Zelf Mede (honingwijn) maken
Mede of honingwijn is in Nederland redelijk onbekend en dat vinden wij zonde. Ten eerste is het een enorm lekker drankje en daarnaast ook nog eens makkelijk te maken.
Mede wordt gemaakt van honing en de kwaliteit van de honing die je gebruikt is daarom erg belangrijk. De lekkerste honingwijn maak je door honing te kopen rechtstreeks bij een imker bij je in de buurt.
De hoeveelheid honing die je nodig hebt is afhankelijk van de hoeveelheid honingwijn die je wilt maken maar ook het alcoholpercentage waar je op uit wil komen. Hiervoor gebruik je de volgende formule: 25 x gewenste alcohol % x gewenste aantal liters = hoeveelheid honing in gram. Dus als je 10 liter honingwijn met 12% alcohol wilt maken, zegt de formule dat je 25 x 12 x 10 = 3000 gram honing nodig hebt. Wil je bijvoorbeeld 14% bij 15 liter honingwijn dan gebruik je 25 x 14 x 15 = 5250 gram honing.
Ga nooit hoger dan een alcoholpercentage van 16% want dat kan het Mede gist niet aan. In ons recept maken we 10 liter honingwijn met een alcoholpercentage van 12%.
Ingrediënten voor mede maken
- 3000 gram honing
- 7 liter water
- Mede gist (Mangrove jack's craft series m05)
- 15 gram wijnsteenzuur
- Sulfiet
Benodigdheden voor zelf mede (honingwijn) maken
- Grote pan
- 2 Mandflessen (15 liter)
- Dop voor mandfles waar het waterslot inpast
- Waterslot
- Hevel
- PURO OXI
- Hydrometer
- Maatcilinder
- Thermometer
Zelf mede maken; de bereiding
Maak je mandfles goed schoon met Oxi. Breng in de tussentijd 7 liter water aan de kook en laat dit vervolgens afkoelen tot 40 graden Celsius. Los in het afgekoelde water de 3 kilogram honing op door de honing beetje bij beetje toe te voegen terwijl je roert. Wat je nu hebt gemaakt heet Most. Laat de most (de honing-wateroplossing) verder afkoelen tot ongeveer 20 graden Celsius.
/cdn/recepten/homemade/zelf-mede-honingwijn-maken.jpg)
Doe vervolgens alles in je mandfles (zorg dat je mandfles nooit verder is gevuld dat 75%) en voeg je gist, sulfiet en wijnsteenzuur toe. Sluit je mandfles met de dop en doe daar je waterslot op. Vul je waterslot met een mengsel van Oxi en water en laat het vervolgens ongeveer twee weken vergisten. Na weken hevel je de inhoud over naar de schone mandfles. Laat dit vervolgens een week op de donkere plek staan. Wij hebben ervoor gekozen om onze honingwijn na drie weken te bottelen (alle benodigdheden voor het bottelen vind je in onze winkel). Je kunt het nu al drinken of ervoor kiezen om de honingwijn verder te laten rijpen Mede wordt beter wanneer het rijpt.
Heb je nu de smaak te pakken, met een paar extra middelen kan je ook beginnen met je eigen bier te brouwen. Je kan starten met een moutextract wat redelijk makkelijk is. Maar je kan ook meteen aan de gang gaan je eigen recept te ontwikkelen en daarmee aan de slag te gaan. Lees hier alles over in het artikel zelf bier brouwen.
Categorie
Reviews
Waardering:
Bedankt, voor recepten kom je op veel sites en forums terecht maar nergens krijg je de hoeveelheden en berekeningen te zien. Dit is een duidelijke uitleg met voldoende informatie om aan de slag te kunnen!
Gereviewd door Dylan op 09-05-2023