kaas maken

kaas maken

Van alle dingen die ik heb uitgeprobeerd, stond kaas maken hoog op het lijstje. Afgelopen zomer heb ik voor mijn verjaardag van mijn ouders alle benodigheden gekregen om zelf kaas te maken. Ik ben er mee aan de slag gegaan en onderstaande kaas(je) is het resultaat.

Maken van kaas

Voordat ik kan uitleggen hoe je kaas kan maken, wil ik eerst wat aandacht besteden aan de verschillende ingredienten die we nodig hebben voor het maken van kaas.

Melk

Je kunt kaas maken vam melk van de koe en de geit. Op de kaasboerderij wordt de melk rauw verwerkt voor het maken van kaas. Ben je één de van de gelukkige die aan verse melk kan komen, dan kun je ervoor kiezen om net zoals op de kaasboerderij de melk rauw te verwerken of de melk eerst laag te pasteuriseren.

Helaas heb ik geen toegang tot verse melk, dus gebruik ik biologische volle melk.

Zuursel

Voor het maken van kaas heb je speciaal gekweekt zuursel nodig voor de ondersteuning van bacterieverwerking. Dit is voornamelijk belangrijk als je bewaarkaas maakt.

Stremsel

Stemsel heb je nodig om de melk te laten stremmen (dik worden). Stremsel kun je kopen in flesjes van 50 cl. Je kunt stremsel het beste bewaren in de ijskast.

Kaas maken voorbereiden

Doe drie liter melk in een pan en voeg vijf tot tien cl. zuursel toe. Verwarm de melk langzaam en onder zo nu en dan roeren tot 29 graden Celsius (hou er rekening mee dat een pan altijd een beetje nawarmt). Doe de melk ik een schone emmer en zet de emmer op een niet te koude plek. Voeg nu tussen de 9 a 12 druppels stremsel al roerend (rustig) toe aan de melk. Dek de emmer af met een deksel en laat de melk 20 tot 30 minuten staan. De melk mag weinig tot niet afkoelen. Na 20 tot 30 minuten zal de melk voldoende gestremd zijn. 

Het snijden van kaas

Nadat de melk 20 minuten tot 30 minuten heeft gestaan kun je beginnen met het snijden van de kaas. Ga met de wrongelsnijder eerst langs de rand en vervolgens in verschillende richtingen door de gestremde melk. Snij vooral rustig. Doe dit ongeveer tien minuten totdat de stukjes de grootte hebben van een erwt.

Het aftappen van de wei

Nadat de wrongel bezonken is, giet je voorzichig de wei af tot er tweederde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft. Om geen kaas te verliezen, kun je het beste de wei door een zeefje laten lopen. Doe wrongel terug doen in de emmer.

Het nawarmen van kaas

De weiwrongelmassa moet worden opgewarmt tot 33 graden Celsius. Dit doe je door heet water (80 graden Celsius) aan de weiwrongelmassa toe te voegen. Tijdens het toevoegen van het water voordurend roeren, dan tien minuten met de wrongelsnijder roeren. Doe dit wederom rustig.

Nadat de wrongel bezonken is, giet je voorzichig de wei af tot er tweederde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft.

Tweede keer nawarmen kaas

Nu moet de weiwrongelmassa opgewarmt worden tot 36 graden Celsius. Dit doe je door heet water (80 graden Celsius) aan de weiwrongelmassa toe te voegen. Tijdens het toevoegen van het water voordurend roeren.

Als de eindtemperatuur bereikt is, dan moet de wrongel tien minuten staan.

Kaasvaatje

Giet de weiwrongel door een met kaasdoek bekleed vergiet. Pak de kaasdoek met de wrongel uit het vergiet en leg deze voorzichtig in het kaasvaatje. Druk de wrongel aan en trek de rest van de kaasdoek strak en glad en leg deze over de kaas, probeer doekvouwen te voorkomen. 

Persen van de kaas

Leg het kaasvaatje tien minuten onder de pers. Haal na tien minuten voorzichtig de kaas uit het kaasvaatje. Leg de kaasdoek in het kaasvaatje om hier volgens de kaas (omgedraaid) in te leggen. Leg het kaasvaatje weer onder de pers en laat het wederom tien minuten staan.

Pekelen van de kaas

Haal de kaas uit het kaasvaatje en leg het in een bad van zout. Zelf leg ik de kaas in een bad van 300 ml. water met 90 gram zout. Laat de kaas drie uur in het zoutbad liggen. Na drie uur de kaas draaien om het nog een keer drie uur te laten liggen.

Bewaren van kaas

Bewaar de kaas op een koele, niet te droge donkere plek voor twee weken. Vergeet niet om de kaas elke dag te draaien.

Reviews

54321

Algemene beoordeling: 5.00

Geef uw mening
ster ster ster ster ster
rene jacques schreef op 22 February 2017

smikkelen

Tiny schreef op 05 November 2016

Leuk beschreven. Dennis, dit is al een oud bericht zie ik. Heb je al kaas gemaakt? Zuursel doe ik met mijn kefir. Kan ook karnemelk. Stremsel haal je zo op bij een kaasboerderij. Ze geven je vast wel wat. Is mij gelukt !

Dennis schreef op 01 May 2014

En waar koop ik dan zuursel en stremsel, zoek ik al jaren maar nog geen winkel gevonden die het ├╝berhaupt kende laat staan heeft