Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Doperwten

Doperwten

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 15 april 2021

Doperwten - of beter gezegd de voorvaders ervan - werden al zo'n 7000 jaar geleden in Thailand gegeten, archeologen hebben er sporen en afbeeldingen van wilde erwten gevonden. De oudste sporen die in Europa zijn aangetroffen, zijn 4000 tot 5000 jaar oud. De wilde erwt is de stamvader van al onze eetbare peulvruchten, van witte boon tot kapucijner, en dus ook van onze doperwten. Vroeger werden vooral de rijpe, droge peulvruchten gegeten, maar ergens in de 15e eeuw begon men in Frankrijk ook de onrijpe, groene erwtjes te eten. In deze onrijpe erwten is de suiker nog niet omgezet in zetmeel en dat geeft de doperwten hun zoetige smaak.

Doperwten in de bloei

Doperwten als superfood

Veel groenten, fruit en kruiden staan bekend om één vitamine of mineraal dat in hoge mate aanwezig is, maar de doperwt is een veelzijdige peulvrucht waarin meerdere vitaminen en mineralen in relatief gelijke mate voorkomen. De grote hoeveelheid eiwitten en vezels in doperwten is goed voor de spijsvertering en helpt bij het opbouwen en handhaven van een stabiele bloedsuikerspiegel.

Doperwten kweken

​De doperwt is een voorjaarsplant. Als de doperwten vroeg- in maart - gezaaid worden, geeft dit een hoge opbrengst en bovendien minder kans op ziektes en aantastingen. 
Doperwten vragen een zonnige standplaats, bij voorkeur in rijen volgens de noord-zuidas, en hebben weinig tot geen bemesting nodig. 
Er zijn lage soorten die geen ondersteuning vragen, de afstand tussen de rijen is dan 40 tot 50 cm. Hoge soorten die wel ondersteuning vragen - gaas werkt goed, de ranken klimmen hier zelf tegenop - worden in dubbele rijen met een tussenafstand van 30 cm gezaaid. De afstand tussen de dubbele rijen is 80 tot 120 cm. Hoe hoger de plant, hoe groter de afstand tussen de rijen. 

Tip voor doperwten kweken: Week het zaad een nacht in ruim water. Hierdoor wordt de kiemtijd verkort en bovendien komen de eventueel wormstekige zaden bovendrijven. 

De oogst van doperwten

De oogsttijd van doperwten is kort: ongeveer twee weken. Ze worden geoogst als de erwtjes nog klein zijn. Na het oogsten wordt de suiker die in de doperwten zit al snel omgezet in zetmeel. Daarom moeten ze snel na de oogst geconsumeerd worden.

Oogst van doperwten

Zaaitabel en plantafstand

10 dagen van zaaien tot kiem, 70 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 5 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Ziekten en aantastingen bij doperwten

​De meest voorkomende problemen bij de teelt van doperwten zijn de Amerikaanse vaatziekte en topvergeling. Topvergeling komt vooral voor in Flevoland en het zuiden en zuidwesten van Nederland. Tegen topvergeling en de Amerikaanse vaatziekte bestaan resistente rassen doperwten. 

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 363 kj, 86 kcal Water : 75 gram
Eiwit : 5 gram Calcium : 22 mgram
Koolhydraten : 14 gram IJzer : 1 mgram
Vet : 0 gram Vitamine C : 15 mgram
Vezels : 5 gram

Genoemd in dit artikel