Zelf een kaasbrood maken

Zelf een kaasbrood maken

Niets lekkerder dan een stukje zelfgebakken kaasbrood bij een kop soep, de barbecue of zomaar tussendoor. Als jij tenminste net zo gek op kaasbrood bent als wij. Het leukste is natuurlijk om het zelf te bakken. En dat blijkt is niet zo ingewikkeld.

Kaasbrood voorbereiden

Meng de bloem in een kom met het zout, de suiker en geraspte kaas en maak een kuilje in het midden. Doe de droge gist in het water en los het al roerend op. Giet het gistwater in het kuiltje en roer het even door elkaar en daarna kneed je het mengsel met je handen tot er een mooi geheel ontstaat. Wanneer het deeg erg aan je handen blijft plakken, kun je daar een beetje bloem op doen voor je gaat kneden. Je kneedt alles flink en net zo lang totdat er een stevige massa ontstaat, die goed aan elkaar blijft kleven.

1e rijs kaasbrood

Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige doek en laat het deeg ongeveer 60 minuten rijzen totdat het deeg is verdubbeld.

Kaasbrood maken

Leg het deeg op je werkplek en druk de lucht eruit bol het deeg losje op. Laat het deeg dan ongeveer 15 to 20 minuten rusten.  Vervolgens kun je kleine bolletjes of een kaasbrood maken.

Kaasbrood uit kleine bolletjes

Snijd het deeg vervolgens in vier gelijke delen met een ingevette scraper of mes en verdeel de kwarten in 3 gelijke stukjes. Maak van de 12 broodjes mooie ronde bolletjes met een platte onderkant. Plaats de losse broodjes in een schaal, dek deze af met een vochtige theedoek en laat voor circa 1 uur rijzen. Zorg ervoor dat er ruim 6 cm ruimte tussen de verschillende bolletjes zitten. Dek het kaasbrood met een vochtige doek af en laat ze nog zestig minuten rijzen.

Twee stuks kaasbrood maken

Verdeel het deeg in twee even grote porties. Vorm het deeg tot mooie ballen. Leg het deeg op een bakplaat en geef ze voldoende tussenruimte, zodat het kaasbrood tijdens het rijzen kan uitzetten. Dek het kaasbrood met een vochtige doek af en laat ze nog zestig minuten rijzen.

Kaasbrood in de oven

Verwarm de oven voor op 220 graden en zit een ovenschaal onderin. Zet het kaasbrood in de oven en zorg voor stoom door ijsblokjes of koudwater in de ovenschaal te doen. Zet de oven naar ongeveer 15 minuten op 190 graden. Laat het kaasbrood ong 15-20 minuten bakken totdat het brood aan de onderkant hol klinkt wanneer je er tegen aan klopt.

Reviews

54321

Algemene beoordeling: 5.00

Geef uw mening
ster ster ster ster ster
Martijn schreef op 09 January 2016

@jan slegt: Helemaal gelijk! Het moet bloem zijn in plaats van bakkersroom. Ik heb het direct aangepast.

jan slegt schreef op 04 January 2016

Sorry. Maar bakkers room.Lijkt mij niet handig, om kaas brood te maken, Hoort tuis op tompoes en zo. Graag u commentaar.!