Gratis wildplukken kalender

Gratis wildplukken kalender

Wat kun je wanneer wildplukken?

Een duidelijk overzicht wat je per maand kunt wildplukken. Bekijk onze wildplukken kalender.

 •  Gratis te downloaden
 •  Meer dan 150 planten 
 •  Duidelijk overzicht wat je per maand kan wildplukken
 •  Makkelijk te downloaden

Download de gratis kalender

Gratis wildplukken kalender

Vooral voor de beginnende wildplukker is het misschien lastig om te weten wat je wanneer je kunt wildplukken. Een beetje begeleiding hierin is dan wel prettig en als richtlijn kan een wilplukken kalender als een perfect hulpmiddel dienen. Hierin wordt duidelijk aangegeven wat je per maand kunt wildplukken. 

Wat vinden anderen van de Gratis wildplukken kalender?

54321

Hey, wat leuk om deze kalender en informatie te krijgen.
Ga ik zeker wat mee doen.
Dank je wel voor jullie werk en wijsheid.

Kristel
54321

Dankjewel, bijzonder dat dit for free gedeeld wordt!! Met deze info durf ik alleen op pad te gaan en te genieten van Wildplukken.

Nova2
54321

Heel overzichtelijk, duidelijk en handig, de wildplukken kalender!
Hartelijk bedankt!

Tinie
54321

klasse

Hub Robroek
54321

Het dowloaden is niet gelukt
Groettjes
Godfried

Godfried STRUYVE
54321

leuk, jammer dat er geen bijzonderheden bij staan , en ook er staan geen walnoten bij!

martine m m boeren
54321

Een erg aardig initiatief! Het kan op punten beter en misschien wat aangevuld worden.
Walnoten oktober. Sleedoornbessen november. Vroeg eekhoorntjesbrood juni.

Piet Schuckink Kool
54321

:-)

mirjam
54321

Ik struinde internet af naar Walnoten en kwam de kalender tegen. . Walnoten zijn zeker niet in juni maar september of oktober.  De rest heb ik nog niet bekeken.

Hans van der Baan
54321

Zeer goed

Alj
54321

Een dikke 8!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jan Slegt
54321

super!!!!!!!

melanie
54321

zeer hulpzaam en leerzaam

l.chirino-razenberg
54321

Heb hem net uitgeprint ga zeker door lezen.
En dan met de kleinkinderen de natuur in .
Maar eerst moet ik nog acht weken in het gips .

L B Kottenhagen
54321

Hartelijk dank voor de mooie, handige wildpluk kalender. Fijn om een blad papier in je wildpluk zakboekje te kunnen steken als je lekker buiten bent. Super!

jofkas
54321

Bedankt! erg handig en overzichtelijk.

Vera
54321

Ik hoop dat jullie veel plezier hebben met deze wildplukken kalender.

Martijn

​Zelf je maaltijd plukken

Wildplukken is het plukken van fruit, groenten, noten, kruiden en paddenstoelen in de natuur. Deze worden vervolgens als ingrediënten gebruikt voor het bereiden van een maaltijd.  In Nederland wordt dit door steeds meer mensen gedaan. Het begint een rage te worden. Er zijn Foodwalks uitgezet op vele plekken in Nederland.  Dat zijn wandelroutes, waarbij precies wordt aangegeven waar je welk voedsel kunt plukken.

Meerdere boeken zijn geschreven over dit onderwerp. Hierin vind je informatie over wildplukken en over het verwerken van wildpluk ingrediënten in recepten. Inmiddels heeft er al twee keer een Nationale Wildpluk Conventie plaats gevonden op de Nijmeegse heuvelrug. Daar wisselden wildplukkers ervaringen uit, deelden recepten en kookten samen. Ook de Nederlandse media ziet de populariteit van wildplukken toenemen. In televisieprogramma’s, tijdschriften en kranten wordt aandacht besteed aan deze nieuwe beweging.

Voordelen van wildplukken

Waarom kiezen mensen er steeds meer voor om ingrediënten voor gerechten uit de natuur te halen? Waarom zijn ze beter dan producten uit de supermarkt?

 • Goedkoop. Het is gratis
 • Veel vitamines en mineralen. Wild voedsel bevat hier veel meer van dan voedsel uit de supermarkt.
 • Lekker en gezond. Alles uit de natuur is niet geteeld (zonder middelen groot gebracht). Daardoor heeft het geen verlies aan voedingswaarden en smaak. 
 • De smaak van het seizoen. Je eet wat een seizoen op dat moment te bieden heeft.
 • Weten waar het vandaan komt. Door het zelf plukken weet je precies waar het vandaan komt. Je weet dan dat het uit een goede, gezonde omgeving komt.
 • In contact met de natuur. Je ontdekt de rijkdom van de natuur, van wat er om ons heen groeit en bloeit. Door wildplukken besef je je dat er veel meer eetbaar is dan je denkt.
 • Kan meehelpen tot herstel van ziektes en aandoeningen. Wild voedsel bevat zeer veel vitamines en mineralen. Daardoor kan wild het bij bepaalde ziektes en aandoeningen een herstellende werking hebben. Kijk goed voor welk wilde voedsel dat precies geldt.

Tips voor wildplukken

Wildplukken is een bezigheid waarbij je goed moet nadenken. Je kunt niet zomaar lukraak gaan plukken. Het is zelfs verboden op sommige plekken. Je moet weten waar je het juiste kunt plukken. Je moet zeker weten dat je het juiste plukt. In de natuur is namelijk niet alles eetbaar en het risico is aanwezig dat je iets plukt dat giftig is.  Ook heb je rekening te houden een andere zaken. Hier volgen een aantal tips.

 • Zoek de locaties op. Van te voren ga je op zoek via internet waar voedsel en kruiden in de natuur zijn te vinden. Je kunt gebruik maken van Foodwalks of de hulp gebruiken van facebook en smartphone-apps om de precieze locaties te achterhalen.
 • Gebruik een boek. Als je bij de juiste plek bent aangekomen, kun je doormiddel van de omschrijving en afbeelding in een boek controleren of datgene wat je wilt gaan plukken echt datgene is wat je zocht.
 • Bij twijfel niet plukken. Heb je twijfels, herken je de plant niet precies, laat het dan staan.
 • Als leek kun je er voor kiezen om te beginnen met plukken van de makkelijk herkenbare planten, zoals Brandnetel, Paardenbloem en Zevenblad.
 • Laat bloemen staan in de vroege lente. Insecten, zoals bijen en hommels hebben dan nectar van bloemen nodig. Dat mag je niet van ze afnemen.
 • Pluk alleen wat je nodig hebt. Het is zonde van de natuur als je teveel mee naar huis neemt. Vaak heb je voor een gerecht maar een handje vol of kommetje vol nodig.
 • Bereid het voedsel op de juiste manier. Was je wilde voedsel eerst in zout water en laat het een paar minuten staan. Zo dood je de eitjes van de spoelworm.
Geef uw mening
ster ster ster ster ster