Wat is balkenbrij en hoe maak je balkenbrij?

Wat is balkenbrij en hoe maak je balkenbrij?

Balkenbrij is gekruid vlees dat opgebakken wordt. Het is een typisch streekgerecht en iedere regio heeft zijn eigen variant. Vaak wordt er rommelkruid gebruikt, dit is een mengsel van een aantal specerijen. Balkenbrij maak je met vlees, bouillon, boekwijtmeel en bloem en wordt gebakken in de pan.

Dit recept is een variant van die mijn opa altijd maakte. Mijn opa maakte balkenbrij met rommelkruid, dit is een mengsel van een aantal specerijen. Zelf koop ik rommelkruid bij een drogisterij in het dorp van mijn ouders (IJsselmuiden).

Balkenbrij recept voorbereiden

Doe het balkenbrij vlees in een pan met drie liter water (voor het varkensvlees heb ik karbonades gebruikt). Voeg aan dit mengsel een beetje zout, peper en een eetlepel rommelkruid toe. Laat dit alles koken tot dat het vlees gaar is.

Als het vlees is gaar gekookt neem het vlees dan uit de bouillon en laat het afkoelen. Zeef de bouillon en houd deze licht aan de kook.

Snijd het vlees, spek en lever heel klein of draai het door de vleesmolen.

Balkenbrij maken

Doe eenderde van de bouillon in een pan met een stevige bodem en voeg hier boekweitmeel aan toe, net zo lang tot dat je een glad beslag krijgt. Ik zeef de boekweitmeel altijd nog even, er zitten namelijk nog al eens klontjes in.

Voeg het vlees aan het mengsel van bouillon toe en voeg onder voortdurend roeren de resterende bouillon, boekweitmeel en nog twee tot vier eetlepels rommelkruid (naar smaak) toe en laat dit tot vijftien minuten doorkoken en blijf roeren. De balkenbrij moet zo stijf zijn, dat de lepel er recht op in blijft staan. Voeg zo nodig meer boekweitmeel toe.

Schep de balkenbrij in een met koud water omgespoelde schaal en laat de balkenbrij afkoelen. Zet de balkenbrij nog een nacht in de koelkast, zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Balkenbrij bakken

Snijd de balkenbrij in plakken van ongeveer een halve centimeter en haal deze door de bloem. Bak de balkenbrij om en om bruin in een koekenpan. Balkenbrij is heerlijk op een stuk geroosterd brood met wat bieslook.

Reviews

43211

Algemene beoordeling: 4.00

Geef uw mening
ster ster ster ster ster
Clara van Sonsbeek schreef op 28 December 2015

super lekker !!! wij kregen er altijd nog rozijnen in. blij dat ik dit recept weer heb. Met Kerst hebben wij weer ouderwets balkenbrij gegeten.