Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Snijbonen

Snijbonen

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: groenten | 13 april 2021

Snijbonen zijn ideaal voor een kleine moestuin. Op goede grond kunnen snijbonen wel 2.5 meter hoog worden en zijn de oogsten groot. Zelf ben ik tevreden met een hoogte van 1.80 meter (makkelijker te hanteren). Snijbonen zijn gedijen erg goed op een warme beschutte plek in de moestuin.

Snijbonen? Hoe te beginnen?

Neem eerst de beslissing hoe je de snijbonen wilt ondersteunen. Voor een kleinere moestuin is de “wigwam” of “tent” erg geschrikt. Voordat je gaat zaaien zet de bonenstaken in de grond om de jonge plantjes later niet te beschadigen.
Als je vroeg wilt oogsten, zaai midden in het voorjaar in een warme kas of binnen in kweekpotjes.

Verzorgen van snijbonen

Leid de snijbonenplantjes aan de bonenstaken of draai de plantjes er een paar keer omheen. Snijbonen hebben de neiging om tegen de klok te klimmen maar soms moet je ze een beetje helpen.

Oogsten van snijbonen

Begin met het plukken wanneer de snijbonen ongeveer 15 centimeter lang zijn. Het geheim van langere oogsten bestaat uit om de twee dagen de snijbonen te plukken e het tijdig verwijderen van de snijbonen als deze te groot worden. Hoe vaker je plukt, hoe groter de oogst. Snijbonen zijn op zijn best als jon zijn.

Ongedierte en ziekten bij snijbonen

Snijbonen hebben nauwelijks problemen maar de plant kan aangetast worden door zaadwesp, zwarte vlieg en door slakjes. Daarnaast kunnen antracnose, chocoladevlek, voetrot, gele vlek en virusziekten bij sbijbonen voorkomen.

Genoemd in dit artikel