Rommelkruid - wat is het en hoe maak je het?

Rommelkruid - wat is het en hoe maak je het?

Rommelkruid is een mengsel van specerijen en kruiden. Rommelkruid is vooral bekend als smaakmaker in Balkenbrij en is eenvoudig zelf te maken. 

Je zult rommelkruid dus niet als plant in een tuinboekje aantreffen aangezien Rommelkruid is dan ook niet één plant is, het is een mengsel van verschillende kruiden. Waar Rommelkruid vroeger gewoon in de winkel of drogisterij te koop was, is dat nu niet meer het geval. Rommelkruid is online nog wel te vinden en te bestellen maar is ook eenvoudig zelf te maken. Vroeger maakte ik Rommelkruid altijd zelf met mijn opa en oma voordat we Balkenbrij gingen maken. 

Geschiedenis van Rommelkruid 

Kruiden werden vroeger in grote specerij zakken in de groothandel verhandelt. De naam Rommelkruid is terug te voren naar de restanten kruiden die vroeger in deze specerijzakken achterbleven werden samengevoegd tot Rommelkruid. Het is echter niet zo dat het een bij elkaar geraakt zooitje kruiden is, Rommelkruid dient te bestaan uit een specifiek aantal zuivere kruiden die Rommelkruid tot geheel maken. 

Rommelkruid recept - hoe maak je het?

Kant-en-klaar kom je Rommelkruid in de winkel dus bijna niet meer tegen. Gelukkig kun je Rommelkruid eenvoudig zelf maken.

Voor een kleine voorraad, voldoende om bijvoorbeeld Balkenbrij te maken, gebruik je de volgende ingrediënten:

1,5 tl Venkelzaad
1,5 tl Anijszaad
10 pimentbolletjes
10 kruidnagels
0,5 tl gemalen zoethout
1 tl vers gemalen pepper
0,5 tl gemalen nootmuskaat
0,5 tl gemberpoeder
0,5 tl kaneelpoeder

Je kunt daarnaast ook nog bijvoorbeeld foelie, sandelhout en suiker toevoegen. De verhoudingen waarin je het allemaal gebruikt zijn niet strikt voorgeschreven en hangt af van je smaak, het gerecht dat je wil maken en de voorkeuren in de streek waar je woont.

Voor balkenbrij kun je volstaan met twee theelepels gemalen zwarte peper, een halve theelepel kruidnagelpoeder, een halve theelepel gestampt anijszaad en een theelepel geraspte nootmuskaat. Gebruik je meer kruidnagel, dan wordt het uiteindelijke gerecht grijzer van kleur.

Om het Rommelkruid te maken doe je het venkelzaad, het anijszaad, de pimentbolletjes, de kruidnagels en het zoethout in een vijzel en wrijf het allemaal fijn. Voeg hier daarna de overige specerijen toe en meng goed. Je kunt Rommelkruid bewaren in een afgesloten potje of afgesloten zakje. 

Rommelkruid - wat kan ik ermee?

Rommelkruid wordt met name gebruikt als smaakmaker in balkenbrij

Ook wordt Rommelkruid gebruikt in Rotterdamsche kruidbroodjes, in bepaalde recepten voor koekjes. Maar ook als kleurmiddel speciaal voor stoofperen. Dan is er Sandelhout aan het Rommelkruid toegevoegd wat voor de kenmerkende rode kleur zorgt. 

Geef uw mening
ster ster ster ster ster