Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Komkommers kweken met deze handige tips

Komkommers kweken met deze handige tips

leestijd: in 12 minuten
Onderwerp: groenten | 27 januari 2023

Heb je interesse om komkommers te kweken? Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie om overheerlijke komkommers te kweken.

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

Komkommers zijn een populaire groente om te kweken omdat ze makkelijk groeien en op veel verschillende manieren kunnen worden gebruikt in de keuken. Een komkommerplant heeft voornamelijk veel water nodig en een zonnige standplaats.

Na het lezen van deze pagina, weet jij hoe je zelf komkommers kunt kweken. Naast het zelf komkommers kweken heb je ook de mogelijkheid om in onze winkel een komkommerplant te kopen. Zo bespaar je wat tijd op het voor zaaien van de komkommer.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Komkommers kweken in het kort

Komkommers kweken is een eenvoudig te doen wat je in ons klimaat buiten kan doen, maar je kunt het beste komkommers kweken in een kas Zelf heb ik wel een lichte voorkeur om het in de kas te doen, maar het kan ook goed in de buitenlucht. Hierbij enkele stappen om je te helpen bij het starten van je een succesvolle komkommer oogst

  1. Kies een geschikte locatie: Komkommers hebben veel zonlicht nodig, dus kies een locatie die minstens 6-8 uur per dag zonlicht krijgt.
  2. Zorg voor een goede organische grond. Ze groeien ook het beste in een goed doorlatende grond met een pH van 6,5 tot 7,5.
  3. Zaai de komkommers voor in het voorjaar zodat je eerder kan oogsten. Zelf maak ik gebruik van een propagator en groeilampen.
  4. Geef de komkommers voldoende water, vooral tijdens droge periodes.
  5. Voeg regelmatig compost of meststoffen toe om de grond te verrijken en de groei te bevorderen.
  6. Oogst de komkommers wanneer deze glad aanvoelt en deze helemaal groen is.
Komkommers kweken

Algemene informatie over de komkommerplant

Komkommers zijn warmteminnende planten die behoren tot de familie Cucurbitaceae van de plantenorde Cucurbitales. Je kunt ze herkennen aan hun langwerpige vruchten die bestaan uit een vlezige schil en een holle binnenkant. De planten hebben grote, bladeren en kunnen klimmend of kruipend zijn, afhankelijk van de soort.

Komkommers zijn gemakkelijk te kweken en gedijen goed in warme, vochtige klimaten. Ze hebben voldoende zonlicht, water en voedingsstoffen nodig om goed te groeien en vruchten te produceren. De planten zijn gevoelig voor bepaalde ongedierte, zoals bladluis en spint, en kunnen ook gevoelig zijn voor bepaalde ziekten, zoals wortelrot en bladziekte.

De vruchten van komkommers zijn eetbaar en worden vaak gebruikt in de culinaire wereld, bijvoorbeeld in salades, sandwiches en gerechten zoals gazpacho. Ze bevatten veel vocht en zijn een goede bron van vitamine C, kalium en andere voedingsstoffen.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Wat is het verschil tussen klimmende of kruipende komkommers?

Klimmende komkommers hebben langere stelen en produceren meer vruchten dan kruipende komkommers. Ze hebben ook een stevigere plantstructuur en zijn minder gevoelig voor wind- en zonbeschadiging. Klimmende komkommers zijn vaak geschikter voor kas- of serre-cultuur omdat ze minder ruimte nodig hebben en gemakkelijker te onderhouden zijn.

Kruipende komkommers hebben op hun beurt kortere stelen en produceren minder vruchten dan klimmende komkommers. Ze hebben een lagere plantstructuur en spreiden zich uit over de grond, wat betekent dat ze meer ruimte nodig hebben om te groeien. Kruipende komkommers zijn vaak geschikter voor het kweken in de grond, omdat ze minder gevoelig zijn voor wind- en zonbeschadiging.

Mijn opa kweekte vroeger altijd witte komkommers in koude bakken (althans dat is wat mijn vader mij altijd vertelde). Zelf kweek ik altijd klimmende komkommers. In mijn jeugd heb ik meerdere vakantiebaantjes gehad in de komkommerkassen van de Koekoekspolder dus ben erg bekend met de kweek en het eindresultaat!

Klimmende tomaten

Komkommers voorzaaien

Ik ben begonnen met het voorzaaien van komkommers in 2022. Hiervoor kocht ik altijd mijn komkomemrplanten. Ik gebruik hiervoor mijn propagator en later groeilampen. Het voorzaaien van komkommers is een goede manier om ervoor te zorgen dat je vroeg komkommers kunt oogsten. Een ander voordeel is dat je minder last hebt van insecten op je zaailingen en heb je er enigszins controle hebt over de conditie van je zaailingen.

Zoals bij elke groente heeft iedere moestuinierder zijn eigen methode en voorkeur.  Als je wilt voorzaaien volg je de volgende stappen:

  1. Kies de juiste zaden; kies de juiste komkommerzaden die passen binnen jouw moestuin. Eerder hebben we het gehad over klimmende en kruipende kommkommers.  Heb je bijvoorbeeld een balkon kies dat voor bijvoorbeeld de snackkomkommer.
  2. Gebruik een goede (biologische) zaaigrond en je kan ervoor kiezen om er wat perliet of vermiculiet door heen doen.
  3. Vul de zaaitraai met de zaaigrond
  4. Maak met de achterkant een klein gaatje in de zaaigrond, voeg één of twee zaden toe.
  5. Na het zaaien afdekken met wat perliet, vermiculiet of grof zand.
  6. Geef geen water van boven af maar laat de grond van onderen vol zuigen met water.
  7. Plaats de zaailingen binnen op een zeer zonnige en warme plek.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Maak je net zoals ik gebruik van een propagator dan zijn de volgende tips nog wel handig

  • Kiem de zaden voor op 24°C
  • Zodra je een barstende grond ziet of een het eerste groen van de komkommer zet dan de lampen aan.
  • Laat de groeilampen 15 tot 18 uur per dag schijnen op de jonge zaailingen

Mocoht je geen propagator hebben maar hier wel interesse in hebben, bekijk dan de propagators die wij in onze Goed Boeren in de Stad winkel verkopen.

Begonnen met voorzaaien

instructie video - 13:10 min.

Zaailingen verspenen

Zodra de zaailingen groot genoeg zijn kun je deze gaan verspenen. Zaailingen verspenen is het proces waarbij jonge planten worden verplaatst van een kleine pot naar een grotere pot. Het is belangrijk om de juiste tijd te kiezen om zaailingen te verspenen, zodat de planten de beste kans hebben om te groeien en te gedijen. In mijn geval maak ik gebruik van de P9-potjes.

In het algemeen kun je zaailingen verspenen wanneer de zaailingen hun eerste echte blaadjes hebben gekregen. Een kiemplantje krijgt altijd eerst twee kiemblaadjes, waarna later de echte bladeren volgen.

Voordat je de zaailingen gaat verspenen, moet je ervoor zorgen dat de grond die je gebruikt voldoende vocht en voedingsstoffen bevat om de zaailingen te ondersteunen. Geef de zaailingen ook voldoende water na het verspenen om te helpen bij het aanpassen aan hun nieuwe omgeving. Ook hierbij kies ik er altijd voor om geen water van boven te geven maar de planten van onderen vol te laten zuigen met water.

Zaailingen (tomaten) verspenen

instructie video - 06:11 min.

Komkommers dieven en toppen

Dieven van komkommers is niks anders dan het verwijderen van de zijscheuten die groeien in een oksel. Een okselknop is een knop een ruimte tussen een stengel en het blad.  Een zijscheut kan uitgroeien tot een nieuwe stengel met bladeren, bloemen en uitendelijk vruchten.

Dit hoeft natuurlijk niet erg te zijn maar we willen graag de komkommerplant opbinden en dan is dit niet de ideale situatie. Als we de zijscheuten laten groeien dan gaat dit ten koste van de hoofdtak en kun je kleinere vruchten verwachten. Ook is de plant gevoeliger voor ziekten en plagen.

Het verwijderen van de dieven is erg eenvoudig. Ga met je vingers tussen de oksels en verwijder de scheut. In de zomer kunnen de dieven snel groeien en is het verstandig om wekelijks langs te lopen en dit proces te herhalen.

Komkommers kweken als een kweker

Zoals eerder aangeven heb ik mijn jeugd jaren in de kassen gewerkt in de Koekoekspolder (IJsselmuiden) en voornamelijk in de kassen. Bij een professionele kweker gaat het er natuurlijk anders aan toe dan in mijn eigen kas. Wil jij komkomkommers kweken als een professionele kweker, hier een paar handige tips:

  • Haal op tijd de dieven weg. Zo ontstaan er geen grote wonden aan de stam.
  • Verder tot de zesde bladoksel de bloemen om een sterke komkommerplant te krijgen.
  • Haal de bloemen om en om weg. Op deze manier wordt de kans op uitdroging van de vruchten kleiner.
  • Knip het oude blad op tijd weg. Op deze manier blijft de komkommerplant sterk en krijgen insecten en/of ziekten minder kans.
  • Als de plant bij het draad komt verwijder dan de top en laat de bovenste één of twee (ligt aan de beschikbare ruimte) uitlopers een kant uitgroeien. De komkommers uit deze uitloper(s) gaan groter worden dan aan de “stamkomkommers”.
  • Zodra deze uitloper(s) groter worden leg ze over het draad en laat ze naar beneden groeien. Als de uitlopers te lang worden dan haal je de kop er weer uit. Mocht je de ruimte hebben dan kun je ervoor kiezen om wederom één of twee uitlopers te laten groeien en dezelfde stappen te herhalen.
Komkommers kweken

Water geven

Het is belangrijk om regelmatig water te geven aan komkommers om ervoor te zorgen dat de planten voldoende vocht hebben om te groeien en vruchten te produceren. Hoe vaak je water moet geven hangt af van verschillende factoren zoals hoe warm het is, de grond en de grootte van de planten.

Als algemene richtlijn kunt je komkommers ongeveer één tot twee keer per week water geven, afhankelijk van de weersomstandigheden. Tijdens warme, zonnige dagen kan het nodig zijn om vaker te water geven om de planten vochtig te houden. Als de grond te nat is, kan dit leiden tot wortelrot en andere problemen dus zorg ervoor dat de grond voldoende doorlaatbaar is en geef niet te veel water.

Kleine zaailingen hebben minder water nodig dan grote planten dus pas de hoeveelheid water daarom aan naar behoefte. Als de bladeren van de komkommerplanten geel worden of afsterven, kan dit een teken zijn dat de planten te weinig water krijgen.

Komkommers zijn gevoelig voor meeldauw dus geef geen water op het blad.

Bodem en bemesting

Komkommers hebben veel voeding nodig om goed te groeien en veel vruchten te produceren. Ze hebben behoefte aan een rijk bemeste grond met veel organische stof (pH waarde tussen de 6,5 en 7,5).

Om ervoor te zorgen dat uw komkommerplanten optimaal groeien en bloeien heb je een goede voedingsstoffenbalans nodig. In potten met potgrond gaan de voedingsstoffen meestal acht weken mee. Daarna is het verstandig om de planten bij te gaan voeden.

Kweek je de komkommers is in de volle grond geef je ze twee weken voor het overplanten een extra boost. Met deze voedingsbegeleiding kunnen ze een optimale gezondheid bereiken en maandenlang voor heerlijke oogsten zorgen!

Houd er rekening mee dat het belangrijk is om de juiste hoeveelheid meststoffen te gebruiken om te voorkomen dat de planten te veel of te weinig voedingsstoffen krijgen. Als je twijfelt over hoeveel meststoffen je moet gebruiken, kun je de verpakking raadplegen.

Quad Grow Planter

Komkommers kweken met de Quad Grow

Zelf maak ik gebruik Quad Grow Planter. voor komkommers kweken. Enkele grote voordelen komkommers kweken met de Quad Grow met zijn:

  • Grotere oogst, de wortels van je planten hebben een betere toegang tot zuurstof aangezien ze nooit in het water staan. De planten sneller groeien met als resultaat een grotere oogst. 
  • Geen over-bewatering of onder-bewatering. Dit verzekert dat de aarde rond je wortels steeds op een goed vochtigheidsniveau blijft. Geen droogtes meer in je potten en geen wortelrot.
  • Je hebt meer ruimte om te kweken.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Oogst en bewaren

Om veel komkommers te oogsten moet je regelmatig plukken. Op deze manier vormen er telkens nieuwe vruchten. Als je de komkommers laat rijpen tot ze te groot zijn, kan de plant uitgeput raken en de komkommers kunnen bitter worden.

Je kunt komkommers het beste bewaren in de ijskast.

Ziekten en plagen

Komkommers zijn erg gevoelig voor slechte weeromstandigheden. De volgende kwalen komen het meeste voor:

  • Meeldauw: Meeldauw wordt veroorzaakt door schimmels van het geslacht Podosphaera en kan leiden tot verwelking, verkleuring en afsterven van de bladeren en stengels van de plant. Meeldauw kan ook leiden tot een afname van de opbrengst.
  • Spint: Spint is een soort mijt die zich voedt met de sap van de komkommerplanten en kan leiden tot afsterven van de planten.
  • Bladluis: Bladluis zijn kleine, groene of bruine insecten die zich voeden met de sap van de komkommerplanten. Ze kunnen leiden tot geel worden van de bladeren, afsterven van de planten en een verminderde opbrengst.
  • Witte vlieg: de witte vlieg is klein, wit en hebben transparante vleugels. Ze leggen hun eieren op de onderkant van de bladeren van de plant, en de larven die hiervan uitkomen, voeden zich met de sap van de bladeren. Als de infectie van witte vlieg ernstig is, kan dit leiden tot bladverlies, afsterven van de planten en een afname van de opbrengst.

De geschiedenis van de komkommer

De oorsprong van de komkommer is onduidelijk maar het wordt aangenomen dat de plant oorspronkelijk uit India of het Midden-Oosten komt. De komkommerplant was al bekend in het oude Griekenland en Rome en de vruchten werden gebruikt als geneesmiddelen en als voedsel.

In de middeleeuwen werd de komkommer geïntroduceerd in Europa waar hij werd gekweekt voor zijn geneeskrachtige eigenschappen en als voedsel. In de 17e eeuw werd de komkommer naar Noord-Amerika gebracht waar hij werd gekweekt voor de commerciële markt.

Conclusie

Komkommers kweken? Je weet nu in grote lijnen hoe je het beste komkommers kunt kweken. Zoals je hebt kunnen lezen is het helemaal niet zo moeilijk.

Zorg ervoor dat je tijdig water geeft, voeding en om tijdig te dieven. Als de komkommerplant begint met produceren is het belangrijk dat je de komkommers niet te groot laat worden.

Wil je niet teveel tijd kwijt zijn aan het kweken van je eigen komkommers? Dan kun je ervoor kiezen om een plant te kopen en deze in je moestuin te plaatsen en bezoek vooral eens de online Goed boeren in de Stad winkel voor alle producten die je nodig hebt voor in en om je moestuin!