Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Oliebollen maken

Oliebollen maken

waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 05 september 2022

Oliebollen maken

Oliebollen maken kan je prima zelf doen. De frituurpan is hier geschikt voor, maar in een wok of grote pan kan het evengoed. Je kunt de oliebollen dan op het gasfornuis maken, of gezellig buiten in de tuin! 

Dit recept is voor ongeveer 30 oliebollen.

Ingrediënten

  • 1 liter water
  • 1 kilo bloem
  • 80 gram gist
  • 20 gram zout
  • 50 gram suiker
  • krenten of rozijnen
  • 3 liter arachideolie (of zonnebloemolie​)

Bereiding oliebollen maken

Het oliebollenbeslag maak je door eerst de gist met het water te mengen. Voeg daarna de bloem toe en mix het geheel een halve minuut op de laagste stand, zodat er geen klontjes meer in het mengsel zitten. Voeg vervolgens de suiker en het zout toe. Maak een handdoek vochtig en leg deze over de schaal heen. Dit voorkomt dat het beslag uitdroogt. Zet de afgedekte kom vervolgens op een warme plek en laat hem daar drie kwartier tot een uur staan om te rijzen. Als je bijvoorbeeld krenten toe wilt voegen, dan voeg je deze op het laatst aan het beslag toe.

Als het beslag uitgerezen is, vul je de pan of wok met 3 liter verse arachideolie of zonnebloemolie. Bevestig de thermometer met de lange voeler aan de rand van de pan. Let op dat voor een exacte meting het puntje van de thermometer niet de hete bodem van de pan raakt. Breng vervolgens de temperatuur van de olie geleidelijk naar de 180° Celsius. Zodra de temperatuur van 180° bereikt is, zet het vuur lager totdat de temperatuur stabiliseert rond 180°. De thermometer blijft de hele tijd in de wok bevestigd zodat we kunnen zien als de temperatuur te veel stijgt of daalt.

Bakken van de bollen
 

Nu kan je oliebollen maken en gaan ze in de pan. Om deze te vormen gebruik ik een ijsschep zodat ze allemaal ongeveer even groot zijn. Het is aan te raden de ijschep eerst in de olie te dompelen en dan in het beslag zodat het beslag makkelijker uit de schep loskomt. Doe dit rustig en zonder spetteren. Dit is voor de veiligheid en om te voorkomen dat de temperatuur van de olie te veel daalt als te veel koud beslag aan het vet toegevoegd wordt. Als de temperatuur van de olie te veel daalt, kunnen de bollen olie gaan absorberen en dus erg vet worden.

​Na een minuut of drie keren de bollen vanzelf. Wacht dan nog drie minuten en de oliebollen zijn klaar. Haal ze voorzichtig met de schuimspaan uit de pan en leg ze op een schaal met absorberend keukenpapier zodat ze goed kunnen uitdruipen. Het vuur gaat uit en de olie kan afkoelen. Als de olie voldoende afgekoeld is, gaat hij door een koffiefilter terug in de fles. Opslaan op een koele donkere plek. 

​Veel plezier met oliebollen maken en eet smakelijk!

Tags

Categorie

Reviews

Je plaats een waardering over

Oliebollen maken

ster ster ster ster ster