Gratis zaaikalender

Gratis zaaikalender

Welke groente kun je wanneer zaaien?

Groenten kun je zaaien in volle grond en in een kweekkas.
Bekijk onze zaaitips in de zaaikalender.

  •  Gratis te downloaden
  •  Meer dan 50 groenten
  •  Duidelijk overzicht
  •  Wanneer onder glas of in de grond

Download de gratis zaaikalender

Gratis zaaikalender

Vooral voor de beginnende tuinier is het misschien lastig om te weten wanneer het beste wat gezaaid kan worden. Daarna komt natuurlijk de verzorging en dan ook nog het oogsten niet te vergeten. Een beetje begeleiding hierin is dan wel prettig en als richtlijn kan de zaaikalender als een perfect hulpmiddel dienen. Hierin wordt duidelijk aangegeven per gewas wanneer het gezaaid kan worden. Dit kan in de grond zijn, maar ook wanneer je het in de kas zou willen zaaien. Ook worden de maanden aangeduid waarin het gewas geoogst kan worden. 

Wat vinden anderen van de Gratis zaaikalender?

54321

een prima info.

henk Hopmans
54321

zeer gemakkelijk

Loek
54321

9

Willem
54321

Leuk, super!

Clifton
54321

Groenten

Robert.lodewyckx@google.be
43211

Als beginnend verbouwer van groente komt deze zaaikalender zeer goed van pas. Duidelijk en lekker overzichtelijk. Bedankt!

Lolle
54321

Dankjewel voor de overzichtelijke zaai-kalender
Super!

Jolanda
54321

Thanks…
is goeije wah…
Groetjes

Sylvia
54321

Ziet er prachtig uit! Heel overzichtelijk.
Hartelijk dank!

Laura
54321

Heel handig om alle groentes in 1 overzicht te hebben

Marianne
54321

***** SUPER HANDIG

Jan
54321

Top hulpje bij het zaaien.

Jac
54321

heel handig. ik kweek al 3 jaar lang tomaten en paprikas. voor waneer en hoe ik ga zaaien. gaat hel goed, maar ik heb er altijd een lijstje bij . bedankt voor deze lijst. en dikke 10.

A.Hildisheim
54321

Ik heb ook de zzikalender van Maria Thun besteld. Ga dus vergelijken.
Gebruik ook biologische zaden en plantjes, groeien beter. Veel groene vingers plezier!

Annette in t Hout
54321

Echt geweldig die zaaikalender, ik als nog eigenaar van een moestuin van 200 vierkante meter met glazenkast erop waar ik al bijna 3 jaar op hobby, vindt het nog steeds lastig wanneer en hoe.Dit is echt super handig bedankt.
Groetjes Veronique

Veronique
54321

een 10 op 10

Etienne Staes
54321

Overzichtelijk en duidelijk. Dank je wel!

Marjon Kruik
54321

heb hem net gedownload ga het uit proberen in mijn tuintje achter mijn huis.

gerrie elshof
54321

Heb met veel plezier je website gelezen en direct de zaaikalender gedownload. Bedankt!

Karel

Zelf gezaaid met behulp van de zaaikalender

Niets zo lekker als groente uit eigen moestuin of broeikas. Steeds vaker komt de term biologisch eten voorbij. Maar wanneer dit op een etiket van een supermarkt artikel staat, wat wil dat dan precies zeggen? De enige manier om zeker te weten wat er gebruikt is bij de productie van je voedsel is door het zelf te doen. Bovendien geeft het zaaien en oogsten van je eigen gekweekte groente en fruit erg veel voldoening. Zelfs bij een klein moestuintje of op een balkon is het al mogelijk om zaadjes te planten. Nog een leuk voordeel is natuurlijk dat het ook nog eens scheelt in de portemonnee. Je bent er misschien iets meer tijd mee kwijt dan wanneer je het in de winkel zou komen, maar alles wat je niet gebruikt groeit gewoon verder. In plaats dat je het twee weken later in de koelkast tegen komt en het weer weg kan gooien.

De zaaikalender

Vooral voor de beginnende tuinier is het misschien lastig om te weten wanneer het beste wat gezaaid kan worden. Daarna komt natuurlijk de verzorging en dan ook nog het oogsten niet te vergeten. Een beetje begeleiding hierin is dan wel prettig en als richtlijn kan de zaaikalender als een perfect hulpmiddel dienen. Hierin wordt duidelijk aangegeven per gewas wanneer het gezaaid kan worden. Dit kan in de grond zijn, maar ook wanneer je het in de kas zou willen zaaien. Ook worden de maanden aangeduid waarin het gewas geoogst kan worden. Dit is vooral erg handig wanneer je verschillende gewassen wilt gaan verbouwen op een kleiner stukje grond. Je kunt dan kiezen voor gewassen die al vroeg in het jaar gezaaid en ook geoogst moeten worden, daarna is de grond weer beschikbaar voor een nieuw gewas wat juist weer wat later in het jaar gezaaid dient te worden. Met behulp van een zaaikalender is dit heel gemakkelijk in de gaten te houden. Probeer de gewassen hoe dan ook af te wisselen wat betreft gewassen. Ook als je ieder jaar hetzelfde zou willen planten, kies dan voor een ander plekje in de moestuin. Wanneer je jaar in jaar uit hetzelfde gewas op hetzelfde stukje grond zou verbouwen is de kans op bodemverarming groter.

Onderhoud van de moestuin

Het verzorgen van de moestuin neemt uiteraard ook wel enige tijd in beslag. Hoewel hiervoor wel geldt; regelmatig bijhouden kost minder tijd dan minder vaak grondig onderhouden. Het begint eigenlijk al met een goede kwaliteit grond. Daarna is het vooral van belang om het onkruid goed bij te houden. Wacht je hier te lang mee, dan wordt het niet alleen een vervelend werkje, maar het kan ook zijn dat de gewassen minder voedingsstoffen binnen krijgen doordat deze naar het onkruid gaat. Aan de hand van de zaaikalender kan je het onderhoud voor jezelf ook inplannen.

De aanschaf van een kas

Eenmaal verslaafd aan het zelf verbouwen van je groente, fruit en kruiden? Wat hoe dan ook zal gebeuren. Dan is de aanschaf van een (kleine) kas zeker geen slecht idee. Deze zijn tegenwoordig al in veel verschillende formaten verkrijgbaar. Veel ruimte hoeft het dus niet in te nemen. En onder het glas van de kas ontkiemen de zaadjes nu eenmaal sneller. Je kunt in de zaaikalender precies terug vinden wat het voordeel is van de aanschaf van een kas. Bij ieder gewas wordt namelijk ook aangegeven wanneer de beste tijd is om te zaaien onder glas.

Geef uw mening
ster ster ster ster ster