Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf focaccia maken

Zelf focaccia maken

waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 02 september 2022

Zelf focaccia maken

Zelf houd ik van een simpele focaccia. De smaak van zout en olijfolie komt dan goed tot zijn recht. Dit recept kan je dan ook als basis voor diverse recepten van focaccia gebruiken. Je kunt er eindeloos op los varië​ren. Dit hangt natuurlijk ook af van het moment waarop je de focaccia wil serveren. Warm, koud, voor bij de borrel, lunch, of maaltijd.

Ingrediënten

 • 2 theelepel gist
 • 2 kopjes warm water
 • 3 1/2 kopjes witte bloem
 • 1/2 kopje volkoren meel
 • 2 theelepels zout
 • 4 1/2 eetlepel extra vergine olijfolie
 • 5 takjes verse rozemarijn
 • Enkele snufjes (grove) zeezout

Heb je nog niet eerder een focaccia zelf gemaakt, begin dan eens met onderstaand recept. Heerlijk met een stukje kaas en glas wijn er bij. Bij dit recept werken we met vrij vochtig deeg. Door de toevoeging van olijfolie is er nog steeds soepel en gemakkelijk mee te werken. Je kunt het deeg uit dit recept kneden met de hand, of een mixer of keukenmachine gebruiken.

Deeg voor focaccia maken

Zelf focaccia maken: het deeg maken met een keukenmachine

Los de gist op in het warme water (2 kopjes) in een middelgrote kom. Pak de kom van de keukenmachine en voeg het bloem en het zout toe.  Voeg het gist mengsel en 2 eetlepels olijfolie toe. Zet de keukenmachine op de pulse stand, tot het deeg zich vormt tot een ruwe bal (ongeveer 1 minuut). Verwijder het deeg uit de keukenmachine. Het moet vochtig zijn, maar niet te plakkerig. Vorm er een bal van. 

Zelf focaccia maken: het deeg maken met een mixer

Kneed het deeg 5-8 minuten in een staande mixer , tot het deeg glad en elastisch is.

Zelf focaccia maken: het deeg maken met de hand

Meng het deeg in de kom met een stevige lepel totdat het zo glad mogelijk is. Zet het op een licht met bloem bestoven werkvlak en kneed tot een glad en elastisch geheel, 8-10 minuten.​ 

Bereiding focaccia

Laat de deegbal vervolgens rijzen. Pak een grote kom en voeg 2 eetlepels olijfolie toe. Leg de deegbal in de kom en zorg dat de olijfolie rondom uitgesmeerd wordt over de deegbal. Dek de kom af met een theedoek en laat deze ongeveer 2 uur rusten op kamertemperatuur.  Pak vervolgens een stuk bakpapier in het formaat van het oven rooster  en verdeel 1 theelepel olijfolie over het bakpapier. Leg het deeg op het bakpapier en druk het tegen het bakpapier. Probeer het deeg op te rekken om het deeg zo veel mogelijk te verdelen over het papier. je kunt het deeg ook in twee of vier stukken snijden om zo meerdere kleine focaccia broden te maken. Dek vervolgens het rooster met het deeg af met een theedoek en laat het ongeveer 30-40 minuten rusten op kamertemperatuur.

​Als je een deel van het deeg wilt bewaren dan kan dit door het deeg in een diepvrieszak te bewaren in de diepvries. Zorg er dan voor dat alle lucht uit de diepvrieszak geknepen is.

Verwarm de oven voor op 220° C. Verwijder de stengels van de rozemarijn. Als de rozemarijn bladeren zijn groot, snij ze dan met een mes kleiner. In totaal heb je circa 2 eetlepels rozemarijn nodig. Voordat de focaccia in de oven gaat, strooi je de rozemarijn over het deeg. Strooi ook enkele mespuntjes grof zeezout over het deeg, evenals her en der enkele druppen olijfolie. Plaats vervolgens het deeg (op het bakpapier) op het rooster en zet het midden in de oven. Zet de oven terug naar 190° C en bak de focaccia ongeveer 20-25 minuten. De focaccia is klaar wanneer hij goudbruin is.

​Haal de focaccia uit de oven en laat het brood afkoelen. Focaccia is heerlijk als het warm is, maar kan ook koud gegeten worden. Als na het afkoelen de korst te zacht is geworden, dan kan je altijd de focaccia nog een aantal minuten op 190° C in de oven doen om een knapperige korst te krijgen.

Tips bij zelf focaccia maken

 

 • Extra Toppings: voeg een van deze toppings toe voor het bakken: zeer dun gesneden citroenen, olijven (geheel of gesneden in de helft), dikke plakken verse knoflook en sjalotten, snippers van parmezaanse kaas, een paar gesneden zongedroogde tomaten,  pancetta in blokjes. In plaats van rozemarijn kan je ook verse tijm, bieslook, of oregano gebruiken. Als verse basilicum wilt gebruiken, strooi dit er dan na het bakken op.
 • Werken met gekoeld deeg: deeg kan ook 's nachts worden bewaard in een gesloten bak in de koelkast. Gekoeld bewaren in een bak zal  de gist zal vertragen en zorgen voor een langzame rijs en extra smaak. Het is niet nodig om het deeg te warmen voordat het gebakken wordt. Neem wel extra tijd voor het rijzen voordat het de oven in gaat. 
 • Werken met bevroren deeg: als je gebruik maakt van ingevroren deeg, laat het minstens 8 uren ontdooien in de koelkast. Wanneer je de focaccia wilt gaan bakken, neem het uit de koelkast en neem ook nu extra tijd voor het rijzen voordat het de oven in gaat. 

Succes met zelf focaccia maken!

Categorie

Reviews

Je plaats een waardering over

Zelf focaccia maken

ster ster ster ster ster