Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Vloerverwarming versus radiatoren

Vloerverwarming versus radiatoren

leestijd: in ongeveer 2 minuten
Onderwerp: groen-wonen | 07 maart 2021

Er bestaat veel onduidelijkheid wat een meer energiezuinige manier van centrale verwarming is in je woning, radiatoren of vloerverwarming. Allereerst is het belangrijk om duidelijk het verschil aan te geven tussen de verschillende verwarmingssystemen en welke voor- en nadelen aan beide zitten.

Kenmerken van radiatoren

Radiatoren zijn de standaard voor centrale verwarming in woningen in Nederland. Afhankelijk van de grootte van de ruimte dienen één of meerdere radiatoren geplaatst te worden om de ruimte goed te kunnen verwarmen. Voordeel van de radiatoren zijn:

  • Eenvoudig aan te leggen
  • Relatief goedkoop in aanschaf
  • Snel op temperatuur en snel en makkelijk bij te stellen

De nadelen van radiatoren zijn eigenlijk puur praktisch van aard, ze staan minder mooi in de kamer, nemen ruimte in beslag en leidingen van en naar de radiatoren toe zijn zichtbaar.

Kenmerken van vloerverwarming

Tegenwoordig zie je vloerverwarming in steeds meer woningen terugkomen. Het aanleggen van vloerverwarming onder een bestaande vloer is nogal ingrijpend aangezien je hele vloer opengebroken moet worden, daarom is een (ver)nieuwbouw een goed moment om voor vloerverwarming te kiezen. Voordelen van vloerverwarming zijn:

  • Lekker warme vloer waardoor je minder snel koude voeten krijgt (hierdoor hoeft kamertemperatuur minder hoog te zijn om het aangenaam warm te hebben)
  • Gelijkmatige verwarming van de ruimte
  • Geen radiatoren in je woning zichtbaar en ruimtebesparend

Voornaamste nadeel van vloerverwarming is de relatief hoge aanschafkosten en het feit dat het niet makkelijk in een bestaand huis is aan te leggen. Tot slot is het met vloerverwarming niet mogelijk om snel een ruimte op te warmen of de verwarming snel ‘uit te zetten’.

Het oordeel

Vloerverwarming is bij optimaal gebruik energie zuiniger dan verwarming met radiatoren om een ruimte in je woning op temperatuur te stoken en houden. Echter doordat vloerwarming op een minder optimale ondergrond wordt gebruikt (lees: geen tegelvloer), een vloerkleed over een deel de vloer wordt gelegd en de vloerverwarming in veel gevallen overdag niet uit gezet wordt omdat de opwarmtijd te lang duurt, is het energiegebruik voor beide type verwarming nagenoeg gelijk. Aangezien vloerverwarming aanzienlijk duurder dan radiotoren in de aanleg kunnen we dus stellen dat vloerverwarming een echt luxeproduct is en niet de duurdere aanschaf niet terugverdient zal worden voor een lagere energierekening.

Genoemd in dit artikel