Basis brood bakken

Basis brood bakken

Het basis brood recept is één van de simpelste brood recepten die er is. Als je het basis brood eenmaal kan bakken, dan wordt het bakken van andere broden een stuk makkelijker.

Kneden van het deeg

Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg. Mocht je het met de hand kneden te veel werk vinden, dan kun je de broodmix natuurlijk ook in een keukenmachine met deeghaak doen (bijvoorbeeld in een KitchenAid).

1e rijs

Vorm het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Vormen van het basis brood

Stort het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat afgedekt 15-30 liggen. Leg het gevormde deeg in een bebloemd rijsmandje met de ‘goede’ kant naar beneden. Heb je geen rijsmandje, dan kun je ook een kom gebruiken en deze bekleden met een goed bebloemde theedoek.

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven, met daarin een broodbaksteen, een uur voordat het brood erin gaat op 230 graden Celsius. Zet de laatste tien minuten een lege ovenschaal op de bodem van de oven en verwarm mee. Heb je geen broodbaksteen, dan kun je ook een graniettegel gebruiken.

2e rijs

Laat het deeg in 45-65 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het deeg langzaam terug veert als je met je vinger er op drukt.

Het basis brood bakken

Snijd het basis brood met een scherp mes in en schuif het op de hete steen. Doe in de meeverwarmde schaal wat ijsblokje en sluit direct de ovendeur. Besproei na twee minuten het brood en de zijwanden van de oven met wat water.

Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur tot 200 graden Celsius, haal de schaal uit de oven en bak het basis brood nog 20 minuten gaar en goudbruin.

Laat het brood afkoelen op een rooster.

Reviews

432150

Algemene beoordeling: 4.60

Geef uw mening
ster ster ster ster ster
toon Logger schreef op 06 March 2017

in plaats van ijsblokjes zet een bakje water in de oven werkt heel goed.Mandjes zijn bijna nergens te koop.gewoon laten rijzenop een warmere plaats met een vochtige doek er over.

Geert schreef op 31 January 2017

Als het brood klaar is kan ik de ijblokjes nergens meer vinden....hebben meer mensen deze ervaring ?

Judith Smidt schreef op 09 December 2016

Ik heb het brood 2x gemaakt, ik doe het waarschijnlijk verkeerd, want het is 2x mislukt

eric schreef op 03 December 2016

elukkig had ik nog een graniettegel liggen want ik had geen broodbaksteen.....

G.van Dijk schreef op 10 November 2016

Ik probeer dit voor de eerste maal maar ik vind het beslist niet gemakkelijk en ga het toch proberen maar dan in de broodvorm te bakken het zal dus wel niets worden maar ja dan ben ik in ieder geval een stuk wijzer dat een broodje bakken nog niet zo eenvoudig is. Gr. geert.

Robert schreef op 28 October 2016

Heel handig om mee te beginnen thx

Maart schreef op 19 February 2013

Ik doe het zonder die ijsblokjes. Gaat die ovenschaal niet barsten namelijk als je hem eerst heet maakt en daarna ijsblokjes erin doet?

Timo Kroeze schreef op 07 February 2013

Het brood rijst nu voor de eerste keer, het duurt mij allemaal veel te lang maarja ik zal wel niet zo veel geduld hebben. In iedergeval een prima dijdelijk recept zonder moeilijke bakkers termen.

Gerda schreef op 01 February 2013

Ik raad iedereen aan om dit recept een keer te proberen!

Ingrid schreef op 19 January 2013

Bedankt voor dit recept! Het brood is echt super lekker.