Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Huisvesting voor de kippen

Huisvesting voor de kippen

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: huisvesting-voor-de-kippen | 07 maart 2021

Kippen hebben een nachthok nodig en een vrije uitloop. In het nachthok kunnen de kippen rustig slapen, eieren leggen en vinden de kippen beschutting tegen kou, wind en regen. 

Het nachthok

Bij het bouwen van een nachthok moet je rekening houden met de volgende zaken. De voorzijde van het hok het liefst op het zuidoosten, voorkant van het hok op een plaats waar de zon de hele dag vrij spel heeft. Zorg er daarnaast voor dat het nachthok beschut ligt.

Ventilatie

Naast dat het hok goed geïsoleerd moet zijn, is het minstens zo belangrijk dat er een goede ventilatie is. Voor ventilatie kun je het makkelijkst zorgen door een raam of een deur in het nachthok te plaatsen. In de zomer kun je deze openen en in de winter sluiten.

Bodembedekking

Gebruik als bodembedekking bij voorkeur houtmot, schoon scherp zand of een mengsel hiervan. Hooi is minder geschikt omdat dit gemakkelijk om de poten van de kippen draait.

De legnesten

Legnesten zijn een standaard uitrusting in elke kippen hok. De kippen houden van een rustige, donkere of schemerige plaats. Een legnest van 30 centimeter bij 30 centimeter en een hoogte van 40 centimeter voldoet voor een licht ras. 

De buitenren

De buitenren moet je aanpassen aan het soort kippen dat je gaat houden. Zelf heb ik gekozen voor een overdekt hok met een bodembedekking van grond die ik regelmatig spit zodat de kippen lekker kunnen scharrelen.

Genoemd in dit artikel