Wat is balkenbrij en hoe maak je het?
Balkenbrij is gekruid vlees dat opgebakken wordt. Het is een typisch streekgerecht en iedere regio heeft op dit smakelijke gerecht zijn eigen variant. De mensen die in het oosten en zuiden van ons land zijn opgegroeid weten vast direct waar ik het over heb.
Een ingredient wat in alle varianten te vinden zit is Rommelkruid. Rommelkruid is een authentiek kruidenmengsel van een aantal specerijen waarbij Anijs en Zoethout de de belangrijkste smaakmakers zijn. Balkenbrij maken doe je met vlees, bouillon, boekweitmeel en bloem en wordt gebakken in de pan. Dit recept is een variant van die mijn opa altijd maakte. Zelf koop ik rommelkruid bij een drogisterij in het dorp van mijn ouders (IJsselmuiden) of je kunt het online kopen. Je kunt rommelkruid ook gemakkelijk zelf maken. Hierbij ook het recept voor rommelkruid.
✓ Altijd voordelig geprijsd
Geschiedenis van Balkenbrij
In het najaar en in het begin van de winter zie je overal bij slagers en vleesafdelingen in de supermarkt balkenbrij liggen. Balkenbrij is een oud gerecht met authentieke specerijen en smaken, dat vooral gemaakt werd in het oosten en zuiden van Nederland. Gelukkig kun je Balkenbrij tegenwoordig ook in de rest van het land vinden. Varianten ervan vind je ook over de grens in Duitsland en België.
De oorsprong van het woord Balkenbrij is een afgeleide van 'brij van gebalchte', wat zoveel betekent als de buikresten van een geslacht dier. In het oud-Nederlands betekent ‘balk’ en ‘balg’ namelijk ‘buik’.
✓ Altijd voordelig geprijsd
November, slachtmaand
In vroeger tijden was november de slachtmaand. Naast de grote hoeveelheden vlees bleef er van het dier voldoende aan vleesresten over. Weggooien was natuurlijk erg jammer, men probeerde zoveel mogelijk te gebruiken. De hedendaagse populaire Kop- tot Staartkeuken is niets nieuws, deze methode werd vroeger al uitvoerig toegepast. Een van de manieren was om de vleesresten te gebruiken was om er Balkenbrij van te maken. Om een lekkere Balkenbrij te maken heb je een goede bouillon nodig, gekookt slachtafval, meestal van het varken en boekweitmeel. Hier werden dan nog speciale kruiden, zoals rommelkruid, aan toegevoegd. Aangezien de maand november de slachtmaand was, is het niet verwonderlijk dat Balkenbrij rond deze maanden vaak gemaakt werd en wordt.
Een heerlijk en goedkoop gerecht
Balkenbrij maken is goedkoop en erg smaakvol. Dit is ook de reden dat Balkenbrij vroeger een populair gerecht was. Een gerecht met als belangrijkste ingrediënten slachtresten en boekweitmeel is relatief erg goedkoop, zeker op plekken waar de boekweit goed groeit. In de slachtmaand november werd balkenbrij op tal van boerderijen op het platteland bereid. En zeker als de financiële middelen beperkt waren, was zo’n gerecht een smakelijke uitkomst. Vaak werd Balkenbrij in grote hoeveelheden bereid. In de diverse delen van de oostelijke en zuidelijke helft van Nederland ontstonden regionaal allerlei varianten. In Brabant is Balkenbrij favoriet met uitgebakken spek en in Limburg werd er vaak bloed in gedaan. In Gelderland houden ze van zoet en bevat Balkenbrij daar rozijnen en krenten.
Ingrediënten
- 500 gram varkensvlees
- 500 gram spek
- 1 kilogram lever
- 3 liter water
- 1 kilogram boekweitmeel
- 4 eetlepels rommelkruid
- zout
- peper
✓ Altijd voordelig geprijsd
Balkenbrij recept - het voorbereiden van de basis
Allereerst maken we een varkensbouillon, de basis van Balkenbrij. Zonder goede bouillon kun je onmogelijk een goede Balkenbij maken. Doe het varkensvlees in een pan met drie liter water (voor het varkensvlees heb ik karbonades gebruikt maar varkenskrabbetjes werkt ook prima). Voeg aan dit mengsel een beetje zout, peper en een eetlepel rommelkruid toe. Breng het aan de kook, schep het schuim af, draai het vuur laag en laat zachtjes een uur trekken tot het vlees gaar is. Als het vlees is gaar gekookt neem het vlees dan uit de bouillon en laat het afkoelen. Zeef de bouillon en breng deze opnieuw licht aan de kook. Snijd het vlees, spek en lever heel klein of draai het door de vleesmolen.
Balkenbrij recept - van bouillon tot brij
Om de uiteindelijke Balkenbrij te maken doe je eenderde van de bouillon in een pan met een stevige bodem en voeg hier boekweitmeel aan toe, net zo lang tot dat je een glad beslag krijgt. Ik zeef de boekweitmeel altijd nog even, er zitten namelijk nog al eens klontjes in.
Voeg het vlees aan het mengsel van bouillon toe en voeg onder voortdurend roeren de resterende bouillon, boekweitmeel en nog twee tot vier eetlepels rommelkruid (naar smaak) toe en laat dit tot vijftien minuten doorkoken en blijf roeren. De Balkenbrij moet zo stijf zijn, dat de lepel er recht op in blijft staan. Voeg zo nodig meer boekweitmeel toe of naar smaak meer zout en Rommelkruid. Laat de Balkenbrij op het meest lage vuur nog ongeveer een kwartier garen en roer hierbij regelmatig door. De Balkenbrij is nu gaar.
Schep de Balkenbrij in een met koud water omgespoelde schaal of cakevorm, dek af met vershoudfolie en laat de Balkenbrij een paar uur afkoelen. Zet de Balkenbrij nog een nacht in de koelkast, zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen en de Balkenbrij goed opstijft.
Balkenbrij recept - hoe bak je de plakken?
Snijd de Balkenbrij in plakken van ongeveer een halve centimeter en haal deze door de bloem. Doe de boter en olie of reuzel in een koekenpan en laat de pan goed heet worden. Bak de plakken Balkenbrij aan beide kanten bruin en krokant.
Balkenbrij - hoe en met wat eet je dat?
Tegenwoordig wordt voor de Balkenbrij, net zoals voor het bekendere gerecht Frikadellen, gemalen restvlees gebruikt. Balkenbrij wordt in plakken gesneden van maximaal één centimeter dik, liefst net wat dunner. De plakken worden vervolgens door de bloem gehaald zodat ze niet te plakkerig zijn, om en om in de koekenpan bruin gebakken. Je serveert de Balkenbrij warm en kunt Balkenbrij combineren met roggebrood, met zoet, zoals cranberry compote, met mosterd, met appelstroop en zo zijn er nog heel wat smakelijke combinaties mogelijk. Balkenbrij is bijvoorbeeld ook heerlijk op een stuk geroosterd brood met wat bieslook. Verder ook erg lekker in combinatie met gebakken appel met stroop en piccalilly.
Balkenbrij is nog steeds een goedkope delicatesse, zeker de moeite waard om (opnieuw) te leren kennen!
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
Natuurlijk maakt een ieder balkenbrij naar eigen wens. IK heb het nog van thuis uit(al ben ik nu zelf bijna 71! Maar ik ben al 64 jaar vegetarier. Dus daar ga je dan: geen vlees, geen spek! Maar ik heb mijn eigen versie verzonnen: goed boekweitmeel natuurlijk, daar verschillende soorten kruiden bij -vooral kruidnagel en GEEN rommelkruid! Ik pak een pakje VEGA gehakt(wat al fijn is) en dat doe ik door het mengsel Nodig: 2 liter water, volle eetlepel kruidnagel, beetje nootmuskaat, verse peper -nog wat andere kruiden naar behoefte. Drie groenten bouillontabletten. Geen zout, wat dat zit er genoeg in de tabletten en kruiden. Ik weet zeker voor de vegetarieur, maar ook de vleeseter, het is echt het proberen waard! lekker knapperig bakken: voor op de boterham of bij de warme maaltijd! IK waardeer uw recept natuurlijk met een volle voldoende, al eet ik die niet natuurlijk. Hoe dan ook, eet allen smakelijk!
Gereviewd door Marlies op 11-11-2023
Waardering:
hi
Gereviewd door henk op 10-05-2023
Waardering:
Toen ik in 1945 5 jaar oud was en zelf de weg wist naar mijn opa van moeders kant wist ik dat in de herfst en winter daar op zaterdag balkenbrij werd gebakken ,ik was er gek op, Gelderland lekkernij van bij de boer geslacht varken , zie het beest nog hangen aan zijn achterpoten op of aan de leer, nu gepensioneerd nog steeds aan de balkenbrij. Heerlijk.
Gereviewd door Gerrit op 20-01-2023
Waardering:
5 sterren.
Bij mij thuis in de jaren 50 vorige eeuw slachtte men aan huis jaarlijks 2 varkens. voor de familie en de Pastoor?!
Heerlijk als mijn tante zus weer maakte die was het lekkerste. Soms kopen we er weleens bij de slager die van de laatste keer benaderde die van mijn tante lekkernij.
Gereviewd door Wijnand op 19-12-2022
Waardering:
geweldig,was het recept kwijt,kan het nu weer gaan maken! fijne gedachte aan vroeger!
Gereviewd door joyce keyzer op 25-11-2022
Waardering:
Balkenbrij heb ik leren kennen door mijn toenmalige schoonfamilie uit Deventer. Aan de Hogehondstraat zat ze slager die een geniale versie verkocht. Nu, heel veel jaar later heb ik bij de jumbo iets gevonden wat er uiterlijk het zelfde uit ziet. Alleen zijn de plakken standaard veel te dik. Ik ga morgen ondervinden of het smaakt naar wat ik me herinner en waarvan ik kan zeggen dat ik het ongelooflijk lekkr vond!
Gereviewd door Jeanet op 03-04-2022
Waardering:
Mijn oma nam het recept mee uit Deventer en zij vond bloedworst en een stuk zwoerd, naast de andere spullen ook een onmisbaar ingredient….... Het zwoerd hielp mee om het binnenste goed vloeibaar te maken als je het bakte.
Gereviewd door Janneke Baas op 13-01-2022
Waardering:
Duidelijk recept voor dit heerlijke gerecht als je het klaar gemaakt heeft.
Ik geef het recept een acht en een half.
Gereviewd door Verbeek op 23-12-2021
Waardering:
Heel goed maar nog een vraag verhouding bloem -boekweit meel
Gereviewd door Gh Oude Breuil op 15-12-2021
Waardering:
goed beschreven en nu aan de slag en smullen maar
gr j.m..v.Wakeren uit Doorn geboren 23-01-1939 waardeing 8
Gereviewd door jacques op 30-09-2021
Waardering:
Zoals je zegt een zeer smakelijk gerecht dat vroeger door mijn moeder al werd gemaakt en waar wij met 11 kinderen heerlijk van smulden
Gereviewd door Gerard Wiegmans op 23-01-2017
Waardering:
Duidelijk recept voor dit heerlijke gerecht dat helaas steeds minder bekend wordt en ook niet meer bij elke slager te koop is. Zelf maken is dus een prima optie. Ik zou zelf nog piment toevoegen als extra kruid. Ik geef dit recept een dikke 9.
Gereviewd door Paulusma op 24-12-2016
Waardering:
Ik vond dit mooi en duidelijk voor zelf na te maken.!! Ik geef hier een negen voor.
Gereviewd door John Hermens op 22-11-2016
Waardering:
Heerlijk dit recept,wij maakten vroeger het met vees van de varkenskop als we een half varken kochten voor de diepvries.
Gereviewd door Gerrie Elshof op 27-02-2016
Waardering:
super lekker !!! wij kregen er altijd nog rozijnen in. blij dat ik dit recept weer heb. Met Kerst hebben wij weer ouderwets balkenbrij gegeten.
Gereviewd door Clara van Sonsbeek op 28-12-2015
ik vind het vies maar goed gescreven want het lijkt wel lekker
Gereviewd door ik op 16-01-2024