Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Pepernoten maken

Pepernoten maken

54321 (1) waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 14 december 2022

Pepernoten maken

Hoera, het is weer bijna sinterklaasfeest. ​Het is gemakkelijk en erg lekker om zelf pepernoten te bakken. Dit is een recept voor 4 porties

Ingrediënten

  • 250 gr zelfrijzend bakmeel
  • 125 gr bruine basterdsuiker
  • 100 gr roomboter of margarine
  • 50 ml melk
  • 1,5 eetlepel speculaaskruiden
  • ​snufje zout

Zelf pepernoten maken: de bereiding

Zelf pepernoten maken is weinig werk en levert erg veel lekkers op. verwarm de oven voor op 170°C​. Mix de boter in een beslagkom zacht.​ Kneed met je handen of met de mixer (deeghaken) het meel, de suiker, de speculaaskruiden, het zout en de melk door de boter tot alles goed gemengd is. Het laatste stuk gaat het best met je handen. Vorm kleine balletjes van het deeg en leg ze op een bakplaat bekleed met bakpapier. Druk de balletjes een beetje aan, zodat ze de vorm van pepernoten krijgen. Bak de pepernoten ongeveer 15 minuten in de voorverwarmde oven.​

​Veel bak- en eetplezier met zelf pepernoten maken!

​Geschiedenis pepernoten maken

Een pepernoot is snoepgoed dat vaak met Sinterklaas wordt gegeten en van roggemeel gemengd met een beetje anijs wordt gemaakt. Pepernoten worden van hetzelfde deeg gemaakt als taaitaai.

De gebruikelijke wijze van opdienen is dat men de pepernoten door de kamer strooit, zodat de kinderen ze kunnen opzoeken. De strooiende arm wijst terug op het oude symbool van vruchtbaarheid, op de boer die zijn akker met zaad bestrooit. Van oudsher werd dit vruchtbaarheidsritueel begin december uitgevoerd, een beetje te vergelijken met het strooien van rijst of confetti, hetgeen tegenwoordig vaak op bruiloften gebeurt.

Vroeger werden de pepernoten met muntstukken gemengd, tegenwoordig met suikergoed. Het strooien met munten stamt van een oude legende waarbij de heilige Sint Nicolaas drie jonge meisjes tegenkwam, wier vader de bruidsschat niet kon betalen en zijn dochters dwong om de prostitutie in te gaan. Sint Nicolaas wierp ze toen een hoeveelheid munten toe, waarmee ze alsnog hun bruidsschat konden betalen.
 

​Pepernoot of kruidnoot?

Volgens de grote Van Dale is kruidnoot een synoniem van pepernoot.[1] Volgens sommigen is er echter wel een verschil en wordt met pepernoot het traditionele recept van zachte peperkoek bedoeld met anijssmaak, terwijl kruidnoten juist de knapperige brosse koekjes met speculaaskruiden zijn. Producent Bolletje levert kruidnoten en pepernoten als twee verschillende producten met een eigen recept, beide recepten bevatten witte peper en zijn per definitie pepernoten.

Reviews

Waardering: 54321

Top

Gereviewd door Jeroen Elfrink op 27-11-2022

Je plaats een waardering over

Pepernoten maken

ster ster ster ster ster