Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf brood bakken

Zelf brood bakken

432150 (14) waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 25 december 2023

Zelf brood bakken

Het basis brood recept is één van de simpelste brood recepten die er is. Als je het basis brood eenmaal kan bakken, dan wordt het bakken van andere broden een stuk makkelijker.

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

Er gaat niets boven de geur van versgebakken brood dat zich door je huis verspreidt. Het maken van brood in je eigen keuken is niet alleen een plezierige en bevredigende ervaring, maar het stelt je ook in staat om precies te weten wat er in je brood gaat. Geen onnodige toevoegingen of conserveringsmiddelen, alleen eenvoudige, natuurlijke ingrediënten.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 5 gram droge gist
  • 10 gram zout
  • 300 ml (lauw)warm water

✓ Altijd voordelig geprijsd

Wat is het verschil tussen meel en bloem?

Wie wel eens bakt en hier de noodzakelijke ingrediënten voor inkoopt, weet dat er in de winkel heel wat verschillende soorten meel of bloem te koop zijn waar je een keuze uit kunt maken. Misschien heb je je ook wel eens afgevraagd wat nu eigenlijk de verschillen tussen die twee soorten zijn en waar je ze het beste voor kunt gebruiken. Lees verder voor de uitleg!

De basis ligt bij granen

De basis van meel en bloem ligt bij de granen. Behalve het veel gebruikte tarwe heb je bijvoorbeeld ook rogge, haver, boekweit, maïs en rijst. Tegenwoordig kom je trouwens ook tarwesoorten tegen als spelt, durum of emmer. De graankorrels moeten eerst worden fijngemalen. Het poeder dat je na dit proces overhoudt noem je meel. Als je hier goed naar kijkt zie je dat er nog allerlei kleine bruine stukjes in zitten. Deze stukjes bevatten de voedingsstoffen, vitaminen en vezels. Door de wat grovere structuur is meel heel geschikt voor het bakken van bijvoorbeeld brood en door de aanwezigheid van de diverse voedingsstoffen levert het natuurlijk ook een voedzaam product op.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Als je het fijner wilt hebben? - het zeven

Wil je het fijner hebben? Je kunt alle kleine stukjes die nog in het fijngemalen product zijn achtergebleven er uit gaan zeven. Hierdoor houdt je een heel fijn poeder over, en dat noemen we dan bloem. Door het zeef proces haal je niet alleen de grovere stukjes weg, maar daardoor helaas ook een groot deel van de belangrijke voedingsstoffen. Misschien ken je ook patentbloem, deze soort is nog iets fijner gezeefd. Omdat bloem zo'n fijne structuur heeft, kun je het heel goed gebruiken om bijvoorbeeld koekjes, cakes of taarten te bakken. Kom je zelfrijzende varianten tegen, dan is er al rijsmiddel aan toegevoegd. 

Zelf brood bakken

Basis brood - het kneden van het deeg

Doe alle ingrediënten in een kom en roer door elkaar tot alle bloem bevochtigd is. Stort de broodmix op je werkblad en kneed het deeg met je handen tot een soepel deeg. Mocht je het met de hand kneden te veel werk vinden, dan kun je de broodmix natuurlijk ook in een keukenmachine met deeghaak doen (bijvoorbeeld in een KitchenAid of een vergelijkbare machine).

Basis brood - de 1e rijs

De tweede stap in het proces om het basis brood te maken is de 1e rijs. Vorm hiervoor het deeg tot een bal en leg het in een licht met olie ingevette kom. Dek de kom af en laat het deeg in ongeveer 60 minuten tot dubbel volume rijzen.

Basis brood - de vorm

Nadat het deeg is gerezen, stort je het deeg op de werkplek. Druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat afgedekt 15 - 30 minuten liggen. Leg het gevormde deeg in een bebloemd rijsmandje met de ‘goede’ kant naar beneden. Heb je geen rijsmandje, dan kun je ook een kom gebruiken en deze bekleden met een goed bebloemde theedoek. De vorm van het brood krijgt de vorm van het rijsmandje of kom die je hiervoor gebruikt.

Oven voorverwarmen

Verwarm de oven, met daarin een broodbaksteen, een uur voordat het brood erin gaat op 230 graden Celsius. Zet de laatste tien minuten een lege ovenschaal op de bodem van de oven en verwarm mee. Heb je geen broodbaksteen, dan kun je ook een graniettegel gebruiken.

Basis brood - de 2e rijs

Laat het deeg in 45-65 minuten tot bijna in volume verdubbelen. Het deeg is genoeg gerezen als het langzaam terug veert als je er met je vinger er drukt.

Basis brood - het bakken

Snijd het basis brood met een scherp mes in en schuif het op de hete steen. Doe in de mee-verwarmde schaal wat ijsblokje en sluit direct de ovendeur. Besproei na twee minuten het brood en de zijwanden van de oven met wat water.

Verlaag na 20 minuten de oventemperatuur tot 200 graden Celsius, haal de schaal uit de oven en bak het basis brood nog 20 minuten gaar en goudbruin.

Laat het brood afkoelen op een rooster.

Brood - de recepten

Nu je de basis voor het zelf bakken van brood in je vingers hebt, wil je wellicht meer! Hierbij vier recepten om zelf andere broden te maken:

Tags

Categorie

Reviews

Waardering: 43211

ik we niet hoelang het duurt

Gereviewd door i op 06-01-2023

Waardering: 54321

waarom zo moeilijk met ijsblokjes en een broodsteen? Ik vet zwarte broodvormen in, en zet onder in de oven een ovenvast schaaltje koud water. Rooster op de bijna onderste stand ( oven is niet zo groot en t mag nog rijzen tijdens de bak. ) en de vormen daarop schuiven. De narijs doe ik in de oven, zonder bedekking op de broodvormen. laat de oven hel even op 40 graden opwarmen. Als de broden gerezen zijn zet ik de oven op 220 graden en na 25 minuten zet ik em op 200 terug. Na 40 minuten perfect gegaard bruin gebakken brood.Werkt net zo goed.

Gereviewd door Nola Dijkmans op 05-10-2022

Waardering: 54321

10

Gereviewd door Lizzy Leenders op 29-11-2021

Waardering: 54321

In plaats van ijsblokjes zet een bakje water in de oven werkt heel goed.Mandjes zijn bijna nergens te koop.gewoon laten rijzen op een warmere plaats met een vochtige doek er over.

Gereviewd door Toon Logger op 06-03-2017

Waardering: 54321

Als het brood klaar is kan ik de ijblokjes nergens meer vinden….hebben meer mensen deze ervaring ?

Gereviewd door Geert op 31-01-2017

Waardering: 54321

Ik heb het brood 2x gemaakt, ik doe het waarschijnlijk verkeerd, want het is 2x mislukt

Gereviewd door Judith Smidt op 09-12-2016

Waardering: 54321

Gelukkig had ik nog een graniettegel liggen want ik had geen broodbaksteen…..

Gereviewd door Eric op 03-12-2016

Waardering: 54321

Ik probeer dit voor de eerste maal maar ik vind het beslist niet gemakkelijk en ga het toch proberen maar dan in de broodvorm te bakken het zal dus wel niets worden maar ja dan ben ik in ieder geval een stuk wijzer dat een broodje bakken nog niet zo eenvoudig is. Gr. geert.

Gereviewd door G.van Dijk op 10-11-2016

Waardering: 43211

Heel handig om mee te beginnen thx

Gereviewd door Robert op 28-10-2016

Waardering: 32121

Ik doe het zonder die ijsblokjes. Gaat die ovenschaal niet barsten namelijk als je hem eerst heet maakt en daarna ijsblokjes erin doet?

Gereviewd door Maart op 19-02-2013

Waardering: 54321

Het brood rijst nu voor de eerste keer, het duurt mij allemaal veel te lang maarja ik zal wel niet zo veel geduld hebben. In iedergeval een prima dijdelijk recept zonder moeilijke bakkers termen.

Gereviewd door Timo Kroeze op 07-02-2013

Waardering: 54321

Ik raad iedereen aan om dit recept een keer te proberen!

Gereviewd door Gerda op 01-02-2013

Waardering: 54321

Bedankt voor dit recept! Het brood is echt super lekker.

Gereviewd door Ingrid op 19-01-2013

Je plaats een waardering over

Zelf brood bakken

ster ster ster ster ster