Paprika

Paprika

De paprika komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika en heeft via Zuid-Europa zijn weg gevonden naar Turkije, wat in die tijd onderdeel was van het Ottomaanse Rijk. Van daaruit kwam de paprika terecht in Hongarije, waar de vrucht zijn huidige naam kreeg en door selectieve kweek verschillende rassen ontstonden. We vinden in de winkel voornamelijk een drietal kleuren paprika namelijk, groen, geel en rood, en dan vaak ook nog in één verpakking. Maar er bestaan ook paprika's met andere kleuren, zoals wit, lila en bruin.

Binnen de familie van de paprika zijn verschillende rassen met verschillende vormen gekweekt. Naast rondere vormen kent de familie ook langgerekte, spitsere vormen. Zo is de gewone paprika familie van de chilipeper, vandaar dat de paprika in het Engels ook 'pepper' of 'bel pepper' genoemd. Paprika bevat flink wat vitamine C. Daarnaast, handig om te weten voor zwangere vrouwen, een paprika bevat ook veel foliumzuur. Foliumzuur is belangrijk is voor de ontwikkeling van een foetus.

Het kweken van paprika

In Nederland wordt paprika op commerciële basis in kassen geteeld, na tomaat is paprika het meest in kassen geteelde product. Voor de stadsboer is het kweken van paprika een uitdaging, maar door de plant in de kas op te kweken en goede verzorging te geven zeker erg succesvol te maken. Zaai de paprika begin maart paprika in potten binnenshuis of in de kas. Leg de zaadjes vóór het zaaien een dag in een verwarmde kamer, bij voorkeur onder een nat doekje dat ze alvast wat vocht opzuigen. Dek na het zaaien van de paprika zaadjes de potten af met plastic folie totdat de kiemen boven zijn gekomen. Het beste is om de paprikaplant 1 keer per dag te besproeien met water ter stimulering van de vruchtontwikkeling. Nadat de paprikaplant circa 15cm hoog is kan je hem uitplanten in de kas of in de volle grond. Bij het verplaatsen van de paprikaplant in de volle grond moet je er op letten dat er niet een te groot temperatuurverschil is tussen de kas en buitenlucht, hierdoor kan de plant mogelijk afsterven of geen vruchten produceren. Het uitplanten van de paprika in de volle grond is niet aan te raden voor half mei. Verwijder na het verplaatsen de nieuwe groeischeuten en eerste bloemen om de vruchtontwikkeling te stimuleren. 

Het oogsten van paprika

Als het vruchtvlees van de vrucht niet meer in te duwen is, zijn de paprika's rijp om te plukken. De kleur moet dan ook helemaal rood, geel, oranje of donkergroen zijn. Snijd de vruchten af, laat er liefst een steeltje aanzitten. Uiteraard is het ook mogelijk om de groene paprika's te plukken en eten, maar zoals wellicht bekend is de smaak van de groene paprika's wat scherper en minder zoet dan wanneer de vruchten verkleurd zijn. Bij het oogsten van de paprika is het van belang om door te blijven plukken om nieuwe vruchtaangroei te stimuleren. 

Ziekten en ongedierte bij paprika

Bij de teelt van paprika kunnen schimmelinfecties optreden, zoals meeldauw of grauwe schimmel. Hinderlijke virussen zijn bijvoorbeeld het tomatenmozaïekvirus of het paprikamozaïekvirus. Let ook op luis, spint, trips of vliegjes in de buurt van de paprika plant.