Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Venkel

Venkel

leestijd: in 4 minuten
Onderwerp: groenten | 13 april 2021

Venkel wordt al sinds de Romeinse tijd door mensen gebruikt in de keuken en als geneeskrachtig kruid. In de middeleeuwen werd venkel naast de twee genoemde toepassingen ook gebruikt om de duivel, heksen en kwade geesten uit te drijven. Hiervoor diende men een bosje venkel aan de deurpost te hangen, bij voorkeur op de avond voor midzomernacht om de heksen buiten de deur te houden.

Venkel werd vroeger ook veel gebruikt om het hongergevoel te verdrijven. Men schrijft deze eigenschap toe aan venkel, omdat de stoffen in venkel op amfetaminen lijken. Ook tegenwoordig wordt venkel nog wel gebruikt om een hongergevoel tegen te gaan, bijvoorbeeld bij een dieet.

Kweken van venkel

Er zijn twee mogelijkheden om venkel te kweken: in het voorjaar en in het najaar. Voor beide zaaiperiodes zijn er echter wel een paar belangrijke verschillen om goede venkel te kweken. Ik zal beide vormen van venkelkweek beschrijven:

Vroege teelt venkel

Voor het telen van venkel tijdens de vroege teelt in de moestuin, kan je vanaf begin april beginnen met het zaaien van het venkelzaad in de zaaigrond. Het beste kan je dit doen in een zaaibakje welke binnen in de vensterbank in de zon gezet wordt.

Na een week of 2 zullen de venkelzaden kiemen en zijn ze gereed om te verspenen  (verplanten van de kleine venkelplantjes in potten). Bij het verspenen is het belangrijk om de venkelplantjes in potgrond te plaatsen. De kleine plantjes kunnen buiten in de tuin blijven staan, echter indien de temperatuur onder de 5 graden zakt ’s avonds/’s nachts is het verstanding om de planten af te dekken of binnen te plaatsen. De venkelplantjes zijn gereed om ze in de volle grond van de moestuin te plaatsen na circa 3-4 weken, de venkelplantjes moeten circa 30cm uit elkaar in de tuin geplaatst worden. Het is belangrijk in de gaten te houden dat de venkel genoeg ruimte heeft om te groeien in de pot, indien je het idee hebt dat de venkel te snel groeit, dan is het aan te raden om hem eerder in de moestuin te plaatsen.

Na het plaatsen van de venkel in de moestuin moet je goed in de gaten houden dat de bladeren en bloemen niet doorschieten. Indien dit het geval is moet je deze afknippen om zoveel mogelijk voedingsstoffen naar de knol te laten gaan. In principe is het mogelijk om de venkel vanaf medio juli te oogsten. Een eventueel hete zomer kan de groei van de venkel vertragen, indien de temperaturen te hoog worden is het dus aan te raden om eerder te oogsten in plaats van de venkel nog ‘door te laten groeien’ (wat dus eigenlijk niet gebeurt).

Venkel aan het groeien

Zaaitabel en plantafstand

12 dagen van zaaien tot kiem, 80 dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van 45 centimeter.

jan feb mrt apr mei juni juli aug sep okt nov dec
                       
                       
                       
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Herfst teelt van venkel

Eigenlijk is de herfstteelt van venkel de makkelijkste periode op venkel te kweken. Je kan beginnen met het zaaien van de venkelzaadjes direct in de volle grond van de moestuin vanaf begin juni. Bij het plaatsen van de venkelzaadjes in de volle grond moet je ongeveer 30cm ruimte tussen de zaadjes aanhouden. Al is het aan te raden om de zaadjes dichter op elkaar te plaatsen, omdat mogelijk niet alle zaadjes goed kiemen. Indien na het opkomen blijkt dat de venkelplantjes te dicht bij elkaar staan, dan kan je deze op een later moment altijd nog verplaatsen.

Net als bij de vroege teelt zullen de venkelzaadjes ongeveer na circa 2 weken kiemen. Na het kiemen kan je de venkelplantjes gewoon in de moestuin laten staan, indien de temperaturen te veel oplopen is het aan te raden de venkelplanten af te dekken om zo uit de zon te houden en de temperatuur niet te veel op te laten lopen. Dit is ook het moment om de venkelplantjes te verplaatsen die te dicht bij elkaar zijn opgekomen. Na circa 80-100 dagen zijn de venkelbollen voldoende volgroeid om te oogsten.

Qua plaatsing in de moestuin is het aan te raden om de venkel niet in de buurt van tomaten, paprika en aardappelen te zetten – al moet ik wel eerlijk zeggen dat dit niet bewezen is.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie : 172 kj, 40 kcal Water : 90 gram
Eiwit : 2 gram Calcium : 65 mgram
Koolhydraten : 7 gram IJzer : 1,4 mgram
Vet : 0 gram Vitamine C : 5 mgram
Vezels : 2,3 gram

Genoemd in dit artikel