Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Viooltjes

Viooltjes

leestijd: in ongeveer 2 minuten
Onderwerp: eetbare-bloemen | 03 mei 2021

Net als veel planten en kruiden werd ook viooltje al veelvuldig gebruikt in de oudheid. Volgens de overlevering zijn viooltjes de bloemen van de rouw, Persephone (dochter van Zeus en Dementer) plukte viooltjes toen ze naar de onderwereld werd gebracht.

Daarnaast werden viooltjes door de oude Grieken en Romeinen reeds gebruikt voor de heerlijke geur van de bloemen in water of om parfum mee te maken. Tot vrij recent, circa 1800, trof je in tuinen alleen de wilde viooltjes aan.

Vanaf begin 19e eeuw is men viooltjes gaan kunstmatig gaan kruisen waardoor de verschillende soorten ontstonden.  Momenteel onderscheiden we eigenlijk twee soorten viooltjes -  vroegbloeiende en laatbloeiende viooltjes, de vroegbloeiende viooltjes bloeien in het vroege voorjaar en de laatbloeiende viooltjes bloeien tot het einde van de zomer.

Het kweken van viooltjes

Om viooltjes in je eigen moestuin te kweken dien je de zaden van de viooltjes in juli in de moestuin te zaaien. Het is belangrijk om de zaadjes van de viooltjes in luchtige grond te zaait, het makkelijkste is redelijk dicht bij elkaar. Zodra de viooltje gekiemd zijn en de plantjes voldoende volgroeid, zal na ongeveer 3-4 weken zijn, is het aan te raden om de viooltjes uit te dunnen om de goede, sterke, exemplaren een betere kans te geven in de moestuin. Als de viooltjes circa 10-15 cm hoog zijn is het mogelijk om de plantjes te verspenen en beter verspreid in de moestuin te plaatsen op hun definitieve plek. 

Qua locatie staan de viooltjes het liefst in een zonnig gedeelte van de moestuin, waarbij het belangrijk is om ze voldoende water en voeding te blijven geven.  Zodra de bloemetjes van de viooltjes voldoende gegroeid zijn is het mogelijk om ze te plukken en op te eten. Om de beste bloemen van de viooltjes een goed te laten volgroeien is het aan te raden om de bloemen uit te dunnen door de slecht groeiende bloemen af te knippen. Bloemen van viooltjes zijn niet lang houdbaar indien ze geplukt zijn en kunnen het beste direct geconsumeerd worden.

Genoemd in dit artikel