Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Daags

Zelf een rijskast maken

leestijd: in één miniuut

Zelf een rijskast maken

Zoals jullie misschien weten mag ik er graag brood bakken, maar ik moet dan ook gelijk toegeven dat het ook wel eens misgaat. Zelf denk ik dat het komt omdat het deeg niet genoeg is gerezen. Tijd om te kijken naar een oplossing!

Nu kun je natuurlijk diep in de buidel tasten en gelijk een professionele rijskast kopen (bijvoorbeeld van Rofco), maar dat lijkt met mij voor een hobby bakker een beetje overdreven. Tijd voor zelfbouw.

Zelf een rijskast maken

Rijskasten zijn voorzien van een temperatuurregeling en bevochtigingssysteem met uitneembaar waterreservoir. Vaak is de temperatuur is traploos instelbaar tot 40 graden. Zo heb je een volledige controle over het rijsproces. Met de bevochtiger voorkom je uitdroging van het brood of verkorsting van het deeg.

Het deeg blijft zijn volledige soepelheid behouden en ondergaat zo een vloeiende overgang naar de ovenrijs tijdens het bakken. Bovendien wordt de uiteindelijke korst er positief door beïnvloed: de korst wordt krokanter.

Als je op Google zoekt op "rijskast" kun je veel informatie vinden over het maken van je eigen rijskast. Wat heel belangrijk is de temperatuur van het deeg en de luchtvochtigheid. De ideale temperatuur voor brood is is 25 tot 27 graden. Wil je hier meer over weten kun je "Tips on dough temperature" en "Why worry about water" lezen. 

Nu we weten wat een rijskast (ongeveer) doet kunnen we onze eigen rijskast maken. Mijn rijskast bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Keukenkastje (in de scheur)
  • Piepschuim (paar euro bij de bouwmarkt)
  • Electrische kookplaat (gekocht bij de kringloop voor 4,95)
  • Ovenschaal (uit de keuken)
  • Rek (uit een oude oven)
  • LCD Digital Hygrometer & Thermometer (gekocht op dx.com voor 5,20 euro)

Bekleed de zijkanten van de keukenkast met piepschuim, plaats om de bodem de electrische kookplaat met daarop de overschaal met een klein beetje water. Gebruik de digitale meter om de temperatuur en de luchtvochtigheid in de gaten te houden.