Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Dragon

Dragon

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: kruiden | 27 april 2021

Dragon, dat vooral als keukenkruid wordt gebruikt, is oorspronkelijk afkomstig uit Centraal-Azië. Rond de dertiende eeuw namen Arabieren dragon mee tijdens hun veroveringstochten op het Iberisch schiereiland, van waaruit dragon aan een opmars begon door de rest van e Europa. Sinds de middeleeuwen maakt dragon deel uit van de ingrediënten die veelvuldig gebruikt worden in de West-Europese keuken.

Kweken van dragon

Dragon wordt commercieel geteeld, maar doet het ook prima in de eigen kruidentuin. De oorsprong van dragon ligt in zuidelijke landen, de dragon voelt zich daarom het beste thuis op een beschutte en zonnige plaats in de moestuin. Voor een vroege teelt dient de dragon in de kas opgekweekt te worden aangezien dragon het beste kiemt tussen de 15 en 18 graden Celsius. Vanaf begin juni is het mogelijk om de jonge dragon uit te planten in de moestuin. Ook is het mogelijk om dragon direct in de volle grond van de moestuin te zaaien, dit kan vanaf half mei. Na opkomst van de plantjes kunnen dienen deze te worden uitgedund of verplaatst zodat een plantafstand van circa 50 cm ontstaat. Dragon kan de winter overleven, maar het is verstandig de plant tegen de kou te beschermen door af te dekken met bladeren aangezien dragon niet bestand is tegen zeer strenge vorst.

Oogsten van dragon

Van dragon zijn zowel de bloemen als de blaadjes eetbaar. Gaat het om het kruid, dan kun je het beste voor de bloei oogsten, omdat de smaak van de bladeren van de dragon dan het sterkste is. Gebruik het kruid het liefst vers en met mate, zodat de smaak van dragon je gerecht niet gaat overheersen.

Ziekten en bedreigingen bij dragon

Dragon kan last hebben van sclerotienrot, een schimmel die wordt veroorzaakt als het te lang nat is geweest. De schimmel veroorzaakt rotting tussen en groeistengel en de wortel en kan de plant daardoor fataal worden. Ook aardrupsen snoepen graag van de dragon.

Feitjes over dragon

In het kruidenmengsel fines herbes is dragon een vast bestanddeel. In deze combinatie wordt het veel gebruikt om soep of boter van een heerlijke smaak te voorzien. Daarnaast worden de bloemen en blaadjes van dragon soms ook gebruikt om er een thee van te trekken. Thee van dragon ondersteund de nierfunctie. Enkele stoffen in dragon zouden wellicht kankerverwekkend kunnen zijn. Onderzoek moet uitwijzen of dat werkelijk zo is en tot welke hoeveelheden dragon zonder probleem genuttigd kan worden, vast staat in ieder geval dat normaal gebruik van dragon niet schadelijk is. 

Categorie

Genoemd in dit artikel