Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf volkoren brood bakken

Zelf volkoren brood bakken

waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 02 september 2022

Zelf volkoren brood bakken

Ben je ook zo gek op de geur van zelfgebakken brood? En op volkoren brood? Als je dit recept volgt, kun jij in het vervolg zelf volkoren brood bakken.

Ingrediënten

  • 250 gram volkoren meel
  • 250 gram bloem
  • 3 deciliter lauwwarm water
  • 7 gram droge gist
  • 1 theelepel suiker
  • 5 gram zout
  • 20 gram boter

Volkoren brood kneden

Nadat je alle ingrediënten hebt gekocht, kan het volkoren brood bakken beginnen. Doe het meel, de bloem, de gist, de suiker en het zout in de kom. Roer het goed door elkaar en doe het water erbij.

Kneed met je handen alles door elkaar. Je deeg wordt steeds meer één geheel. Het kan in het begin wat plakken, maar dat wordt door het kneden minder. Als er veel deeg aan je handen kleeft, kun je wat meel over je handen strooien.

Wanneer je het idee hebt, dat je wat teveel meel hebt kun je er een klein beetje water bij doen.Het is belangrijk dat je het deeg minimaal vijf minuten blijft kneden, op het moment dat je denkt dat het goed is.

Deeg laten rijzen

Dan maak je van je deeg een bal en die plaats je in je kom. Met de handdoek sluit je de kom af. Zo laat je de kom veertig minuten op kamertemperatuur staan. Ondertussen bestrooi je je werkplek met een klein beetje bloem of meel. Na veertig tot zestig minuten pak je je deeg erbij en ziet dat het deeg flink is gegroeid.

Volkoren brood maken

Je legt de deegbal op je werkplek en slaat dit goed plat. Je bol wordt dus weer een platte massa, waar je de lucht hebt uitgedrukt. Je vouwt de lap deeg drie keer dubbel de ene kant op en dan nog een keer de andere kant. En weer druk je het heel stevig aan zodat het weer een platte lap wordt.

Dan vouw je het weer drie keer dubbel, zodat je een lange dikke rol krijgt. Deze rol leg je met de gladde kant boven op een stuk bakpapier op de bakplaat. Je sluit het geheel weer af met de theedoek, zodat je deeg verder kan rijzen.

Volkoren brood

Bakken

Na wederom veertig minuten haal je de theedoek eraf en doe je bakplaat in de voorverwarmde oven (190 graden hete lucht oven). Na veertig minuten is je volkoren brood gebakken. Even goed laten afkoelen en smullen maar. 

Tags

Categorie

Reviews

Je plaats een waardering over

Zelf volkoren brood bakken

ster ster ster ster ster