Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Komkommer

Komkommer

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: groenten | 13 april 2021

Komkommers zijn er in verschillende soorten en maten. De komkommers die wij kweken zijn witte komkommers, dit is hetzelfde ras die mijn opa en oma vroeger hebben gekweekt.

Voor een vroege zomeroogst heb je een warme kas nodig. In een onverwarmde of lage koude kas rijpen de komkommers een paar maanden later.

Planten van komkommer

Zaai voor een vroege oogst einde van de winter of vroeg in het voorjaar. Doe het zaadje schuin in een potje wat voor acht centimeter gevuld is met zaaicompost. Het beste kun je gebruik maken van turfpotten, omdat komkommers niet graag overgeplaatst worden.
Laat de komkommerplanten na het ontkiemen tenminste een maand verder groeien.

Verzorgen en leiden van komkommer

Komkommers groeien het beste onder warme, vochtige omstandigheden waarbij de grond voortdurend vochtig wordt gehouden.
Leid de komkommer met een touw of een spiraal en verwijder het topje van iedere hoofdscheut zodra de top wordt bereikt. Als kleine komkommers aan de zijscheuten van de planten gaan groeien, knijp dan de scheuten op twee bladeren voorbij de vrucht weg.

Oogsten van komkommer

Snijd de komkommers zodra de komkommer de juiste grootte heeft bereikt. Als je de komkommer te klein plukt zijn ze nog bitter, laat je de komkommer te lang hangen dan zal de productie van nieuwe komkommers verminderen.

Ziekten en ongedierte bij komkommer

Komkommers kunnen worden aangetast door bladluizen, witte vlieg, rode spint en slakjes. Ziekten en kwalen zijn komkommermozaïekvirus, voetrot, grijze schimmel en meeldauw.

Genoemd in dit artikel