Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Spinazie kweken? Kweek je eigen spinazie in 8 stappen!

Spinazie kweken? Kweek je eigen spinazie in 8 stappen!

leestijd: in 7 minuten
Onderwerp: groenten | 12 mei 2022

Spinazie is een smakelijke groente die je gemakkelijk zelf kunt kweken. Er zijn verschillende soorten spinazie dus er is vast een soort die perfect bij jouw smaak past. Spinazie is een zeer voedzame groente die rijk is aan vitamine A, vitamine C, ijzer en calcium.

Jeffrey Otten
Moestuin, kippen & Recepten

Spinazie is een snelgroeiende eenjarige groente, die al vroeg in het voorjaar geoogst en gegeten kan worden. Aanvankelijk werd de plant gebruikt als laxeermiddel, hiervoor is het oxaalzuurgehalte in spinazie verantwoordelijk, maar later werd ook de voedingswaarde erkend.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Welke soorten spinazie zijn er?

Er zijn drie verschillende soorten spinazie die je kunt kweken:

  • Kleinbladige spinazie: deze soort spinazie heeft kleine, ronde blaadjes. Het is een van de meest populaire soorten en wordt vaak gebruikt in salades.
  • Grootbladige spinazie: je verwacht het niet maar deze spinazie heeft grotere bladeren dan kleinbladige spinazie. Het is zachter van smaak en wordt vaak gebruikt in smoothies of om soepen te maken.
  • Wilde spinazie: heeft kleine, puntige bladeren. Het is steviger van smaak en wordt vaak gebruikt in stoofschotels of in stamppot.

Hoe kun je zelf spinazie kweken?

Nu je weet welke soorten spinazie er zijn, is het aan jou om te bepalen welk soort spinazie je wilt gaan kweken. Voor de drie soorten volg je eigenlijk dezelfde stappen.

1. Kies je spinazie zaadjes

Uiteraard bieden wij als Goede Boeren je veel verschillende soorten spinazie in onze online Goed Boeren in de Stad winkel. Spinazie zaadjes zijn klein en fijn dus zorg ervoor dat je ze in een zaaitray of pot zaait in plaats van rechtstreeks in de grond. Zaai spinazie zaden ongeveer 1 cm diep.

2. Ga je spinazie kweken in een pot of in de moestuin?

Voor de Stadsboeren onder ons is het spinazie kweken in een pot ideaal. Een ander voordeel van kweken in een pot is dat je makkelijk kunt verpotten naar een grotere pot als de plant uitgegroeid is.

Ben je een Goede Boer met een tuin? Dan kun je natuurlijk ook prima spinazie zaaien in je moestuin. Houd er rekening mee dat spinazie niet van natte grond houdt, zorg voor een plek in je moestuin waar het voldoende drainage heeft. Spinazie is een koude groente, dus zorg ervoor dat je de plantjes niet uitzet in volle zon. Halfschaduw is perfect.

✓ Altijd voordelig geprijsd

Wanneer zaai je de spinazie?

Dat hangt van de soort spinazie af die je hebt gekozen. Kleinbladige spinazie kun je al in februari zaaien in een warme kas of serre of je kunt wachten tot april en dan buiten zaaien.

Wil je grootbladige spinazie zaaien? Wacht dan tot april of mei en zaai deze soort dan buiten.

Wilde spinazie kun je het beste direct in de volle grond zaaien. Wacht daarom niet te lang met zaaien en zaai rond half april. Wilde spinazie is een beetje kieskeurig als het gaat om de temperatuur, zorg ervoor dat de grond niet kouder is dan 10 ˚C.

4. Zaaien van de spinazie

Gebruik de juiste aarde voor je spinazie. Kleinbladige Spinazie groeit het beste in lichte kleiachtige aarde, Grootbladige Spinazie in een zandige bodem en Wilde Spinazie in iets zwaardere klei. Vul je kweekpot of zaaitray met de juiste grondsoort en zaai de spinazie.

Zaai de spinazie in februari of maart op een zonnige plek. Zorg ervoor dat de grond vochtig is voordat je gaat zaaien en geef de spinazie regelmatig water.

Opgekomen spinazie

5. Overplanten van de spinazie

Als de spinazie een paar weken heeft gestaan, kun je ervoor kiezen om de plantjes te gaan verpotten. Zodra de bladeren ongeveer 5 cm groot zijn kun je de spinazie planten. Kies hiervoor een grotere pot of bak en zorg ervoor dat de grond voldoende drainage heeft of zet de plantjes in de moestuin.

Als je zaailingen groot genoeg zijn om uit te planten, doe dat dan tijdens een zonnige dag. Plant spinazie in rijtjes van 30 centimeter uit elkaar en laat ongeveer 10 centimeter ruimte tussen iedere plant.

6. Spinazie water geven

Als je de spinazie zaden gezaaid hebt, moet je ze water geven en ervoor zorgen dat de grond voldoende vochtig blijft. Het kan even duren voordat de spinazie plantjes boven de grond komen maar wanneer ze eenmaal groeien is het belangrijk dat je ze regelmatig water geeft. Gebruik een sproeier of emmer water en geef de spinazie plantjes ongeveer een liter water per week.

7. Verzorging van de spinazie plant

Spinazie is een makkelijke groente om te kweken. Er zijn wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Zorg ervoor dat de grond voldoende vochtig is maar geef niet teveel water want spinazie houdt niet van natte voeten. Geef je spinazie regelmatig wat mest zodat de groente optimaal kan groeien.

8. Oogsten van de spinazie plant

Je kunt je spinazie oogsten zodra de bladeren groot genoeg zijn. Kleinbladige spinazie is klaar om te oogsten wanneer de bladeren ongeveer 20 cm lang zijn, grootbladige spinazie wanneer de bladeren 30 cm lang zijn en wilde spinazie is klaar om geoogst te worden wanneer de bladeren 10 tot 15 cm zijn.

Kleinbladige spinazie is klaar om te oogsten na ongeveer 40 dagen, grootbladige spinazie na 60 dagen en Wilde spinazie na 75 dagen.

Als je spinazie planten groot genoeg zijn om te oogsten, snijd dan de grootste bladeren af. Dit stimuleert de plant om nieuwe bladeren te produceren en na een paar weken weer te oogsten.

Was de groente goed voor je ze gaat eten.

Volg deze stappen en je eerste oogst is klaar om gegeten te worden!

✓ Altijd voordelig geprijsd

Geschiedenis van spinazie

Spinazie is afkomstig uit Perzië en werd voor het eerst geteeld in Iran en Turkije. Het kwam vervolgens via de Arabische landen naar Spanje en Portugal. Daarna verspreidde het zich naar de rest van Europa. Spinazie kwam in Nederland terecht in de 16e eeuw toen ons land nog een kolonie was van Spanje.

Het was vooral populair bij de rijkere klassen, want het was niet goedkoop. Pas in de 19e eeuw werd het wat toegankelijker en konden ook de gewone man en vrouw van dit groene blad genieten.

Hoe kun je spinazie het best bereiden?

Spinazie is erg veelzijdig en kan op verschillende manieren bereid worden. Zo kun je het roerbakken, stomen of koken.

Als je spinazie roerbakt is het belangrijk dat je de groente niet te lang laat koken. Doe de spinazie pas in de pan als de rest van je ingrediënten klaar zijn.

Spinazie stomen is een makkelijke en gezonde manier van koken. Doe de spinazie in een stoommandje of doe een laagje water in de pan en leg het mandje met groente op de pan. Zet het vuur hoog en wacht tot het water kookt en de spinazie gaar is.

Je kunt spinazie ook koken in een pan met wat water. Doe de groente in de pan als het water kookt en laat het ongeveer 3 minuten koken. De spinazie is klaar wanneer het blad zacht is en makkelijk te pureren. Giet de groente af en doe er wat olie, zout en peper naar smaak bij.

Jonge spinazie

Is spinazie gezond?

Spinazie is erg gezond en bevat veel vitamines en mineralen. Het is rijk aan ijzer, calcium, kalium en foliumzuur. Spinazie is ook een goede bron van vitamine A, C, E en K. Vitamine K is goed voor de bloedstolling en helpt bij het voorkomen van botverlies. Het is dus een groente die je regelmatig kunt eten wanneer je ouder wordt.

Een portie spinazie bevat maar liefst 3 gram vezels. Vezels zijn belangrijk voor een gezonde darmflora en stimuleren de stoelgang. Ook helpt het bij het verlagen van het cholesterol en stabiliseren het bloedsuikergehalte.

Spinazie als ingrediënt

Spinazie is erg gezond en erg lekker in veel gerechten. Spinazie is nog steeds erg populair en het is daarom ook niet voor niets dat er zoveel recepten met spinazie zijn. Je kunt er een salade van maken of het toevoegen aan lasagne, pasta of pizza. Verder zijn spinazie met aardappelpuree of spinazie met ei en ham populaire gerechten. Van spinaziesoep tot aan spinaziemuffins, alles is mogelijk!

Conclusie van zelf spinazie kweken

Met deze 8 stappen zal je spinazie kweken een makkie vinden. Je kunt hierna genieten van je zelfgemaakte gerechten. Vergeet niet om bij het koken de groente niet te lang te koken en er wat zout, peper en olie naar smaak bij te doen. Spinazie is erg gezond dus eet er lekker van.

Veel kweekplezier!