgegroeid in een klein dorp en ik vind het belangrijk dat ons kind straks ook in zo'n omgeving kan leven. Ik denk dat dat beter is voor kinderen.
Robine: Als ons kind wat ouder is vind ik het ook prettig dat hij in een dorpse omgeving opgroeit.
Jeffrey: Ik heb altijd al jong vader willen worden. Het lijkt me fijn om zelf nog redelijk jong te zijn als je kind wat groter is. Dan kun je meer dingen met hem doen en misschien begrijp je je kind ook beter. We weten al wat het wordt een jongetje. Handig, want we zijn nogal praktisch ingesteld. En ik wilde het ook graag, een jongetje. Ik ben een beetje ouderwets en vind het fijn dat de eerstgeborende een jongen is.
Robine: Ik had een meisje heel leuk gevonden, maar een jongetje is natuurlijk ook fantastisch. Ik kan me nog geen voorstelling maken van het ouderschap, maar ik lees er veel over.
Jeffrey: Voor mannen is dat anders, denk ik. Ik ben er nog niet echt mee bezig. Er is ook nog niet zo veel veranderd. En zoiets kun je toch niet plannen, denk ik. Het hangt er ook van af wat voor kind het wordt, druk of rustig. Met een druk kind moet je misschien wat strenger zijn dan bij een rustig kind. De korte nachten zullen wel even wennen zijn. Maar gelukkig kan ik daar redelijk goed tegen.
Robine: Ik niet, ik heb mijn slaap echt nodig.
Jeffrey: De enige discussie die we gaan krijgen, zal over de basisschool gaan. Ik zou graag willen dat ons kind naar een rooms-katholieke school gaat, Robine heeft liever een openbare. Maar ik ga er geen ruzie om maken. Dat vind ik zonde.
Robine: We laten elkaar heel vrij, doen allebei ons ding. Vooral Jeffrey heeft die ruimte voor zichzelf nodig.
Jeffrey: Misschien komt dat doordat mijn werk heel druk is. We doen nu dertig projecten tegelijk, ik hen een heel team onder me, de telefoon gaat de heledag door. Dan vind ik het heerlijk om 's avonds even alleen een film te kijekn, of mijn tuin in te gaan.
Robine: Dan laat ik hem maar even.
Jeffrey: De tuin is een goede tegenhanger voor de hectiek van het werk. In mijn studentenijd had ik een bijbaantje als kok en toen heb ik een grote liefde voor lekker eten ontwikkeld. En als kind liep ik al rond op de tuinderij/boerderij van mijn opa en oma. De combinatie van lekker eten en alles vers verbouwen, heeft geleid tot mijn passie voor het  'boeren in de stad'.
Robine: Ik heb niet zoveel met zijn hobby, maar ik eet graag allemaal op. Alleen pastinaak, daar ben ik niet zo dol op. En de zelfgemaakte wijn, die drink ik ook niet. De worsten zijn juist heel lekker, met allemaal verse kruiden erin.
Jeffrey: We kunnen een flink deel van de zomer uit onze eigen tuin eten. Neem schorseneren die zijn echt heerlijk. Waarom dit soort groenten vergeten wordt? Tjsa, misschien ligt dat aan de consument. Sommige groenten zien er niet zo aantrekkelijk uit.
Robine: En schorseneren stinken als je ze klaarmaakt, dan ruiken ze een beetje naar zweetvoeten.
Jeffrey: Bepaalde groenten worden speciaal voor de consument aantrekkelijker gemaakt. Wortelen bijvoorbeeld zijn van zichzelf eigenlijk niet oranje, maar werden op gegeven moment zo gekweekt, zodat ze er lekkerder uit zien. Je hebt ook zwarte en gele wortels. Zelf heb ik hier oranje frambozen in de tuin. Die zijn net zo lekker als rode. Ik lees veel over dit onderwerp, vooral in Engeland zijn er veel boeken over te vinden. Het is leuk om te lezen hoe ze vroeger, zonder alle moderne middelen, toch konden zorgen dat er het hele jaar door genoeg te eten was. Ik vind het heerlijk om zo met mijn passie bezig te zijn. Eigenlijk ben ik best een einzelgänger.
Robine: Ik vind het leuk om er in het weekend lekker op uit te gaan. Voor Jeffrey hoeft dat niet altijd per se.
Jeffrey: Maar ik doe het soms wel.
Robine: En dan vind je het vaak ook nog leuk.
Jeffrey: We zijn best een makkelijk stel, maar ik denk dat de buitenwereld dat soms anders ziet. Ik doe mijn eigen ding, en dat vinden mensen al snel bijzonder of apart.
Robine: Mijn vriendinnen zijn vaak stomverbaasd als hij weer eens iets nieuws gemaakt heeft. Maar ze vinden het ook leuk.
Jeffrey: Ieder jaar maak ik een high tea voor haar vriendinnen. Dan sta ik wel twee dagen in de keuken.