Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf witbrood bakken

Zelf witbrood bakken

waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 02 september 2022

Zelf witbrood bakken

Zelf witbrood bakken is allesbehalve moeilijk. Je hoort het tegenwoordig steeds vaker, mensen bakken weer zelf brood. In deze tijd van allergieën en de drang naar puur eten, zijn er steeds meer mensen die hun dagelijkse broodje niet meer bij de bakker of supermarkt kopen. Het grote voordeel van je eigen brood bakken is nou eenmaal dat je precies weet wat erin zit. Na het lezen van dit recept kun je zelf witbrood bakken. Als je de smaak te pakken hebt, wil je niet meer anders.

Ingrediënten

 • 500 gram bloem
 • 8 gram gist (droog)
 • 1 theelepel suiker
 • 20 gram (room)boter
 • 30 cl lauw water
 • 10 gram zout

Wat heb je allemaal nodig?

In het recept zelf witbrood bakken gaan we ervan uit dat je geen luxe keukenmachine of broodbakmachine hebt. Ouderwets handwerk dus.

Benodigdheden

 • houten lepel
 • grote kom
 • klein beetje olie om kom mee in te vetten
 • huishoudfolie
 • broodblik

Aan het werk

Je begint met het zeven van de bloem in een ruime kom. Het zout strooi je er aan de zijkant van de kom bij. Middenin de bloem maak je een kuiltje waarin je de gist, de suiker, het water en de boter toevoegt. Nu meng je alles met een houten lepel goed door elkaar tot er een nat deeg ontstaat. Nadat je wat bloem op het (schone) aanrecht of werkblad hebt gedaan, leg je het natte deeg erop. Gedurende tien minuten ga je met schone droge handen het deeg dan kneden.

Eerste rijs

Wanneer het deeg door en door gekneed is, maak je er een bal van. Je pakt de kom erbij, die je inmiddels hebt ingevet met wat olie, en je doet de bal in de kom. Het is belangrijk dat je bal van deeg overal een dun laagje olie krijgt. Beweeg de bal dus wat heen en weer en leg de deegbal ook even op de andere kant. Net zolang tot de hele buitenkant van het deeg een dun olielaagje heeft. Nu kun je de kom met het deeg erin afdekken met een stuk huishoudfolie. Het is belangrijk dat het goed is afgesloten. Wanneer je dat hebt gedaan, laat je het deeg een uur staan zodat het kan rijzen. Je zult zien dat het gist zijn werk doet en het deeg zal groter worden. Terwijl je deeg staat te rijzen, zet jij alvast je broodblik klaar. Ook maak je je aanrecht of werkblad weer goed schoon en klaar voor gebruik. Na een uur is je deeg ongeveer twee keer zo groot geworden. Breng een dun laagje olie aan op je werkblad en leg je deeg er voorzichtig op. Als je goed kijkt, zie je dat het uiterlijk van je deeg al wat veranderd is. Nu is het belangrijk om de lucht die in je deeg zit, eruit te krijgen. Dit doe je door je deeg plat te maken. Je slaat en drukt zo hard, dat je deegbal weer helemaal plat wordt.

Tweede rijs

Als er geen lucht meer in zit (je ziet het uiterlijk van het deeg weer veranderen), vorm je er weer een geheel van. Dit keer een soort rol met de lengte van je broodvorm en dit leg je er dan ook in. Ook dit geheel dek je weer goed af met een stuk huishoudfolie. Je deeg gaat nu voor de tweede keer rijzen en je laat het weer een uur staan. Ondertussen verwarm je de oven voor op 220 graden zodat deze vast goed op temperatuur is. Na een uur zal je deeg wederom twee keer zo groot geworden zijn. Je haalt de folie eraf en zet je brood in de oven. In ongeveer 40 minuten bak je je brood af en laat je er een mooi bruin korstje op kleuren.

Zelf witbrood bakken

Zelf witbrood bakken

Nu ruikt je hele huis heerlijk naar versgebakken brood. Het liefst begin je er meteen aan. Houd er wel even rekening mee, dat je brood eerder uitdroogt, en dus oud wordt, wanneer je het aansnijdt als het nog warm is. En zeg nou zelf… Qua werk viel het best mee toch? Grote kans dat jij vanaf nu een nieuwe hobby hebt, namelijk zelf witbrood bakken. Eet smakelijk. 

Veel succes bij het zelf witbrood bakken! 

Categorie

Reviews

Je plaats een waardering over

Zelf witbrood bakken

ster ster ster ster ster