Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

komkommerkruid

komkommerkruid

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: kruiden | 20 januari 2022

Komkommerkruid, ook bekend onder de naam Bernagie, is een plant die oorspronkelijk uit het gebied rond de Middellandse zee afkomstig is. Bij de klassieke Grieken werd het konkommerkruid al gebruikt vanwege zijn opbeurende drank eigenschappen. In onze streken komt het komkommerkruid veelal in het wild voor, waarbij het afkomstig is vanuit in tuinen gekweekte exemplaren. Komkommerkruid zaait zichzelf gemakkelijk uit, dus één keer zaaien voorziet de tuin waarschijnlijk voor de komende jaren van het komkommerkruid.

Hoewel komkommerkruid in het Middellands zeegebied in salades wordt gebruikt, wordt consumptie niet aangeraden, vanwege het voorkomen van enkele kankerverwekkende stoffen, toxische alkaloïden, weliswaar in heel kleine hoeveelheden, die ook leverschade kunnen veroorzaken. Dat maakt beperkt eten van de plant mogelijk, maar niet te veel en niet te vaak.

Kweken en oogsten van komkommerkruid

Komkommerkruid is een gemakkelijk te kweken plant en kan vanaf medio mei direct in de volle grond gezaaid worden. Eénmaal zaaien zorgt er waarschijnlijk voor dat de plant zichzelf steeds voor het volgende jaar uitzaait. Het is belangrijk om de ontkiemende zaadjes niet uit te laten drogen. Dun na opkomst het komkommerkruid uit om elke plant voldoende ruimte te geven om uit te groeien tot een volwaardig exemplaar. Komkommerkruid heeft een behaard blad, zo op het eerste gezicht ziet het er niet bijzonder aantrekkelijk uit om op te eten. Maar toch is het blad het gedeelte van het kruid wat gegeten wordt. De bloem kan je eventueel gebruiken voor de kleurstof welke in de bloem zit.

Gebruik van komkommerkruid

Komkommerkruid kan gebruikt worden om te consumeren, hoewel dat tegenwoordig niet wordt aangeraden. De smaak doet licht aan komkommers denken, vandaar ook de naam komkommerkruid. Het wordt vaak in salades gebruikt, maar kan ook aan gekookte gerechten worden toegevoegd. Daarnaast kan een aftreksel van de plant worden gebruikt voor het maken van een thee die wellicht zou kunnen helpen tegen reuma en ontstekingen. De bloem van het komkommerkruid kan gebruikt worden voor het op kleur brengen van azijn.

Bijen en hommels bij komkommerkruid

De bloem van het komkommerkruid wordt graag bezocht door bijen en hommels. De bijen en hommels op het konkommerkruid zorgen voor een gezellig gezoem in je moestuin en zal ook bijdragen aan het eventueel bevruchten van overige bloemen en groenten.

Genoemd in dit artikel