Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Compostwormen

Compostwormen

leestijd: in één miniuut
Onderwerp: moestuin-algemeen | 20 januari 2021

Om een wormenbak goed te laten functioneren is het belangrijk om de juiste compostwormen te gebruiken. Hoe je een wormenbak moet maken hebben we omschreven in een ander artikel wat op onze site te vinden is.

Wormenbak

intructievideo - 5:40

Kenmerken van compostwormen

Compostwormen zorgen ervoor dat het groente- fruit- en tuinafval opgegeten worden door de wormen. De compostwormen eten het afval op en de uitwerpselen van de compostwormen wordt de compost. De compost van de compostwormen is bijzonder vruchtbaar doordat de compostwormen ervoor zorgen dat er waardevolle mineralen, verteringsenzymen en micro organismen worden toegevoegd aan de compost. Door deze toevoeging van belangrijke voedingsstoffen is de compost zeer geschikt om te gebruiken als grond in de moestuin. Helaas zijn de bekende regenwormen die je in de tuin vindt niet erg geschikt als compostwormen, ze eten simpelweg niet genoeg compost op. Daarom is het belangrijk om compostwormen in de wormenbak te hebben die van nature lekker hongerig zijn. 

Welk soort compostwormen

Er zijn twee soorten wormen die geschikt zijn om als compostwormen te gebruiken, namelijk tijger en Dendrobena wormen. Deze compostwormen rassen staan bekend om hun goede capaciteit om compost te verwerken. Veelal wordt in een wormenbak van beide soorten compostwormen gebruikt; de tijgerwormen zijn  een minder sterk ras dan de Dendrobena wormen. Door een mix van beide soorten te gebruiken kan je langer van je populatie compostwormen genieten

Waar koop je compostwormen

Er zijn verschillende aanbieders van compostwormen, via internet is momenteel wel de makkelijkste manier om compostwormen te kopen. Ander alternatief is eventueel een viswinkel, let hierbij wel op dat je de juiste soort compostwormen kan krijgen in de viswinkel. 

Genoemd in dit artikel