Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Citroentaart maken van Jamie Oliver

Citroentaart maken van Jamie Oliver

waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 02 september 2022

Citroentaart maken van Jamie Oliver

​Deze citroentaart van Jamie Oliver is één van mijn lievelingstaarten. De smaak van de citroen en limoen samen is nog net iets verfrissender. De vulling voor deze taart wordt zonder gelatine gemaakt, maar zachtjes in de oven gebakken nadat je de taartbodem blind gebakken hebt. 

Ingrediënten

  • 350 gram fijne tafelsuiker
  • 8 grote scharreleieren
  • ​3,5 dl slagroom
  • 2 dl citroensap
  • 1 dl citroensap
  • 125 gram boter
  • 100 gram poedersuiker
  • 250 gram bloem
  • 4 eidooiers
  • 4 eetlepels melk
citroentaart van Jamie Oliver

​Taartbodem voor de citroentaart maken

​Voordat we de citroentaart kunnen maken, gaan we eerst de taartbodem maken. Deze taartbodem kun je met de hand maken of in een keukenmachine. 

​Roer de boter, poedersuiker en zout romig en voeg vervolgens de bloem, eidooiers en de koude melk aan toe. Als het mengsel op grof broodkruim lijkt, vorm er dan een bal van. Probeer het deeg zo min mogelijk te bewerken, daardoor blijft het deeg vlokkig en kruimelig. ​

Het rusten van het deeg

​Vorm een cilinder van het deeg, wikkel deze in huishoudfolie en leg het deeg tenminste een uur in de ijskast.

​Het bekleden van de taartvorm

​Snijd de cilinder in plakken van ongeveer een halve centimeter. Bekleed met deze plakken de binnenkant van de taartvorm. Leg de plakken zo dicht mogelijk tegen elkaar aan en druk de stukken aan elkaar vast, zodat je "één" stuk deeg hebt. Snijd het overtollige deeg langs de rand van de taartvorm eraf. Wanneer de taartvorm is bekleed, laat het weer minimaal een uur rusten in de ijskast.​

Het bakken van de taart

​Bak de taart 12 minuten voor in een voorverwarmde oven van 180 graden. Meestal leg ik in de taart bakpapier en vul ik deze met bijvoorbeeld erwten. De bedoeling hiervan is dat de rand, tijdens het bakken niet inzakt. Ik bak de taart dan tien minuten, haal vervolgens de erwten eruit en bak de taart dan nog 5 minuten.

​Omdat deze citroentaart een vochtige vulling krijgt, moet je de taartbodem met ei bestrijken. Bestrijk de bodem met wat losgeklopt eiwit en zet de taartbodem nog twee minuten in de oven. Nu krijgt de taartbodem een soort waterdichte laag, die ervoor zorgt dat de taartbodem kruimelig blijft. 

​De citroentaart maken

​Nu de taartbodem klaar is kunnen we beginnen met het maken van de vulling. Klop de suiker met de eieren samen in een kom. Klop er dan geleidelijk de room en het citroen- en limoensap door. Schijf de taart in de oven en vul deze met de vulling. 

​Bak de citroentaart 40-45 minuten in een op 180 graden voorverwarmde oven. Laat de taart ongeveer een uur afkoelen. 

bron: Jamie Oliver,  "The naked chef"

Reviews

Je plaats een waardering over

Citroentaart maken van Jamie Oliver

ster ster ster ster ster