Volkoren brood “no knead” met zaden en pitten

Volkoren brood “no knead” met zaden en pitten

Wil je graag broodbakken, maar liever niet kneden? Geen nood! Dit is een ideaal brood... het hoeft namelijk niet gekneed te worden!

Voorbereiden van volkoren brood  "no knead"

Doe alle ingrediënten in en grote kom en roer het goed door elkaar. Dek de kom af, laat het minimaal twaalf uur staan en maximaal achtien uur. Na twaalf uur is de deeg er gerezen en vol met bubbels (zie afbeelding twee hieronder).

Volkoren brood  "no knead" maken

Als je een deegschraper hebt gebruik je die, heb je die niet zorg dat je handen flink onder het bloem zitten. Doe je handen/deegschraper onder het volkoren brood deeg in de kom en vouw de onderkant naar boven, zo vorm je een soort bal.  Als je dat hebt gedaan haal volkoren brood deeg er uit en maak het deeg met bebloemde handen wat ronder. Het volkoren brood deeg plakt gigantisch en je zit waarschijnlijk flink onder maar dat is niet erg.

Zorg ervoor dat je een rijsmandje of een vergiet met daarin een theedoek klaar hebt staan met flink bloem erin  Leg daarin het deeg en probeer het met flink wat bloem aan je handen nog wat ronder te maken door het deeg van onderen en aan de zijkant naar binnen te vouwen.

Laat het volkoren brood "no knead" weer 2 uur staan.

Bakken van het volkoren brood  "no knead"

Na de twee uur pak je het volkoren brood "no knead"  met flink bloem aan je handen op en laat het in de hete pan glijden. Pas op de pan in gloeiend heet. Misschien blijft er wel een stuk deeg aan de theedoek zitten of blijft het geen bolletje.. dat geeft niks. De deksel op de pan zetten en 30 minuten bakken op 250 graden, dan de deksel eraf en nog 20 minuten bakken.

Nu heb je een verrukkelijk volkoren brood "no knead" gebakken, met een giga knapperige en krakende korst.

Dit artikel is geschreven door Ilse Verschoor

Ik ben Ilse, getrouwd, mama van twee, kind van God, levensgenieter, actief blogger en vooral een echte kookfanaat. Over mijn gezonde en soms wat minder gezonde ontdekkingen in de keuken mag ik hier een gastblog verzorgen. Daarnaast blog ik ook op m'n eigen blog www.uitmijnkeukentje.blogspot.nl

Reviews

432150

Algemene beoordeling: 4.50

Geef uw mening
ster ster ster ster ster
Conny van Tol schreef op 23 October 2016

Lijkt me leuk om een keer te proberen. Moet het deeg op een warme plek rijzen of gewoon in de keuken laten staan?

Bert Jan Bosman schreef op 26 April 2014

Goed recept, maar in totaal 50 min. bakken op zo'n hoge temperatuur? Lijkt me erg veel.