Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Hoe maak je zelf een kaasbrood?

Hoe maak je zelf een kaasbrood?

54321 (2) waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 25 april 2023

Hoe maak je zelf een kaasbrood?

Niets lekkerder dan een stuk kaasbrood bij een kop soep, de barbecue, als onderdeel van de borrelplank of zomaar tussendoor. Het leukste is om het brood zelf te bakken en dat is met dit recept simpel!

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

Dit is het recept wat wij thuis altijd gebruikte als we kaasbrood bij de soep aten. Tegenwoordig maken we het ook als we vlees of groenten bereiden op de barbecue. Dan is het ook erg lekker in combinatie met kruidenboter of knoflooksaus. 

Helemaal leuk is het als je zelf ook de kaas voor het kaasbrood maakt! Hier het recept om zelf kaas te maken

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 10 gram zout
  • 10 gram fijne suiker
  • 100 gram geraspte (oude)kaas
  • 7 gram gedroogde gist
  • 300 ml water

✓ Altijd voordelig geprijsd

Kaasbrood - de voorbereiding

Meng de bloem in een kom met het zout, de suiker en geraspte kaas en maak een kuiltje in het midden. Doe de droge gist in het water en los het al roerend op. Giet dit water vervolgens in het kuiltje en roer het door elkaar. Kneed hierna het mengsel met je handen tot er een mooi geheel ontstaat. Wanneer het deeg erg aan je handen blijft plakken doe je een beetje bloem op je handen. Je kneedt alles flink totdat er een stevige massa ontstaat die goed aan elkaar blijft kleven.

Kaasbrood - 1e rijs

Leg het deeg in een licht met olie ingevette kom. Dek af met een vochtige doek en laat het deeg ongeveer 60 minuten rijzen totdat het deeg is verdubbeld.

Kaasbrood - het maken

Leg het deeg op je werkplek en druk de lucht eruit en bol het deeg losjes op. Laat het deeg dan ongeveer 15 to 20 minuten rusten. Hierna kun je mini bolletjes maken of een heel kaasbrood. Die keuze is aan jou!

Kaasbrood

Kaasbrood - in z'n geheel

Leg het deeg in het midden van een bakplaat en maak er een kaasbrood vorm van die jou bevalt. Dek het kaasbrood met een vochtige doek af en laat het nog zestig minuten rijzen.

Kaasbrood - mini bolletjes

Als je mini bolletjes wilt maken dan snijd je het deeg met een ingevette scraper of mes in vier gelijke delen. Elk kwart verdeel je vervolgens in 3 gelijke stukjes. Maak van de 12 stukjes deeg, mooie ronde bolletjes met een platte onderkant. Plaats de losse broodjes in een schaal, dek deze af met een vochtige theedoek en laat voor circa 1 uur rijzen. Zorg ervoor dat er ruim 6 cm ruimte tussen de bolletjes zitten. Dek de kaasbroodjes af met een vochtige doek en laat ze nog zestig minuten rijzen.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Kaasbrood - in twee delen

Verdeel het deeg in twee even grote porties. Vorm het deeg tot mooie ballen. Leg het deeg op een bakplaat en geef ze voldoende tussenruimte, zodat het kaasbrood tijdens het rijzen kan uitzetten. Dek het kaasbrood met een vochtige doek af en laat ze nog zestig minuten rijzen.

Kaasbrood - de oven

Verwarm de oven voor op 220 graden en zet een ovenschaal onderin de oven. Zet de bakplaat met het kaasbrood in het midden van de oven en zorg voor stoom door ijsblokjes of koud water in de ovenschaal te doen. Hiermee zorg je ervoor dat het kaasbrood smeuïg wordt en niet uitdroogt. Zet de timer op 15 minuten en zet de oven na 15 minuten op 190 graden. Laat het kaasbrood tussen de 15 - 20 minuten bakken totdat het brood aan de onderkant hol klinkt wanneer je er tegen aan klopt. Let op, het brood is heet! Gebruik hiervoor een broodschep of een ander hulpstuk.

Eet smakelijk!

Reviews

Waardering: 54321

Het was niet moeilijk om dit recept te bereiden en het brood smaakte heel goed!

Gereviewd door Sandhya op 25-04-2023

Waardering: 54321

Makkelijk te bereiden en erg lekker!

Gereviewd door Bonno op 25-04-2023

Je plaats een waardering over

Hoe maak je zelf een kaasbrood?

ster ster ster ster ster