Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Verse eieren

Verse eieren

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: verse-eieren | 07 maart 2021

Eén van de belangrijkste redenen om kippen te nemen is toch wel de verse eieren. Met een beetje geluk legt elke kip in de lente en zomer een ei per dag.

Waarom legt een kip eieren?

Kippen hebben een merkwaardige eigenschap, ze willen zich voortplanten en leggen dus eieren, ook als er geen haan is. Daarnaast is het zo dat een kip zich niet beperkt tot het leggen van eieren tot een bepaald seizoen, zoals andere vogels. 

Over de kip en het ei

Al bij de geboorte heeft een kuiken een aantal eicellen in haar eierstokken. Het aantal eicellen staat gelijk met het maximaal aantal eieren dat de kip in haar leven legt. Wanneer en in welk tempo ligt aan het ras, voeding, hygiëne en huisvesting. Kippen kunnen al eieren leggen als ze pas vijf maanden zijn. Sommige kippen kunnen wel tot 300 eieren per jaar leggen. 

De leg stimuleren

De meeste kippen leggen hun eieren in de lente en de zomer. Echte legkippen leggen ook in de winter, mijn kippen leggen nog een paar eieren per week. De afname komt door een lagere temperatuur en het verminderde aantal uren licht in de herftst en de winter. Het doorleggen in de winter kun je daarom makkelijk stimuleren door het aantal lichturen te verlengen met kunstlicht.

Genoemd in dit artikel