Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Peterselie kweken? Belangrijkste informatie!

Peterselie kweken? Belangrijkste informatie!

leestijd: in 9 minuten
Onderwerp: kruiden | 10 april 2023

Zelf peterselie kweken? Dan kun je dat op verschillende manieren doen. Ook zijn er verschillende soorten peterselie. Op deze pagina lees je precies hoe jij je eigen peterselie plant kunt gaan kweken en welke dingen belangrijk zijn om aan te denken.

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

De beste manier om peterselie te kweken is door het eerst te zaaien in een potje. Vooral als het buiten nog koud is en het nog kan vriezen is het verstandig om binnen te beginnen met het kweken van peterselie. Zodra het weer het dan toelaat kun je de peterselie over potten en naar buiten brengen. Het voordeel hiervan is, is dat je peterselie het hele jaar door kunt kweken en hoef je geen rekening te houden met de seizoenen.

Een peterselie plant kweken is helemaal niet zo moeilijk, maar als je aan bepaalde dingen niet weet, behaal je waarschijnlijk niet het gewenste resultaat. Met onderstaande stappen gaat het je zeker lukken om mooie peterselie te kweken.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Welke soorten peterselie zijn er?

Als je wilt beginnen met het kweken van peterselie, kun je kiezen uit verschillende soorten peterselie. De meest voorkomende peterselie om te kweken als hobby is bladpeterselie of krulpeterselie. Beide soorten peterselie kun je op dezelfde manier kweken. De verschillende soorten zijn:

  • Bladpeterselie
  • Krulpeterselie

✓ Altijd voordelig geprijsd

Peterselie kweken

Algemene informatie over het kweken van Peterselie

Wil je gaan beginnen met het kweken van Peterselie? Dan is het goed om te weten dat het makkelijk is om te doen. Je hebt er weinig ervaring voor nodig en de kans op succes is behoorlijk groot.

Daarnaast groeit peterselie vrijwel in alle aarde en kun je ook daar vrij weinig fout doen. Binnen 1 tot 2 weken kiemen de zaadjes van de peterselie en groeit het langzaam uit tot een mooie plant. Binnen 6 weken is het al mogelijk om de peterselie te oogsten en vervolgens te gebruiken in de keuken.

Omdat je peterselie ook kunt kweken in een potje in huis, kun je peterselie eigenlijk het hele jaar door kweken. Wel is het belangrijk om de peterselie na ongeveer 2 maanden over te potten in een grotere pot, zodat de peterselie plant makkelijk verder kan groeien.

Hoe kweek je peterselie?

Nu je weet welke soorten peterselie er zijn, is het aan jou om te bepalen welk soort peterselie jij wilt gaan kweken. Voor beide soorten peterselie volg je eigenlijk dezelfde stappen.

1.     Ga je kweken in een pot of in de tuin?

Een van de belangrijkste dingen om jezelf af te vragen is of je de peterselie eerst gaat zaaien in een pot, of direct in de tuin. Als je ervoor kiest om de peterselie direct in de tuin te plaatsen, is het belangrijk dat je rekening houdt met mogelijke nachtvorst.

Als het ‘s nachts nog gaat vriezen is het niet verstandig om de peterselie direct in de tuin of buiten in een pot te plaatsen. Je kunt dan beter beginnen met de peterselie kweken in een pot en de zaadjes binnen laten ontkiemen.

Zodra de peterselie dan een klein plantje is geworden en het buiten niet meer gaat vriezen, kun je ervoor kiezen om de peterselie over te potten in de tuin of in een grotere pot.

2.     Gebruik de juiste aarde voor je peterselie

Als je wilt dat de peterselie de beste kans van slagen heeft, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de aarde dat je wilt gaan gebruiken los is. Ook is het ontzettend belangrijk dat de aarde is voorzien van voedingstoffen.

3.     Zaadjes weken vooraf

Om ervoor te zorgen dat de zaadjes sneller ontkiemen en sneller groeien, kun je ervoor kiezen om de zaadjes vooraf te laten weken. Dit kun je doen door de zaadjes in lauwwarm water te leggen voor een aantal uur. Vergeet daarna niet de zaadjes goed te drogen met wat keukenpapier voordat je de zaadjes gaat zaaien.

4.     Peterselie zaaien

Nu de zaadjes helemaal klaar zijn om gezaaid te worden, is het tijd om ze daadwerkelijk te gaan planten. Het is belangrijk dat de zaadjes voldoende ruimte hebben. Zorg er daarom voor dat elk peterselie zaadje minimaal 6 cm van elkaar af staan. Zo hebben alle zaadjes ruimte om te groeien.

5.     Peterselie water geven

Om ervoor te zorgen dat de peterselie het beste groeit, is het vooral belangrijk om de grond goed vochtig te houden. Helemaal als je peterselie kweekt bij warme temperaturen kan de peterselie makkelijk uitdrogen.

6.     Voedingsstoffen voor peterselie

Naast het regelmatig watergeven, is het ook belangrijk om de grond te blijven voorzien van voedingsstoffen. Over het algemeen wordt aangeraden om de grond één keer per maand te voorzien van nieuwe voeding.

7.     Oogsten van de Peterselie

Als je alle eerdere stappen goed hebt uitgevoerd, zal je binnen enkele weken een prachtige peterselieplant hebben. Het is dan natuurlijk nog steeds belangrijk om de plant goed te blijven verzorgen.

Zaaitabel en plantafstand

30 dagen van zaaien tot kiem, 90 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 30 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Hoe vaak geef je peterselie water?

Om ervoor te zorgen dat je peterselie plant de beste kans heeft op overleven is het vooral belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond van de peterselie vochtig blijft. Het is daarbij wel belangrijk dat de grond niet kletsnat is. Hier kan een peterselie plant niet tegen. Zodra je merkt dat de grond langzaam droog begint te worden, geef je het weer wat water zodat de grond weer vochtig is.

Wanneer mag peterselie in de tuin?

Ben je van plan om peterselie te gaan kweken in de tuin? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met mogelijke vorstdagen. De beste tijd om peterselie te zaaien in tuin is ergens tussen maart en mei. Eerder dan maart heb je nog grote kans dat het gaat vriezen en dit kan ervoor zorgen dat de peterselie plant het niet red.

Voedingsstoffen voor peterselie?

Zoals je in de stappen hebt kunnen lezen is het belangrijk om de grond van de peterselieplant te voorzien van voedingsstoffen. Hoewel peterselie niet veel voeding nodig heeft, is het altijd een goed idee om de aarde wat te mengen met voedingsgrond.

Wanneer groeit een peterselieplant het best?

Als je wilt zorgen voor optimale omstandigheden voor je peterselieplant, kun je het beste zorgen dat je peterseliezaadjes ongeveer 0,6 cm onder de grond worden gezaaid. Daarnaast kiemen peterseliezaadjes het beste bij een temperatuur tussen de 15 – 27 graden Celsius.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Wanneer oogst je peterselie?

Zodra jouw peterselie is uitgegroeid tot een mooie plant kun je direct wat bladeren van de peterselie oogsten. Het is wel belangrijk dat je altijd zorgt dat er nog wat stengels aanwezig blijven van de peterselie. Zo heeft de plant weer kans om opnieuw aan te groeien.

Pas op voor bladluizen

Hoewel een peterselieplant helemaal niet veel nodig heeft om te overleven, is het wel belangrijk om goed uit te kijken voor bladluizen. Vaak merk je vooral bij krulpeterselie dat ze vaak last hebben van bladluizen.

Is je Peterselie geel gekleurd? Dat kan een aantal redenen hebben maar kan waarschijnlijk door bladluis of wortelvlieg.

Bladluizen dragen een virus bij zich dat de blaadjes van de peterselie geel kleurt.

De Wortelvlieg eet de blaadjes langzaam op waardoor deze eerst verwelken en het kruid uiteindelijk afsterft.

Een oplossing tegen dit ongedierte is om insectengaas over het kruid te plaatsen.

Hoelang gaat een peterselieplant mee?

Daarnaast is het ook goed om te weten dat een peterselie plant over het algemeen twee jaar mee gaat. Het eerste jaar groeit de plant uit tot een mooie plant met eetbare bladeren, maar het tweede jaar groeit de plant uit tot een plant met bloemen. Vanaf dat moment kun je de peterselie niet meer gebruiken in de keuken. Daarom is het altijd vervangen om 1 keer per jaar nieuwe planten te zaaien.

Geschiedenis van Peterselie - van de oude Grieken tot nu

De oorsprong van Peterselie ligt in het Middellands zeegebied en werd al ver voor onze jaartelling gebruikt.

Zowel de Egyptenaren als de Grieken gebruikten Peterselie als medicijn. Daarnaast werd het kruid door de Grieken vervaardigd tot krans die aan winnaars als kroon werd uitgereikt.

In de Middeleeuwen werd Peterselie gebruikt tegen een kater en zelfs al preventief ingenomen voor het drinken. Ook werd het in de 16e en 17e eeuw gebruikt tegen verschillende aandoeningen. Van verkoudheden tot geslachtsziektes.

Door alle eeuwen heen en tot op heden is het kruid vanwege de gezondheidskwaliteiten dus zeer populair gebleven.

Koken met peterselie

De Krulpeterselie wordt over het algemeen als garnering gebruikt en de Blad (platte) peterselie in gerechten. Wortelpeterselie is lastig om in Nederland te krijgen. 

Peterselie wordt naast zijn smaak ook gebruikt vanwege de gezondheidskwaliteiten die het bevat. Het kruid werkt vochtafdrijvend, zorgt voor een frisse adem, werkt ontstekingsremmend, ondersteund de spijsvertering, werkt als haarversteviger en zit boordenvol vitamine C!

Van peterselie kun je heerlijke klassieke kruidenboter of of peterselie olie maken

Kruidenboter

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 143 kj, 34 kcal Water : 88,4 gram
Eiwit : 4,4 gram Calcium : 138 mgram
Koolhydraten : 1,5 gram IJzer : 6,2 mgram
Vet : 0,2 gram Vitamine C : 133 mgram
Vezels : n.v.t.

Conclusie

Zelf peterselie kweken is met de stappen in dit blogbericht makkelijk te doen. Als het zo nu en dan nog vriest buiten, is het een goed idee om te beginnen met het kweken van peterselie in een pot. Je kunt de pot dan het beste binnen bewaren, zodat de peterselie plant een goede en gunstige omgeving heeft om te groeien.

Als de vorstperiode voorbij is, kun je de peterselieplant vervolgens over potten en verplaatsen naar buiten. De peterselieplant is een tweejarige plant. Ondanks dat de plant twee jaar leeft, heb je er maar één jaar wat aan omdat de plant het tweede jaar bloemen produceert. Het is daarom aan te raden om elk jaar nieuwe peterselie te kweken.