Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Gevuld speculaas

Gevuld speculaas

waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 02 september 2022

Gevuld speculaas

Gevulde koeken kreeg ik vroeger altijd bij mijn oma. Een mooi moment om het zelf ook een keer te proberen.

Ingrediënten

 • 250 gram zelfrijzend bakmeel
 • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
 • 3 el speculaaskruiden
 • 175 g koude roomboter of margarine
 • Snufje zout
 • evt. 1 el (koffie)melk
 • 300 gram amandelspijs
 • 1 el citroensap
 • 2 el koffieroom
 • 1 geklopt ei
 • 30 g blanke amandelen
Ingredienten gevuld speculaas

Deeg voor gevuld speculaas

Meng in een kom de basterdsuiker, zelfrijzendbakmeel en speculaaskruiden door elkaar. Voeg hierna een snufje zout toe en meng de roomboter er een kleine stukje doorheen. Let erop dat de roomboter niet te zacht is geworden, omdat je dan een te plakkerig deeg je gevuld speculaas krijgt.

Kneed het deeg voor het gevuld speculaas met je (koude) handen net zolang totdat het een mooie soepele klomp is geworden. Indien het deeg voor je gevoel wat een de droge kant is kan je eventueel wat (koffie) melk eraan toevoegen om het weer een beetje smeuïg te maken. Let er wel op dat het deeg voor gevuld speculaas van oorsprong aan de een tikkeltje droog dient te zijn om een knapperige korst voor je gevuld speculaas te krijgen.

Nadat je klaar bent met het kneden van het deeg voor gevuld speculaas moet je het strak in folie verpakken en wegleggen in de koelkast. Voor een goede smaak van het deeg is het aan te raden om het deeg minimaal 24 uur in de koelkast te laten “marineren”. Hierdoor zal de smaak van de speculaaskruiden goed in het deeg trekken en beter tot zijn recht komen. Indien je de tijd hebt kan het zeker geen kwaad om het deeg 3 dagen te “marineren” – je zal versteld zijn van de volle smaak van het deeg voor gevuld speculaas!

Als het deeg voor gevuld speculaas voldoende gemarineerd is dien je allereerst de vulling te bereiden voordat je het deeg uit de koelkast verwijderd. Indien het deeg voor gevuld speculaas langere tijd buiten de koelkast is wordt het zachter en moeilijker bewerkbaar omdat het plakkerig wordt en sneller zal breken.

Vulling voor gevuld speculaas

Voor de vulling van gevuld speculaas dien je 2/3 van het losgeklopte ei, de citroensap en koffiemelk in een kom te doen. Kruimel vervolgens het amandelspijs er met je handen overheen. Nadat je al het spijs hebt verkruimeld dien je het geheel met je handen tot een geheel te kneden. Het is mogelijk om zelf amandelspijs te maken, hierbij het belangrijk dat je dan spijs gebruikt wat ook al een aantal dagen heeft liggen ”rijpen”. Een zeer goed alternatief voor zelfgemaakt amandelspijs is spijs van de banketbakker, of eventueel een goede kwaliteit van de supermarkt. Zolang je maar 100% amandelspijs koopt en geen “half-om-half”.

Maken van gevuld speculaas

Haal het deeg voor het gevuld speculaas uit de koelkast en verdeel het in twee delen, waarbij een deel iets groter is dan het andere deel en verwarm de oven voor op 175 graden. Bestrooi je werkblad met bloem en leg hierop de grotere helft van het deeg en rol het met een deegroller. Plaats het uigerolde deel voor gevuld speculaas op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Verdeel de vulling gelijkmatig over het deeg op de bakplaat, maar houdt circa 1cm van de rand vrij. Rol vervolgens het tweede deel van de deeg voor gevuld speculaas uit met de deegroller en plaats dit over het deeg met vulling op de bakplaat. Druk met je vingers het deeg voorzichtig aan. Bestrijk je deeg met een kwastje met de restant van het geklopte ei. Eventueel kan je, nadat je het ei op de gevuld speculaas hebt gesmeerd met je vingers nog eventuele oneffenheden wegwerken.

Garneer de gevulde speculaas gelijkmatig met de garneeramandelen. Plaats de bakplaat met gevuld speculaas in het midden van de oven en laat circa 25 minuten bakken.

Laat het gevuld speculaas even afkoelen alvorens het op te dienen.

gevulde speculaas

Reviews

Je plaats een waardering over

Gevuld speculaas

ster ster ster ster ster