Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zelf gerezen bladerdeeg maken

Zelf gerezen bladerdeeg maken

14321 (1) waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 02 september 2022

Zelf gerezen bladerdeeg maken

Gerezen bladerdeeg is niet alleen lekker, maar ook op heel veel gerechten toepasbaar. Van croissant tot dessert en natuurlijk als broodjes bij lunch of borrelhapjes. Hoewel gerezen bladerdeeg door de meeste mensen in de supermarkt, kant-en-klaar, gekocht wordt uit de vriezer is het ook een leuke bezigheid om zelf te maken. Bovendien zal de gemiddelde hobbykok er zijn hand niet voor omdraaien. Het kost natuurlijk alleen meer tijd dan de supermarkt bladerdeegvellen te laten ontdooien.

Ingrediënten

  • 500 gram bloem
  • 250 ml water
  • 30 gram verse gist
  • 20 gram suiker
  • 10 gram zout

Zelf bladerdeeg maken

intructievideo - 06:09 min.

Gerezen bladerdeeg; duizend laagjes deeg

De reden dat gerezen bladerdeeg veel tijd kost is omdat het meerdere malen over elkaar gevouwen moet worden, dit wordt dan weer dun uitgerold om vervolgens weer te laten rusten in de ijskast.

In het Frans is het woord voor bladerdeeg dan ook mille-feuille. Dit betekend duizend laagjes en hoewel het er wellicht geen duizend zullen zijn is dit wel een duidelijke benaming voor het deeg.
 
Het doel van de laagjes is dat het deeg mooi omhoog komt op het moment dat het gebakken wordt. Doordat tussen ieder laagje boter zit, plakt dit niet meer aan elkaar en blijft er dus altijd een beetje lucht tussen zitten. Deze lucht zet als het ware uit door de hitte van de oven en hierdoor komt het deeg, indien het recept goed gevolgd is, mooi omhoog.

Zelf gerezen bladerdeeg te maken

Om gerezen bladerdeeg te maken zijn de volgende ingrediënten nodig 500 gram bloem, 240 gram water, 30 gram verse gist, 20 gram suiker, 10 gram zout en 200 gram boter. Meng het gist met het water en meng dit vervolgens weer met de bloem. Meng hier suiker, zout en 50 gram boter door en kneed tot het één geheel tot het een soepel deeg vormt.

Rol het deeg uit en zet, met plastic folie afgedekt, in de vriezer voor 40 minuten.

Hierna kan de overige boter over 66 % van het deeg gesmeerd worden. Daarna kan het deeg in drieën gevouwen worden, waarbij begonnen moet worden met het deel wat niet beboterd was.

Hierna kan het deeg weer iets uitgerold worden en kan het proces herhaald worden.

Hierna kan het deeg voor 40 minuten in de koelkast. Na deze 40 minuten kan het proces nog eenmaal herhaald worden om vervolgens het deeg nogmaals 40 minuten in de koelkast te laten rusten.

Het gerezen bladerdeeg is nu klaar voor gebruik.

Tags

Categorie

Reviews

Waardering: 14321

????

Gereviewd door Willy Van Bossuyt op 24-10-2023

Je plaats een waardering over

Zelf gerezen bladerdeeg maken

ster ster ster ster ster