Heb je een vraag? mail ons

Binnenkort online! De nieuwe webshop van Goed boeren in de stad

Laurier

Laurier

Laurier is een kruid dat als blad wordt gebruikt in diverse gerechten. Laurierbladeren zijn ongeveer 5 centimeter lang en worden gebruikt in stoofpotten en soepen, en is dan meestal gedroogd. Het gaat dan om gerechten waarbij de laurier langere tijd moet meestoven om de smaak optimaal te benutten.

Het blad is niet eetbaar, omdat het hard blijft. Laurier wordt ook gebruikt in laurierdrop waarin de sterke lauriersmaak naar voren komt. Zelf laurier kweken geeft dus veel mogelijkheden in de keuken.

Laurierblad

Laurier komt uit het Middellandse Zeegebied, en dan vooral het oostelijke deel, uit landen zoals Turkije, Georgië en Griekenland. Laurier wordt in Nederlands gekweekt als kuipplant, omdat hij niet volledig winterhard is. Een matige Nederlandse winter zal laurier overigens wel overleven, vooral in de kuststreken en als er voldoende beschutting is.

De witachtige bloemen staan in schermen in de bladoksels. De vruchten zijn besachtige, eivormige steenvruchten die zwart worden als ze rijp zijn. Een bijzonder detail is dat laurier een struik of boom is die wel 100 jaar oud worden kan. Ga je zelf laurier kweken, dan is het dus mogelijk dat je lang plezier hebt van het boom

Zelf laurier kweken

Zelf laurier kweken gaat als volgt: Laurier is een buitenbeentje onder de kruidenplanten omdat het eigenlijk eerder een struik is. De perfecte grond voor de plant is een mengsel van goede aarde, zoals mollengrond en tuinaarde. Goede drainage van de grond, zo’n 5- tot 8 centimeter fijn grind op de bodem, is van groot belang.

Half mei kan de laurierplant in de pot naar buiten, zolang je hem uit de wind en op een zonnige plaats zet. Bij droog weer moet je hem regelmatig sproeien en je moet de plant geregeld mest geven voor de groei van nieuwe loten. Snoeien is niet nodig, maar het kan geen kwaad om te snoeien, omdat de laurier weer snel zal doorgroeien. In oktober moet je de plant naar binnen halen. Zet hem dan in een lichte, frisse en goed geluchte kas.

Zaaitabel en plantafstand

14 dagen van zaaien tot kiem, n.v.t. dagen van zaaien tot oogst en een minimum plantafstand van n.v.t. centimeter.

janfebmrtaprmeijunijuliaugsepoktnovdec
            
            
            
  •      zaaien binnen / glas
  •      zaaien buiten / verplanten
  •      oogsten

Geschiedenis en symboliek

In de Klassieke Oudheid stond laurier symbool voor overwinning. Overwinnaars van spelen werden getooid met een lauwerkrans die gemaakt was van laurierbladeren. In de stripverhalen van Asterix en Obelix is Julius Caesar altijd met een lauwerkrans op zijn hoofd te zien. De term laureaat is een restant van die symboliek. Verder zijn nog een paar uitdrukkingen gebaseerd op laurier, zoals: ‘gelauwerd zijn’ en  ‘op zijn lauweren rusten’. De naam laurier wordt ook wel ten onrechte gebruikt de aangeplante laurierkers, Prunus laurocerasus. Deze kun je niet in de keuken gebruiken.

Niet winterhard

Laurier wordt altijd in pot gehouden, omdat hij niet winterhard is. Die pot moet je 's winters binnen zetten. Als er een paar nachten met stevige nachtvorst komen, ben je je boompje kwijt, dus moet je laurier in de vorstvrije kas plaatsen. Laurier houdt van grond die goed ademt en kun je het best op een zonnige tot halfzonnige plek zetten. In Nederland wordt laurier meestal niet zo groot, maar in mediterrane landen kunnen het echte bomen worden.

Voedingswaarden per 100 gram

Energie: 313 kcalWater: 5,44 gram
Eiwit: 6,71 gramCalcium: 834 mgram
Koolhydraten: 74,97 gramIJzer: 34 gram
Vet: 8,36 gramVitamine C: 46,5 mgram
Vezels: n.v.t.