Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Verticillium verwelkingsziekte (slaapziekte)

Verticillium verwelkingsziekte (slaapziekte)

leestijd: in 2 minuten
Onderwerp: ziekten-en-plagen | 20 januari 2022

Net zoals dat bij vele ziekten in onze tuin het geval is, is ook de slaapziekte of verticillium albo-atrum afkomstig van een schimmel. Deze zorgt vooral bij de teelt van tomaten voor veel schade. Je herkent de ziekte aan de gele bladeren en/of aan verwelkte bladeren of verwelking van de volledige plant.

Eenzijdige aantasting

De plant kan even goed aan slechts één zijde of aan halve bladeren door de schimmel aangetast worden. In het beginstadium wordt ook slechts één vaatbundel door de slaapziekte getroffen. Zet de ziekte zich door dan worden alle vaatbundels aangetast. Dat is ook het geval met het ouder worden van de (tomaten) planten. De eerste symptomen doen zich meestal onderaan de plant voor. Als gevolg van de verticillium verwelkingsziekte​ (slaapziekte) verwelken planten vooral bij zonnig (zomer)weer. De planten krijgen dan immers onvoldoende water als gevolg van verstopte vaatbundels. Zieke planten kenmerken zich door een erg langzame groei, zijn opmerkelijk dunner en de vruchten die ze voortbrengen kleiner en schraler.

Vruchtwisseling

Zorg er voor dat geen enkele plant of resten van planten op het veld achterblijven. Achtergebleven plantenresten zijn er immers oorzaak van dat de schimmel achterblijft en volgend jaar weer voor een nieuwe besmetting en veel schade zorgt. Zo kom je al vlug in een vicieuze cirkel terecht die je slechts moeizaam kunt doorbreken. De schimmel wordt telkens weer actief hij in aanraking komt met de wortels of met de plant zelf. Zo bereikt hij iedere keer weer de vaatbundels. Daar ontstaan dan telkens weer nieuwe sporen die met hun vernielingswerk starten. Het verwelken van de bladeren of van de plant zelf wordt veroorzaakt door verstopte vaatbundels. Bij langdurige perioden van veel neerslag verschijnen er ook sporen aan de buitenkant van aangetaste plant.

Verticillium verwelkingsziekte​ (slaapziekte) voorkomen

Door enkele eenvoudige maatregelen te nemen kun je de verticillium verwelkingsziekte​ (slaapziekte) nochtans gemakkelijk voorkomen. Dat is onder meer het geval door:

  • Uitsluitend resistent plantmateriaal te kiezen 
  • Door zo hygiënisch mogelijk te werken. Dit zowel bij het planten, als bij de verzorging en het oogsten
  • Oud materiaal en resten van planten onmiddellijk te verwijderen. Achtergebleven plantenresten zijn telkens nieuwe broeihaarden van de verticillium verwelkingsziekte​ (slaapziekte)
  • Maak steeds gebruik van grondig ontsmet water
  • Kies voor de sterkte planten die uiteraard virus-, bacterie en schimmelvrij zijn
  • Laat de grond nooit uitdrogen en verdeel het water zo gelijkmatig mogelijk

Genoemd in dit artikel