Zelf kaas maken - hoe doe ik dat?
Heb je altijd al een keer zelf kaas willen maken of wil je weten hoe de boer je gekochte kaas maakt? Lees dan verder en je kunt aan de slag!
Van alle dingen die ik heb uitgeprobeerd, stond kaas maken hoog op mijn lijstje. Afgelopen zomer heb ik voor mijn verjaardag van mijn ouders alle benodigdheden gekregen om zelf kaas te maken. Ik ben er mee aan de slag gegaan en onderstaande kaasje is het resultaat.
✓ Altijd voordelig geprijsd
Maken van kaas - de ingrediënten
Voordat ik kan uitleggen hoe je kaas kunt maken, wil ik eerst wat aandacht besteden aan de verschillende ingrediënten die we nodig hebben voor het maken van kaas. Dit zijn over het algemeen geen alledaagse ingrediënten die je in de keukenkast hebt staan maar zijn eenvoudig online te bestellen.
Melk
Je kunt kaas maken van melk van de koe en de geit. Op de kaasboerderij wordt de melk rauw verwerkt voor het maken van kaas., de zogenoemde rauwmelkse kazen. Ben je één de van de gelukkigen die aan verse melk kan komen, dan kun je ervoor kiezen om net zoals op de kaasboerderij de melk rauw te verwerken of de melk eerst laag te pasteuriseren. Let er hierbij wel op dat het voor zwangere vrouwen afgeraden wordt om rauwmelkse kazen te eten.
Jammer genoeg heb ik geen toegang tot verse melk, dus gebruik ik biologische volle melk.
Zuursel
Voor het maken van kaas heb je speciaal gekweekt zuursel nodig voor de ondersteuning van bacterieverwerking. Zuursel is een concentraat van melkzuurbacteriën die ervoor zorgen dat suikers worden omgezet in melkzuur waardoor de kaas langer houdbaar blijft. Zuursel kun je online eenvoudig bestellen.
Stremsel
Ook heb je stremsel nodig om de kaas uiteindelijk te kunnen eten. Stremsel is een goedje dat bestaat uit enzymen en dit zorgt ervoor dat na gebruik, de kaas een vaste structuur krijgt. Dit proces heet: stremmen. Stremsel kun jee eenvoudig online aanschaffen en bewaar je het beste in de ijskast.
Tegenwoordig kun je ook kaas kits online bestellen waar alle benodigdheden zoals stremsel en een kaasdoek voor het maken van kaas in een keer wordt geleverd.
Voor dit recept hebben we de volgende hoeveelheden nodig:
- 3 liter melk
- zuursel
- stremsel
- 300 ml water met 90 gram zout
✓ Altijd voordelig geprijsd
Kaas maken - de voorbereiding
Doe drie liter melk in een pan en voeg vijf tot tien centiliter Zuursel toe. Verwarm de melk langzaam, onder zo nu en dan roeren tot 29 graden Celsius en houd er hierbij rekening mee dat een pan altijd een beetje na-warmt. Ik gebruik voor dit deel van het kaas maken proces altijd een keukenthermometer.
Doe de melk in een schone emmer en zet de emmer weg op een niet al te koude plek. Voeg tussen de 9 a 12 druppels Stremsel al rustig roerend aan de melk toe. Dek hierna de emmer af met een deksel of doek en laat de melk 20 tot 30 minuten staan. Het is hierbij van belang dat de melk weinig tot niet mag afkoelen. Na 20 tot 30 minuten is de melk voldoende gestremd. Dit houdt in dat de melk dik is geworden, deze substantie wordt wrongel genoemd. De eerste stap naar kaas is hiermee gemaakt!
Het snijden van de wrongel
Je kunt nu beginnen met het snijden van de wrongel. De truc hier is dat je vooral de tijd neemt en rustig snijdt. Je moet de wrongel niet vooruit duwen (te langzaam) of laten bezinken (ook te langzaam). Ga met de wrongelsnijder eerst langs de rand van de emmer en vervolgens in verschillende richtingen door de gestremde melk. Doe dit ongeveer vijftien minuten totdat de stukjes kaas de grootte hebben van een erwt. Mocht je geen wrongelsnijder hebben dan kun je voor deze stap ook een mes gebruiken.
Het aftappen van de wei
De gesneden wrongel zal naar de bodem van de emmer zakken. Er zal echter ook een nat deel overblijven, dit heet 'wei'. Nadat de wrongel bezonken is, giet je voorzichtig de wei af tot er tweederde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft. Om geen kaas te verliezen, kun je het beste de wei door een zeefje laten lopen. Doe de wrongel die meegaat in de zeef, terug in de emmer.
Het na-warmen van kaas
De volgende stap in het kaas maken proces is dat de weiwrongel substantie in de emmer opgewarmd moet worden tot 33 graden Celsius. Dit doe je door heet water van 80 graden Celsius aan de emmer toe te voegen. Tijdens het toevoegen van het water dien je voortdurend te roeren. Vervolgens herhaal je het eerder snij proces met de wrongelsnijder (of mes). Ook dit doe je 15 minuten en wederom op dezelfde rustig manier.
Nadat de wrongel weer bezonken is, giet je voorzichtig de wei af tot er tweederde van de oorspronkelijke hoeveelheid overblijft.
Tweede keer na-warmen van de kaas
Nu warm je de substantie wederom op. Dit keer tot 36 graden Celsius. Dit doe je door heet water (80 graden Celsius) aan de weiwrongel massa toe te voegen. Tijdens het toevoegen van het water voortdurend roeren.
Als de eindtemperatuur bereikt is, dan laat je de wrongel tien minuten staan.
✓ Altijd voordelig geprijsd
Kaasvaatje
Giet de weiwrongel door een met kaasdoek bekleed vergiet. Pak de kaasdoek met de wrongel uit het vergiet en leg deze voorzichtig in het kaasvaatje. Druk de wrongel aan en trek de rest van de kaasdoek strak en glad en leg deze over de kaas, probeer doek vouwen te voorkomen.
Persen van de kaas
Leg het kaasvaatje tien minuten onder de pers. Haal na tien minuten voorzichtig de kaas uit het kaasvaatje. Leg de kaasdoek in het kaasvaatje om hier volgens de kaas (omgedraaid) in te leggen. Leg het kaasvaatje weer onder de pers en laat de kaas zo wederom tien minuten staan. Mocht je niet beschikken over een pers dan kun je dezelfde druk simuleren door bijvoorbeeld een pan met water op het kaasvaatje e zetten.
Pekelen van de kaas
Haal de kaas uit het kaasvaatje en leg het in een bad van zout. Zelf leg ik de kaas in een bad van 300 ml. water met 90 gram zout. Laat de kaas drie uur in het zoutbad liggen. Na drie uur de kaas draaien om het nog een keer drie uur te laten liggen.
Bewaren van kaas
Bewaar de kaas vervolgens op een koele, niet te droge donkere plek voor twee weken. Vergeet niet om de kaas elke dag te draaien.
Recepten met kaas
Hierbij twee recepten om je zelf gemaakte kaas te gebruiken:
Wat is er nu mooier dan met je eigen gemaakte kaas en je eigen gemaakte brood een Kaasbrood te maken?
Niets lekker dan met je eigen gemaakte kaas een heerlijke kaas omelet te maken
Eet smakelijk!
Categorie
Reviews
Waardering:
Waardering:
ik gebruik mijn eigen yoghurt als zuursel, heb vegan stremsel gekocht. dat vind ik meer vegetatsch . de coating doe ik met olijf olie . dot breng ik aan met een kwast , iedere 3dagen ,zeker niet te dik(nat) aanbrengen.
Gereviewd door Chris Renet op 08-12-2023
Waardering:
Geweldig leuk om te doen 1 ste keer ging goed 2 de keer minder, de geitenkaas is mislukt kan geen verse melk en geitenmelk van de koe en geit krijgen verstuurd via internet. Maar blijf via pakken uit de winkel proberen. De melk uit pak lukt wel.
Gereviewd door Ciel op 30-07-2023
Waardering:
Jammer dat hoeveelheid stremsel en zuursel niet wordt genoemd. Hierdoor lijkt het erop dat alleen maar geprobeerd wordt de kaasbenodigdheden te slijten.
@anne - zie alinea “Kaas maken - de voorbereiding”, voeg vijf tot tien centiliter Zuursel toe en tussen de 9 a 12 druppels stremsel al rustig roerend aan de melk toe
Succes met het maken zelf maken van kaas.
Gereviewd door Anne op 30-06-2023
Waardering:
Goed beschreven recept, het kaas maken zit em in de details en daar is ook direct de structuur en smaak van afhankelijk, ik ben nog maar een beginner maar dat had ik al door. Ik deed het nawarmen maar 1 x en zal nu eens met 2x nawarmen gaan proberen. Verzuren doe ik met zelf gemaakte Bulgaarse yoghurt wat ik in blokjes heb ingevroren in een ijsblokjesvorm. Uit ieder recept haal je toch weer variaties die je kunt toepassen. Ik concentreer me als beginner op 1: Verse kaas oftewel Queso Fresco en 2: De Goudse kaas voor beginners. Ik wil die eerst goed leren maken en ook met een constante structuur en smaak.
Gereviewd door Sjaak op 29-11-2022
Waardering:
Duidelijk recept , als je sterk afsmekende kaas wil , verkrijg je dat door de kaas veel langer te laten liggen ?
Gereviewd door Ingrid op 08-11-2022
Waardering:
Dit is een test
Gereviewd door admin op 03-05-2022
Waardering:
zijn jullie super netjes specialist.
Gereviewd door Ahmad op 09-03-2022
Waardering:
uitstekend
Gereviewd door stevens hendrik op 07-09-2021
Waardering:
smikkelen
Gereviewd door Rene Jacques op 22-02-2017
Waardering:
Leuk beschreven. Dennis, dit is al een oud bericht zie ik. Heb je al kaas gemaakt? Zuursel doe ik met mijn kefir. Kan ook karnemelk. Stremsel haal je zo op bij een kaasboerderij. Ze geven je vast wel wat. Is mij gelukt !
Gereviewd door Tiny op 05-11-2016
Waardering:
En waar koop ik dan zuursel en stremsel, zoek ik al jaren maar nog geen winkel gevonden die het überhaupt kende laat staan heeft
Gereviewd door Dennis op 01-05-2014
***** Eigenlijk kan ik geen waardering geven want ik heb de kaas niet op deze manier gemaakt. Ik heb een vraag: waarom wordt de wrongel 2 x naverwarmd? Ik woon in Spanje en zie hoe de geiten gemolken worden om de nog warme melk mee naar huis te nemen. Ik verwarm de melk tot 37º doe er een beetje stremsel door (gemaakt van de maag van de geit), wacht een uurtje, snijd de gestolde melk, wacht nog een half uurtje en vul de kaas vorm, nachtje in koelkast met 2 kilo gewicht erop uitlekken, dan op plankje in koelkast laten drogen 60 dagen, telkens omkerend. Oh en het zout wrijf ik erop na uitlekken. Maar ik verwarm dus niet 2x na. Waarom moet dat? Extra romig?
Gereviewd door Annelies Kropff op 24-02-2024