Heb je een vraag? mail ons

Binnenkort online! De nieuwe webshop van Goed boeren in de stad

Bruine bonen

Bruine bonen

Bruine bonen behoren tot een van de vele bonenrassen. Alle bonenrassen behoren tot de peulvruchten familie, de bonen groeien namelijk in lange peulen. Uit archeologisch onderzoek is gebleken, dat peulvruchten al een paar duizend jaar gegeten worden. In het oude Egypte werden peulvruchten zelfs als grafgave aan de overledene meegegeven. In de Romeinse tijd werden warme bonen in de populaire eetkraampjes verkocht, zoals tegenwoordig friet en pizza's over de toonbank gaan.

Feiten over de bruine bonen

De bruine boon werd vroeger in Nederland veel gekweekt, maar neemt in populariteit af. In hoeverre boek en tv-serie 'Bartje' hiermee te maken heeft is gissen, maar de hierin door Bartje uitgesproken tekst 'Ik bid niet voor bruine bonen' is erg bekend en berucht geworden. Onterecht, want  bonen kunnen erg smakelijk bereid worden. Tegenwoordig wordt de bruine boon voornamelijk nog geteeld in Zeeuws-Vlaanderen. Bruine bonen zijn ook erg populair in het onderwijs, omdat de boon in een glas tot ontkieming kan worden gebracht. Kinderen kunnen erg goed zien hoe de ontkieming verloopt.

Kweken en oogsten van bruine bonen

Bruine bonen kunnen van half februari al in worden gezaaid in de koude bak, vanaf medio mei is het mogelijk om de plant in de verplaatsen naar de volle grond. Alvorens de bonen te zaaien is het aan te raden om de bonen een nacht op een schoteltje met water te leggen. De bonen zuigen dan vocht op waardoor ze sneller zullen kiemen en tevens makkelijker te zaaien zijn omdat ze bijna in omvang verdubbelen.

Houdt bij het zaaien van de bruine bonen ongeveer 10 cm afstand aan en ruim 40cm tussen de verschillende rijen, als je in rijen zaait. De bruine bonen planten kunnen circa 140cm hoog worden, om de bonen plant goed te laten groeien is het aan te raden om de plant wat extra ondersteuning te bieden door hem langs een stok te laten groeien.

Vanaf mei zal de bonen plant gaat bloeien en medio juni kan je genieten van de eerste oogst en kan je de peulen van de bruine bonen plukken. De peulen worden geoogst en worden vervolgens geopend en de bonen worden eruit genomen. Bruine bonen kunnen gekookt worden en vervolgens geweckt of ingemaakt, maar kunnen eventueel ook gedroogd bewaard worden. Bij gebruik moeten de gedroogde  bonen eerst ongeveer acht uur wellen en vervolgens een uur gekookt worden.

Ziekten en ongedierte bij de bruine boon

Bruine bonen kunnen te maken krijgen met enkele hinderlijke virussen of schimmels, zoals het bonerolmozaïekvirus, de zwarte vaatziekte, het bonescherpmozaïekvirus of de grauwe schimmels. De veroorzaakte ziekten zijn met chemische middelen goed te bestrijden. Voor het voorkomen van ziekten helpt het als de bruine bonen planten niet te dicht bij elkaar staan.