Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zonnepanelen

Zonnepanelen

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groen-wonen | 07 maart 2021

Op bijna ieder type dak is het mogelijk om zonnepanelen te plaatsen, dus zowel op schuine als op platte daken. Er zijn echter wel een aantal zaken waar je op moet letten voordat je het besluit neemt om zonnepanelen te laten installeren.

Hoe te plaatsen en benodigde ruimte

Voordat je gaat besluiten om zonnepanelen te installeren op je dak moet je eerst goed uitrekenen hoeveel ruimte je beschikbaar hebt. Uiteraard is de beschikbare ruimte voor optimaal gebruik van de zonnepanelen nadat je ze hebt laten installeren afhankelijk van de ligging van het dak (windrichting, schaduw van omgeving, ect). Bij een ideale ligging van een schuin dak kan je de gehele dakoppervlakte gebruiken, bij een plat dak gaat in ieder geval bij het installeren van zonnepanelen ruimte verloren aangezien je zonnepanelen onder een hoek moet installeren om optimaal het licht op te vangen.

Zonnepanelen

Vergunningen voor zonnepanelen

Voor het plaatsen en installeren van zonnepanelen zijn momenteel onder de woningwet veelal niet nodig om een vergunningen aan te vragen, voornaamste uitzondering zijn rijksmonumenten en beschermde stads- en/of dorpsgezichten. Daarom is het aan te raden om voor de zekerheid even contact op te nemen met je gemeente om zeker te weten of je een vergunning nodig hebt of niet voor het installeren van zonnepanelen.

Zelf installeren van zonnepanelen of door vakman

Uiteraard is het zeer goed mogelijk om zelf de zonnepanelen op je dak te installeren. Hierbij dient je wel goed over een aantal zaken na te denken zoals:

  • Beschikbare ruimte op dak voor het installeren van de zonnepanelen
  • Wat is de ideale stand om de zonnepanelen te installeren
  • Aansluiting van de te installeren zonnepanelen op elektra-netwerk in huis

Naast het zelf installeren van de zonnepanelen is het uiteraard ook mogelijk om dit door een erkende installateur te laten doen. Begin dit jaar is er een special keurmerk voor het installeren van zonnepanelen op de markt gekomen voor installateurs, de zonnekeur-installateur. Kijk dit uit naar dit keurmerk bij het zoeken van een installateur.  

Energiemeter voor zonnepanelen

Nadat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd ben je niet alleen maar stroomgebruiker, maar ook stroomproducent geworden. Zonnepanelen leveren na het installeren alleen overdag stroom, maar huishoudens hebben over het algemeen ’s avonds de grootste stroombehoefte. Om deze mismatch op te vangen dien je naast het gebruiken van stroom van het algemene ‘net’ ook stroom terug te kunnen leveren aan het ‘net’.

Gelukkig zijn alle aansluitingen in Nederland automatisch geschikt om ook stroom terug   te leveren aan het ‘net’. Enige waar je op moet letten of je energiemeter wel geschikt is voor registratie van de teruglevering.  Beste keus ten aanzien van de energiemeter is de slimme meter, met behulp van deze meter is eenvoudig af te lezen wat de uiteindelijke netto productie of gebruik is.

Categorie

Genoemd in dit artikel