Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Augurken

Augurken

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 15 april 2021

De augurken maken deel uit van de komkommerfamilie. In tegenstelling tot de meeste soorten uit de komkommerfamilie, die oorspronkelijk uit Afrika komen, zijn de augurken van oorsprong afkomstig van de zuidelijke hellingen van de Himalaya in India. Volgens de overlevering worden de augurken al ruim 3000 jaar geteeld. Niet alleen in India zijn verwijzingen gevonden naar het gebruik van de augurk in de oudheid, ook in opgravingen in Egyptische piramides en graftombes zijn augurken gevonden die als offer mee waren gegeven aan de doden.

In Nederland worden de augurken eigenlijk nauwelijks meer gekweekt door de beroepstuinders, reden hiervoor is dat het plukken van augurken relatief arbeidsintensief is ten opzichte van de prijs. De teelt  vindt momenteel veelal plaats in Oost-Europa.

Zaaien van augurken

Augurken kan je vanaf april in de koude bak zaaien, of vanaf medio mei in de volle grond, waarbij je circa 30cm tussen de zaden houdt en 1,50 meter tussen de verschillende rijen. Er wordt wel eens gesuggereerd dat augurken slecht kiemen en om dit tegen te gaan zou je de zaden 14 uur in lauwwarm water te weken. Wij zijn echter van mening dat dit een fabeltje is en je de zaden gewoon, zonder voorbehandeling, kan zaaien.

Staande en liggende teelt

Er zijn twee verschillende manieren om augurken op te kweken, de staande en liggende teelt. Bij de staande teelt is het belangrijk om de stengels om de verticale draden heen te wikkelen omdat de stengels uit zichzelf horizontaal groeien. Daarnaast kan je ook kiezen voor horizontale teelt, hierbij is het aan te raden om de augurk over een worteldoek te laten groeien. In elk geval houdt de augurk van een natte of goed vochtige grond om optimaal zich te kunnen ontwikkelen.

Augurken kweken

Zaaitabel en plantafstand

10 dagen van zaaien tot kiem, 90 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 15 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Oogsten van augurken

Als de augurken een mooie omvang hebben bereikt kan je ze direct plukken. Door het direct plukken zullen zich nieuwe vruchten ontwikkelen en zal je meerdere oogsten in een jaar van de augurkplant kunnen halen. Als je de jonge vruchten niet direct pluk zullen ze langzaam doorgroeien, maar zullen zich geen nieuwe vruchten ontwikkelen. Verse augurken zijn zeer beperkt houdbaar, ze worden snel slap en zullen geel uitslaan. De beste manier om augurken te bewaren is om ze in te maken. We zullen snel een artikel op de site plaatsen waarin beschreven wordt hoe de augurken in te maken.

Ziekten en ongedierte bij augurken

Augurken kunnen worden aangetast door bladluizen, witte vlieg, rode spint en slakjes. Ziekten en kwalen die bij augurken kunnen voorkomen zijn voetrot, grijze schimmel en meeldauw.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 62 kj, 14 kcal Water : 94,7 gram
Eiwit : 1,1 gram Calcium : 20 mgram
Koolhydraten : 2,0 gram IJzer : 4,5 mgram
Vet : 0 gram Vitamine C : 2,2 mgram
Vezels : 1,2 gram

Genoemd in dit artikel