Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Courgette kweken? Belangrijkste informatie!

Courgette kweken? Belangrijkste informatie!

leestijd: in 9 minuten
Onderwerp: groenten | 15 mei 2022

Heb je interesse om je eigen courgette planten te kweken? Dan lees je op deze pagina alle belangrijke informatie omtrent het kweken van courgettes.

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

Een courgetteplant heeft niet veel aandacht nodig tijdens het groeien, maar er zijn wel een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden als je eraan gaat beginnen. Zo moet je bijvoorbeeld de courgette plant voorkiemen en is een courgette plant niet zelf bestuivend.

Na het lezen van deze pagina, weet jij hoe je een courgette plant moet kweken. Naast het zelf kweken van een courgette heb je ook nog de mogelijkheid om een courgetteplant te kopen. Zo bespaar je al wat tijd op het voor zaaien van de courgettes.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Hoe kweek je een courgette plant?

De stappen om een courgette plant te kweken zijn als volgt:

  1. Zoek de beste locatie om te zaaien (veel zon nodig)
  2. De grond voorbereiden (bemesten)
  3. Courgette zaden voorkiemen (dit kan in huis in kleine bakjes)
  4. Courgette zaaien (in een grotere pot of in de tuin)
  5. Bevruchten van de plant (handmatig of dankzij insecten)
  6. Courgette oogsten (regelmatig op ongeveer 10 cm grootte)

Courgette kweken? Dit heb je nodig.

Om aan de slag te gaan met het kweken van courgette heb je natuurlijk courgette zaden nodig. Ook heb je een kleine schep nodig om te kunnen graven. Daarnaast heeft een courgette plant best wat ruimte nodig. Het is dus belangrijk dat je voldoende ruimte hebt in de tuin.

Zelf kweken of een courgette plant kopen?

Er gaat best wat werk vooraf aan het kweken van je eigen courgettes. Lang niet iedereen heeft daar tijd voor en ook niet iedereen heeft daar zin in. In dat geval kun je er ook voor kiezen om een courgette plant te kopen.

Je kunt de courgette plant dan direct in de tuin planten en genieten van de oogst. Wel is het ook bij het kopen van een courgette plant belangrijk dat de plant op de juiste locatie komt te staan, waar de plant voldoende zonlicht krijgt. Ook moet je net als bij het zelf kweken van courgettes ook zorgen dat de aarde in de tuin voldoende voedingstoffen bevat.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Algemene informatie over het kweken van courgettes

Wil je gaan beginnen met het kweken van courgettes? Dan is het goed om te weten dat het 4 tot 6 weken kan duren voordat je eindelijk een plant te zien krijgt.

Courgette kweken

Courgette zaaien wanneer?

Het is belangrijk om te weten dat een courgette een echte zomerplant is. Als je een courgette plant wilt gaan kweken, kun je dat het beste in de eerste of tweede week van de lente doen. Je kunt er dan bijna altijd van uit gaan dat het niet meer hard gaat vriezen buiten en zo heb je meer garantie dat jouw courgette plant een succes wordt. 

Zaaitabel en plantafstand

10 dagen van zaaien tot kiem, 95 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 100 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

De locatie van de plant

Voordat je daadwerkelijk gaat zaaien, wil je natuurlijk de beste locatie bepalen voor je courgette plant. Het is daarom goed om te weten dat een courgette plant van veel zon houdt. Zorg er daarom voor dat je courgette plant ergens komt te staan waar de plant veel zon krijgt.

Een courgette plant heeft minimaal 6 tot 10 zonuren per dag nodig.

Daarnaast is het ook belangrijk om rekening te houden met insecten. Een courgette plant is niet zelf bestuivend en daarom is de plant afhankelijk van bijvoorbeeld bijen om bevrucht te worden. Zonder dat die bevruchting plaatsvindt, groeien er geen courgettes aan de plant.

Als er in de buurt geen insecten zijn die de plant kunnen helpen, kun je de plant handmatig bevruchten.

Courgette planten

De beste grond voor het kweken van courgette

Hoewel een courgette helemaal niet heel verwend is als het gaat om de grond, houdt een courgette plant wel vooral van een vochtige grond. Daarnaast is het ook een goed idee om de grond te bemesten. Dit kun je doen door meststoffen en mulch toe te voegen. Zo weet je zeker dat de grond de juiste voedingsstoffen heeft.

Zaden voorkiemen

Om je kans op succes te vergroten, is het mogelijk om de courgette zaadjes voor te kiemen. Dat is vooral een goed idee als je nog twijfelt over de buiten temperatuur. Je kunt de zaadjes dan eerst in kleine kweekpotjes laten kiemen. Ook hierbij is het natuurlijk wel weer belangrijk dat de zaadjes genoeg in de zon staan en daarnaast ook dat de grond goed vochtig blijft. Courgette is een bijzonder snel kiemende plant, al binnen een paar dagen zal de kiem te voorschijn zien komen.

Courgette planten

Zodra meerdere bladeren zichtbaar zijn, kun je ervoor kiezen om de plant naar buiten te verplaatsen. Bij het plaatsen van de courgetteplant is het belangrijk dat er voldoende ruimte is tussen de planten. Een courgette plant heeft behoorlijk wat ruimte nodig om te kunnen groeien. Om ervoor te zorgen dat de planten voldoende ruimte hebben is het een goed idee om 80 tot 100 cm tussen elke plant vrij te houden. Tijdens het planten is het belangrijk dat je de zaden niet dieper dan 1 cm in de grond plaatst. Zodra de zaadjes gezaaid zijn geef je ze nog wat water.

Plant niet te veel courgettes in de tuin

Als je courgettes in de tuin gaat planten, wil je natuurlijk zeker zijn dat de courgette plant vruchten gaat geven. Toch is het belangrijk om niet te veel courgettes in de tuin te planten. Vaak heb je aan 1 of 2 courgette planten al voldoende om flink wat courgettes te produceren.  Als je veel planten plaatst in de tuin, heb je kans dat er heel veel courgettes tegelijk te oogsten zijn.

Een klimrek gebruiken om groei te bevorderen

Wil je graag dat je plant zo goed mogelijk groeit? Doordat de plant snel groeit kan je de courgette het beste leiden langs een klimrek, waarbij je de stengels van de courgette plant het beste horizontaal door het rek kan weven.

Vaak zie je dat de plant helemaal op de grond gaat hangen als de courgette plant te groot wordt. Door een stok te gebruiken, zorg je ervoor dat de courgette plant rechtop blijft staan. Dit bevordert de groei en zorgt ervoor dat schimmels minder kans hebben.

Je zult zien dat zich snel bloemen in de courgette plant gaan ontwikkelen. Bij de vrouwelijke courgette bloemen zullen zich de vruchten ontwikkelen en de mannelijke bloemen zullen alleen bloeien, welke je kan herkennen aan de steel die onder de bloemen zit, in plaats van ontwikkelende courgette vrucht. De bloemen van courgette zijn ook eetbaar en heerlijk om door de sla te doen, maar knip de mannelijke bloemen niet te snel af, want deze moeten de vrouwelijke bloemen bevruchten. Dit bevruchten zal gedaan worden door hommels en bijen. Pas na de bevruchting van de vrouwelijke bloem zal de courgette zich gaan ontwikkelen.

Wanneer kun je courgette planten oogsten?

Afhankelijk of de bestuiving van de bloemen succesvol is geweest, groeien er na enkele weken mooie courgettes aan. 

In tegenstelling tot veel andere groenten moet je courgette niet uit laten groeien, maar bij voorkeur zo vroeg mogelijk oogsten. Kleine courgettes hebben namelijk een veel intensere en verfijndere smaak dan volgroeide exemplaren, welke groter zijn dan 35cm. In de Italiaanse en Griekse keuken worden de kleine courgettes, van circa 7-10cm, en waar de bloem nog aan zit, gezien als een delicatesse. De eerste courgettes kan je na ongeveer 7-8 weken na het zaaien oogsten.

Hoewel het heel bijzonder is dat courgettes bijna oneindig kunnen doorgroeien, is het verstandig om de courgettes niet te groot te laten worden. Als de courgettes namelijk te groot worden gaat het ten koste van de kwaliteit van de plant. Ook zorgt het te lang laten zitten van courgettes ervoor dat er minder andere courgettes groeien.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Pas op voor ongedierte

Als je courgette in de tuin hebt staan is het belangrijk om op te passen voor ongedierte. Ongedierte dat een courgette plant erg lekker vindt zijn de witte vlieg, rondwormen meeldauw, maar daarnaast is een courgette plant ook vatbaar voor schimmels en virussen.

Hoe vaak geef je een courgette plant water?

Een courgetteplant houdt van een vochtige grond.  Daarnaast kan een courgette plant veel water verdampen. Bij warm weer is het daarom raadzaam om de courgetteplant met regelmaat water te geven. Dankzij het regelmatig watergeven zorg je ervoor dat de plant minder snel verouderd.

Courgette plant snoeien

Wil je langer genieten van je courgetteplant? Dan is het verstandig om een grote courgette plant na verloop van tijd te ontdoen van wat bladeren. Je kunt dan het beste de onderste bladeren verwijderen.

Dit zorgt ervoor dat de plant aan die bladeren geen energie meer hoeft te verspillen en daarnaast voorkom je de kans dat er schimmel ontstaat op die bladeren. Ook worden je planten daardoor minder snel aangetast door meeldauw.

Komkommerfamilie

De courgette is onderdeel van de komkommerfamilie. De komkommer, watermeloen en augurk behoren tot dezelfde familie.  

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 115 kj, 27 kcal Water : 91,6 gram
Eiwit : 1,8 gram Calcium : 30 mgram
Koolhydraten : 4,5 gram IJzer : 2,5 gram
Vet : 0 gram Vitamine C : 15 mgram
Vezels : 1,1 gram

Conclusie

Je weet nu in grote lijnen hoe het kweken van een courgette werkt en waarop je moet letten. Het kweken van courgetteplanten is helemaal niet zo moeilijk.

Wel is het belangrijk om in de gaten te houden of er insecten als bijen in je tuin aanwezig zijn. De bloemen van je courgetteplant moeten namelijk bevrucht worden om courgettes te kunnen leveren.

Als de courgetteplant uiteindelijk courgettes produceert, is het belangrijk dat je de courgettes niet te groot laat worden. Dit is niet goed voor de plant.

Wil je niet te veel tijd kwijt zijn aan het kweken van je eigen courgettes? Dan kun je er ook nog voor kiezen om een jonge courgette plant aan te schaffen en in je tuin te plaatsen.