Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Pompoen kweken

Pompoen kweken

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: groenten | 08 februari 2021

Pompoen behoort net als de kalebas en de meloen tot de komkommerachtigen (cucurbitacea). In West-Europa begint pompoen kweken steeds populairder te worden vanwege de rijke voedingswaarde. De meeste pompoenen die hier worden verkocht, zijn biologisch gekweekt. De smaak wordt soms als weeïg en weinig smaakvol ervaren. Over het algemeen kan men zeggen dat hoe groter de pompoen, hoe minder uitgesproken hij van smaak is.

De geschiedenis van de pompoen

Pompoen is een van de oudste gekweekte gewassen ter wereld. Al zo'n 9.000 jaar geleden werden ze in Zuid- en Midden-Amerika gegeten. Pompoen kweken is ook iets typisch Japan. Over het algemeen hebben deze een rijke, verfijnde smaak. Een van de bekendste soorten is de Hokkaïdo-pompoen, ook wel Uchiki Kuri genoemd. De Japanse pompoenen zijn pas rond de jaren zestig van de vorige eeuw in Europa geïntroduceerd, maar ze gedijen hier uitstekend.

Pompoen kweken en oogsten

Vanaf half april kan er onder glas of binnen worden gezaaid. Een maand later kunnen de plantjes in de volle grond worden uitgezet. Pompoen kweken vraagt veel ruimte, afhankelijk van de soort tot wel 1,5 m2 per plant. Hij heeft graag 'warme voeten' en een voedzame grond. Vandaar dat een plekje op of tegen een composthoop erg geschikt is. De meeste soorten zijn klimmend of worden over de grond geleid.

Om rotten op de grond te voorkomen, kan onder de pompoenen een laagje takken of stro gelegd worden. 
Vanaf eind september kunnen de meeste rassen geoogst worden, het steeltje is dan dor en kurkachtig. Courgettes daarentegen worden - onrijp - de hele zomer door geoogst. De zaden van de pompoen zijn lekker om te roosteren en de bloemen worden wel gevuld of met een deeglaagje gefrituurd. 

Ziekten en plagen

Muizen zijn dol op pompoenzaden. Als je in de volle grond zaait, kan een omgekeerde bloempot de zaden afschermen. De eerste twee weken kunnen slakken de jonge bladeren aanvreten, daarna zijn de bladeren te stug en niet meer aantrekkelijk voor slakken.

Meeldauw komt betrekkelijk vaak voor bij de pompoen, maar omdat die uiteindelijk alleen het blad aantast, wordt dit niet als een echt probleem ervaren. Luizen kunnen meer problemen veroorzaken en moeten dan ook bestreden worden.

Zaaitabel en plantafstand

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 36 kj, 153 kcal Water : 89,7 gram
Eiwit : 1,1 gram Calcium : 25 mgram
Koolhydraten : 7 gram IJzer : 0,6 gram
Vet : 0,2 gram Vitamine C : 14 mgram
Vezels : 1 gram

Genoemd in dit artikel