Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Rommelkruid - wat is het en hoe maak je het?

Rommelkruid - wat is het en hoe maak je het?

432150 (2) waardeer

Onderwerp: varken-in-een-dag | 03 september 2021

Rommelkruid - wat is het en hoe maak je het?

Rommelkruid is een mengsel van specerijen en kruiden. Rommelkruid is vooral bekend als smaakmaker in Balkenbrij en is eenvoudig zelf te maken. 

Je zult rommelkruid dus niet als plant in een tuinboekje aantreffen aangezien Rommelkruid niet één plant is, het is een mengsel van verschillende kruiden. Waar Rommelkruid vroeger gewoon in de winkel of drogisterij te koop was, is dat nu niet meer het geval. Rommelkruid is online  nog wel te vinden en te bestellen maar is ook eenvoudig zelf te maken. Vroeger maakte ik Rommelkruid altijd zelf met mijn opa en oma voordat we  Balkenbrij gingen maken. 

Ingrediënten

  • 1,5 tl Venkelzaad
  • 1,5 tl Anijszaad
  • 10 pimentbolletjes
  • 10 kruidnagels
  • 0,5 tl gemalen zoethout
  • 1 tl vers gemalen pepper
  • 0,5 tl gemalen nootmuskaat
  • 0,5 tl gemberpoeder
  • 0,5 tl kaneelpoeder

Geschiedenis van Rommelkruid 

Kruiden werden vroeger in grote specerij zakken in de groothandel verhandeld. De naam Rommelkruid is terug te voeren naar de restanten kruiden die vroeger in deze specerij zakken achterbleven en werden samengevoegd tot Rommelkruid. Het is echter niet zo dat het een bij elkaar geraapt zooitje kruiden is, Rommelkruid dient te bestaan uit een specifiek aantal zuivere kruiden die Rommelkruid tot geheel maken. 

Rommelkruid recept - hoe maak je het?

Kant-en-klaar kom je Rommelkruid in de winkel dus bijna niet meer tegen. Gelukkig kun je Rommelkruid eenvoudig zelf maken.

Voor een kleine voorraad, voldoende om bijvoorbeeld Balkenbrij te maken, gebruik je de volgende ingrediënten:

1,5 tl Venkelzaad
1,5 tl Anijszaad
10 pimentbolletjes
10 kruidnagels
0,5 tl gemalen zoethout
1 tl vers gemalen pepper
0,5 tl gemalen nootmuskaat
0,5 tl gemberpoeder
0,5 tl kaneelpoeder

Je kunt naast de aangegeven ingrediënten ook bijvoorbeeld foelie, sandelhout en suiker toevoegen. De verhoudingen waarin je het allemaal gebruikt zijn niet strikt voorgeschreven en hangt af van je smaak, het gerecht dat je wilt maken en de voorkeuren van de streek waar je woont.

Als je Balkenbrij maakt kun je volstaan met twee theelepels gemalen zwarte peper, een halve theelepel kruidnagelpoeder, een halve theelepel gestampt anijszaad en een theelepel geraspte nootmuskaat. Gebruik je meer kruidnagel, dan wordt het uiteindelijke gerecht grijzer van kleur.

Om het Rommelkruid te maken doe je het venkelzaad, het anijszaad, de piment bolletjes, de kruidnagels en het zoethout in een vijzel en wrijf het allemaal fijn. Voeg daarna de overige specerijen toe en meng goed. Je kunt Rommelkruid bewaren in een afgesloten potje of afgesloten zakje. 

Rommelkruid - wat kan ik ermee?

Rommelkruid wordt met name gebruikt als smaakmaker in balkenbrij

Ook wordt Rommelkruid gebruikt in Rotterdamsche kruidbroodjes en in bepaalde recepten voor koekjes. Maar ook als kleurmiddel speciaal voor stoofperen. Dan is er Sandelhout aan het Rommelkruid toegevoegd wat voor de kenmerkende rode kleur zorgt. 

Reviews

Waardering: 43211

Mooi ingrediënten overzicht. Dit is echter het halve verhaal. Róód rommelkruid wordt gebruikt in koekjes, en in Rotterdam in de enige echte kruidbroodjes; witte puntjes, maar dan met rood rommelkruid en sukade. Het rode rommelkruid is goed verkrijgbaar, bij de (online) specerijen en bakbenodigdheden winkels.

Gereviewd door Margreet Anceaux op 12-12-2023

Waardering: 54321

8.5

Gereviewd door Gerard Rooij op 26-01-2022

Je plaats een waardering over

Rommelkruid - wat is het en hoe maak je het?

ster ster ster ster ster