Leven als een stadsboer

Leven als een stadsboer

Den Haag - Jeffrey is geen wereldverbeteraar, maar houdt gewoon van lekker eten. Daarom kweekt hij op een bescheiden lapje grond achter zijn huis in het Haagse Bezuidenhout al zijn groente en fruit zelf: van pastinaak tot framboos.

Hij draagt geitenwollen sokken, loopt op klompen, bakt z'n eigen brood en eet zelf gekweekte, onbespoten groenten. "Maar ik gooi alles wat ik niet nodig heb in de vuilnisbak”. Waarmee Jeffrey wil zeggen dat er geen groot ideaal schuilt achter zijn hobby. "Het gaat mij in eerste instantie niet om duurzaam, ik wil de wereld niet verbeteren. Ik wil lekker eten. En het beste eten kweek je zelf," benadrukt de 29-jarige projectmanager van een internetbedrijf. "Ik ben een internetjunk die verslaafd is aan verse doperwtjes, een stadsboer die een website heeft gebouwd over alles wat daarbij komt kijken." 

Een 'postzegeltuin' noemt Jeffrey het lapje groen achter zijn woning in een kalm straatje in het Bezuidenhout. Van aardappelen tot pastinaak en van basilicum tot frambozen; de opbrengst van het zorgvuldig bijgehouden tuintje is indrukwekkend. En dan zijn er nog de drie kippen die een constante aanvoer voor verse eieren garanderen. "En als ze geen eieren meer leggen, dan slacht ik ze. Gewoon hier in de tuin."

Jeffrey is een telg uit een tuindersfamilie in IJsselmuiden, bij Kampen. Als kind had hij een moestuin op het land van zijn opa en oma. In zijn studententijd werkte hij als kok en groeide zijn liefde voor eten. "Echt eten en dus verse producten." Die behoefte heeft hij moeten uitstellen zolang hij 'tweehoog achter' woonde. Een paar jaar geleden betrok hij zijn huidige woning en kon hij zijn hobby weer oppakken. "Ik ben met deze kennis opgegroeid. Zeg nou zelf, het is toch gek als een kind niet eens weet waar een worteltje vandaan komt?"

Half varken

Inmiddels beperkt Jeffrey zich niet meer tot groenten en fruit. In de buurt plukt hij vlierbessen om wijn van te maken, hij stookt zijn eigen sterke drank en af en toe koopt hij bij de slager een half varken. Uren later ligt de keuken vol met worsten, spareribs, karbonades en hammen. "De hammen hang ik een maand of tien te drogen in mijn schuurtje. Komt wel wat schimmel op, maar daaronder zit prima vlees. Alles van het varken gaat op. Ook de lever en de varkenspoten. En ik maak balkenbrij voor mijn familie in het oosten van het land." 

Over een paar jaar gaat hij ook weer die kant op, bij voorkeur naar zijn eigen woonboerderij, met varkens. "Maar eerst moet mijn site naar 100.000 unieke bezoekers per maand. Dat is de nerd in mij."  www.goedboerenindestad.nl

Artikel geschreven door: Pieter van den Broeke
Foto gemaakt door: Frank Jansen