Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Energie besparen in huis

Energie besparen in huis

leestijd: in ongeveer 3 minuten
Onderwerp: groen-wonen | 07 maart 2021

De kosten van energie zijn een veel besproken onderwerp in combinatie met besparen van energie in je eigen huis. Zo leeft momenteel de discussie dat bewoners van sociale huurwoningen de almaar stijgende energiekosten niet meer op kunnen brengen. De afgelopen jaren is de prijs van energie aanzienlijk gestegen, mede door stijgende prijs van gas (dit is mede veroorzaakt doordat in Nederland de gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs). In dit artikel zullen we een kort overzicht geven van de meest effectieve manieren om energie te besparen in je eigen huis. Naast dat het goed is voor je eigen portemonnee, heeft dit natuurlijk ook een zeer positief effect op het milieu.

Energie besparen door minder gas te gebruiken

Zoals vermeld is de gasprijs de afgelopen jaren flink gestegen, het terugdringen van je gasgebruik is dus een van de meest effectieve manieren om op de kosten van energie aanzienlijk te besparen. In de winter is het gasverbruik het hoogst  door het opstoken van de verwarming. Belangrijkste zijn:

 • Verwarming één graad lager zetten, op 20 graden in plaats van 21 graden, levert bespaard 6% energie (dus 6% lagere gasrekening)
 • Zet de verwarming een half uur voordat je gaat slapen alvast uit en doe de verwarming helemaal uit indien je van huis gaat om energie te besparen.
 • Doe alleen de verwarming aan in kamers waar je daadwerkelijk zit. Doe bijvoorbeeld de verwarming op de slaapkamer uit en zet deze pas een uur voordat je gaat slapen aan om de ruimte niet onnodig warm te stoken en energie te besparen.
 • Houdt tussendeuren in huis gesloten om de warmte niet te laten ‘wegtrekken’ naar andere ruimtes
 • Goede isolatie. Naast het besparen van energie door de verwarming een graadje lager te zetten is een goede isolatie zeer belangrijk om energie te besparen, voorbeelden hiervan zijn; dubbel glas in plaats van enkel glas, muren isoleren (glaswol)
 • Douche circa 5 minuten, langer douchen kost extra water- en gasgebruik. Andere optie is gebruik van een waterbesparende douchekop, hierdoor zal je minder warm water gebruiken, wat wederom zal leiden tot een besparing van energie.
   

Energie besparen door minder stroom te gebruiken  

 • Haal de oplader van je telefoon, computer, ipad, tandborstel, ect. uit het stopcontact indien je ze niet gebruikt om energie te besparen. Een ongebruikte oplader in het stopcontact verbruikt bijna net zoveel stroom als een ‘gebruikte’ oplader.
 • Schakel elektronische apparaten helemaal uit, laat ze niet stand-by staan. Door apparaten van de stand-by modus af te halen kan je circa EUR 100,- per jaar aan energie besparen. Makkelijke manier om apparaten van de stand-by af te halen is het gebruik van stekkerdoos met aan/uit knop. Zo kan je makkelijk met één knop alle apparaten in één keer volledig uitzetten en energie besparen.
 • Doe lampen op de gang uit en in kamers waar je niet bent. Tevens zal het gebruik van spaar- en/of LED-lampen een aanzienlijke hoeveelheid energie besparen. LED-lampen zijn duurder in aanschaf, maar door de lage energiekosten en langere levensduur van de lampen zal je de aanschafkosten snel terug verdienen.

Zoals uit bovenstaande tips blijkt is het besparen van energie relatief eenvoudig te realiseren zonder investeringen. Het meest belangrijke om energie te besparen is een beetje zelfdiscipline: verwarming tijdig uitzetten en eventueel graadje lager zetten, lichten niet onnodig aan laten staan en laders niet in het stopcontact laten zitten.

Genoemd in dit artikel