Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Rode peper

Rode peper

Van oorsprong zijn rode pepers afkomstig uit Zuid-Amerika en is afkomstig uit de nachtschade familie waar ook de tomaten en aardappels deel van uitmaken. Het is de verzamelnaam voor alle soorten peper/paprika.

Rode peper moet niet verward worden met de peper die we in de pepermolens doen, het verschil zit hem er met name in dat de stof die voor pittigheid zorgt bij rode pepers capsaïcine is en piperine bij ‘gewone peper’.

Zoals gezegd is de rode peper oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika, maar naast Zuid-Amerika wordt de peper ook veelvuldig gebruikt in de Aziatische keuken. Het grappige is dat rode peper door de Europanen is ingevoerd in Azië tijdens de ontdekkings- en handelsreizen.

In Nederland kennen we met name de jalapeno (klassieke rode peper) en paprika, al zijn momenteel ook zoete punt paprika’s steeds meer te verkrijgen. Naast de rode peper kennen we ook groene en gele peper, dit zijn eigenlijk onrijpe rode pepers die, ondanks dat het rijpingsproces nog niet helemaal voltooid is, al wel eetbaar zijn. Aangezien de groene pepers ‘onrijp’ zijn, zijn deze ook langer houdbaar dan de rode pepers. Qua smaak is er weinig verschil te ontdekken tussen groene en rode pepers, al zijn de rode pepers iets ‘romiger/voller’ van smaak.

Het scherpste onderdeel van de rode peper

Het scherpste onderdeel van rode pepers zijn de zaadlijsten en zaadjes, als die verwijderd worden zal het gerecht een stuk minder pittig zijn. Indien er teveel peper in het gerecht zit is het altijd mogelijk om het minder scherp te maken door er room of yoghurt aan toe te voegen – dit heeft een neutraliserend effect.

Feiten over de rode peper

Eten van rode pepers stimuleert de vetverbranding en is dus goed voor de lijn. Daarnaast zijn de pepers ook nog eens echt gezond, ze bevatten namelijk veel vitamine C, caroteen, vitamine B6, kalium, magnesium  en ijzer.

Het klinkt misschien gek, maar het eten van rode pepers zorgt voor een verkoelend effect van het lichaam, met name in de zomer. Door het eten van rode pepers krijg je het namelijk extra warm waardoor je gaat zweten, dit zweten zorgt ervoor dat je lichaam uiteindelijk afkoelt.       

Tot slot nog een aardig feitje – in China worden rode pepers door de politie uitgedeeld aan automobilisten omdat men van mening is dat dit er voor zorgt dat de automobilisten niet in slaap vallen. Volgens de Chinese overheid zijn de resultaten tot nu toe positief.

Het kweken van rode peper

Rode pepers dienen vanaf begin maart gezaaid te worden. In eerste instantie dien je de rode pepers te laten kiemen, dit kiemen van de rode pepers doe je door de rode peper zaadjes in een zaaibakje of lege eierdoos, welke gevuld is met zaaigrond, op ongeveer 1cm diep te stoppen. Besproei de zaaigrond met een plantenspuit. Zorg ervoor dat de aarde of  het bakje afgedekt is met glas of plastic zodat je een mini kas creëert, zet je eigen minikas vervolgens in vensterbank, bij voorkeur in de zon – de rode peper zaadjes kiemen het beste in tempraturen tussen 24 en 30 graden. Verwijder het deksel of plastic regelmatig om de rode peper zaadjes wat frisse lucht te geven.

Na ongeveer één tot twee weken zullen de eerste zaailingen van de rode peperzaadjes opkomen, maar het kan best zo zijn dat het een weekje langer duurt voordat de zaailingen opkomen (dit is afhankelijk of de omstandigheden optimaal zijn geweest). Nadat de zaailingen van de rode peper op zijn gekomen is het belangrijk om het deksel/plastic elke dag even weg te halen om er zuurstof bij te laten komen. Indien de rode peper zaailingen ongeveer 2 blaadjes hebben kunnen ze verpot worden in de gewone potgrond waarbij de eerste blaadjes net boven de grond uitkomen. De kleine rode peper plantjes moeten niet in de volle zon gezet worden, maar ergens waar het constant circa 20 graden is en vergeet ze niet vochtig te houden. Half mei, als de rode peper plantjes groot genoeg zijn en voldoende wortels hebben ontwikkeld, kunnen ze in de volle grond geplaatst worden, maar je kan de rode peper plantjes natuurlijk ook in de pot laten staan. De rode peper plantjes moeten niet in de volle zon gezet worden, maar wel uit de wind en dienen voldoende voeding (mest) te krijgen .

Oogsten van rode peper

De rode pepers zijn rijp voor de oogst als je het vruchtvlees niet meer in kan drukken – voor het plukken geldt dat je de rode pepers af moet plukken aan het begin van de steel, zodat er een zo lang mogelijke steel aan de rode peper blijft zitten. Voor het plukken geldt, hoe langer je de rode peper aan de plant laat zitten, hoe ‘zoeter’ de smaak van de rode peper zal zijn.