Door de populariteit van recente bakprogramma’s op televisie is het zelf bakken van brood ook weer helemaal in de mode. Als je zelf brood wil gaan bakken, dan kan je het beste beginnen met Iers sodabrood. Dit brood wordt wel “het beste brood van Ierland” en een “nationaal begrip” genoemd. Iers sodabrood zit vol met belangrijke voedingsstoffen en vezels en is dus heel goed voor je. Bovendien is het niet moeilijk om te maken. Maar wees gewaarschuwd: als je dit eenmaal geproefd hebt, dan wil je nooit meer brood uit de supermarkt. Iers sodabrood maken is in elk geval eenvoudig!
Al eerste verwarm je de over voor op 200 graden / gasoven stand 6 / 180 graden bij een heteluchtoven. Vervolgens bestrooi je een vel bakpapier met bloem. Daarna meng je alle ingrediënten, behalve de boter en karnemelk, in een kom. Kneed de boter, in kleine blokjes gesneden, door je mengsel. Vervolgens giet je de karnemelk door je mengsel, terwijl je het geheel doorroert met een tafelmes. Als laatste verzamel je het deeg zeer voorzichtig met je vingertoppen bij elkaar en maak je er een plat rond brood met een diameter van ongeveer 20 centimeter.
Nu leg je het sodabrood op je vel bakpapier en snij je een diep kruis in de bovenkant. Bak het brood 30-35 minuten, tot de bodem hol klinkt wanneer je er op trommelt. Als het sodabrood na deze baktijd nog niet gaar is, dan leg je hem op de kop terug op het vel bakpapier en bak je hem nog een paar minuten.
Als het brood klaar is laat je hem bedekt met een schone theedoek afkoelen op een rooster.
Algemene beoordeling: 5.00
Dat lyte na ene knapt resept gaan het selef prberen uit Zud Africa