Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf Mede (honingwijn) maken

Zelf Mede (honingwijn) maken

432150 (4) waardeer

Onderwerp: homemade | 25 december 2023

Zelf Mede (honingwijn) maken

Mede of honingwijn is in Nederland redelijk onbekend en dat vinden wij zonde. Ten eerste is het een enorm lekker drankje en daarnaast ook nog eens makkelijk te maken.

Mede wordt gemaakt van honing en de kwaliteit van de honing die je gebruikt is daarom erg belangrijk. De lekkerste honingwijn maak je door honing te kopen rechtstreeks bij een imker bij je in de buurt.

✓ Altijd voordelig geprijsd

De hoeveelheid honing die je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid honingwijn die je wilt maken maar ook het alcoholpercentage waar je op uit wil komen. Hiervoor gebruik je de volgende formule: 25 x gewenste alcohol % x gewenste aantal liters = hoeveelheid honing in gram. Dus als je 10 liter honingwijn met 12% alcohol wilt maken, zegt de formule dat je 25 x 12 x 10 = 3000 gram honing nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld 14% bij 15 liter honingwijn dan gebruik je 25 x 14 x 15 = 5250 gram honing. 

Ga nooit hoger dan een alcoholpercentage van 16% want dat kan het Mede gist niet aan. In ons recept maken we 10 liter honingwijn met een alcoholpercentage van 12%.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Geschiedenis over mede

Mede, of honingwijn, is wellicht een van de oudste alcoholische dranken die bekend zijn bij de mensheid. Archeologische vondsten suggereren dat mede al in 7000 v.Chr. werd geproduceerd in Noord-China. Gevonden aardewerken potten bevatten resten van honing, rijst, en andere vruchten, wat wijst op een vroege vorm van mede.

In het oude Griekenland werd mede geassocieerd met de goden en hogere klassen van de samenleving. Het werd vaak gedronken bij banketten en ceremoniële gelegenheden. In de werken van Homerus wordt mede beschreven, en het werd ook genoemd door de dichter Hesiodus. Het was zowel een symbool van goddelijkheid als een alledaagse drank voor de elite. De Romeinen waren bekend met mede, en sommige historische bronnen vermelden dat het gebruikt werd in religieuze riten en festiviteiten. Plinius de Oudere, een Romeinse schrijver en naturalist, beschreef de productie van mede in zijn werk "Naturalis Historia". Romeinse mede werd vaak op smaak gebracht met kruiden en specerijen, zoals kaneel en peper. In het oude Egypte gebruikten ze honing in veel van hun voedingsmiddelen en dranken, waaronder mede. Er zijn aanwijzingen dat mede werd gebruikt in religieuze ceremonies en het werd ook gedronken door de farao's en de adel. Sommige Egyptologen geloven dat mede een rol speelde bij koninklijke feesten en andere belangrijke evenementen.

Tijdens de middeleeuwen bleef mede een populaire drank in Europa. In Scandinavië was mede vooral geliefd bij de Vikingen. Zij dronken het bij feesten en ceremoniële gelegenheden. Mede was zo belangrijk voor de Vikingcultuur dat het zelfs een plaats vond in hun wetten en literatuur. In de afgelopen decennia is er een heropleving van interesse in mede geweest, vooral in ambachtelijke en hobbyistische kringen. Medebrouwerijen zijn over de hele wereld opgedoken, en er is een hernieuwde interesse in traditionele methoden en recepten.

Verschillende soorten mede

Mede is eigenlijk een verzamelnaam voor alle verschillende soorten. Net zoals bier eigenlijk de hoofdcategorie is voor bier. Er schuilen verschillende soorten type mede onder deze hoofdcategorie.

  • Sack mede: een mede met een hoger alcohol percentage dan 14%
  • Melomel: een mede met geferenteerd fruit;
  • Cyser: een melomel gemaakt van appels, appelsap of cider;
  • Pyment: een melomel gemaakt met druiven, druivensap. Het kan ook verwijzen naar een wijn die aangezoet is met honing;
  • Hippocras: is een pyment waar kruiden aan zijn toegevoegd;
  • Metheglin: is een mede waarbij tijdens of na de fermentatie kruiden zijn toegevoegd;
  • Braggot: is een mede gemaakt (meestal) gemoute gerst.

Bovenstaande zijn de meest bekende soorten mede's. Zo zijn er historisch gezien nog wel een paar te onderscheiden. Zo claimen een paar historici dat de Griekse ambrosia een mede is maar andere zeggen dat het zoet voedsel was gemaakt met honing. Rhodomel is een Romeinse benaming die historisch werd gebruik om honing drank dat was gearomatiseerd met bloemblaadjes en zo kunnen we nog wel even doorgaan. 

✓ Altijd voordelig geprijsd

Ingrediënten voor mede maken

  • 3000 gram honing
  • 7 liter water
  • Mede gist (Mangrove jack's craft series m05)
  • 15 gram wijnsteenzuur
  • Sulfiet

Benodigdheden voor zelf mede (honingwijn) maken

  • Grote pan
  • 2 Mandflessen (15 liter)
  • Dop voor mandfles waar het waterslot inpast
  • Waterslot
  • Hevel
  • PURO OXI
  • Hydrometer
  • Maatcilinder
  • Thermometer

Zelf mede maken; de bereiding

Maak je mandfles goed schoon met Oxi. Breng in de tussentijd 7 liter water aan de kook en laat dit vervolgens afkoelen tot 40 graden Celsius. Los in het afgekoelde water de 3 kilogram honing op door de honing beetje bij beetje toe te voegen terwijl je roert. Wat je nu hebt gemaakt heet Most. Laat de most (de honing-wateroplossing) verder afkoelen tot ongeveer 20 graden Celsius.

Zelf Mede (honingwijn) maken

✓ Altijd voordelig geprijsd

Doe vervolgens alles in je mandfles (zorg dat je mandfles nooit verder is gevuld dat 75%) en voeg je gist toe. Sluit je mandfles met de dop en doe daar je waterslot op. Vul je waterslot met een mengsel van Oxi en water en laat het vervolgens ongeveer twee weken vergisten. Na weken hevel je de inhoud over naar de schone mandfles. Laat dit vervolgens een week op de donkere plek staan en voeg sulfiet en wijnsteenzuur toe. Wij hebben ervoor gekozen om onze honingwijn na drie weken te bottelen (alle benodigdheden voor het bottelen vind je in onze winkel). Je kunt het nu al drinken of ervoor kiezen om de honingwijn verder te laten rijpen Mede wordt beter wanneer het rijpt. 

Heb je nu de smaak te pakken, met een paar extra middelen kan je ook beginnen met je eigen bier te brouwen. Je kan starten met een moutextract wat redelijk makkelijk is. Maar je kan ook meteen aan de gang gaan je eigen recept te ontwikkelen en daarmee aan de slag te gaan. Lees hier alles over in het artikel zelf bier brouwen.

Categorie

Reviews

Waardering: 54321

Waarom sulfiet samen met de most????

Gereviewd door Asnong Paul op 30-11-2023

Waardering: 54321

Zou u mij kunnen verduidelijken wat de juiste hoeveelheid sulfiet is bij dit recept?

Gereviewd door Gianni Ruitenbeek op 04-10-2023

Waardering: 32121

Volgens mij klopt je recept niet, je wilt 10 liter mede maken.
7 liter water plus 3 kg honing is 9,14 liter.
Het soortelijk gewicht van honing is namelijk 1,4. 1 liter is dus 1,4 kg.

Gereviewd door Leon op 14-07-2023

Waardering: 54321

Bedankt, voor recepten kom je op veel sites en forums terecht maar nergens krijg je de hoeveelheden en berekeningen te zien. Dit is een duidelijke uitleg met voldoende informatie om aan de slag te kunnen!

Gereviewd door Dylan op 09-05-2023

Je plaats een waardering over

Zelf Mede (honingwijn) maken

ster ster ster ster ster