Heb je een vraag? mail ons

Gratis verzending voor alle bestellingen van meer dan € 50,00

Zachte witte bolletjes

Zachte witte bolletjes

432150 (7) waardeer

Onderwerp: de-bakkerij | 05 september 2022

Zachte witte bolletjes

Zelf heerlijke zachte witte bolletjes bakken is niet moeilijk. Deze zachte witte bollen kun je in een breekbrood bakken of los in de oven.

Ingrediënten

  • 420 gram bloem
  • 3 theelepels (zachte) roomboter
  • 1 ei (kamertemperatuur)
  • 1 ¼ kopje lauwwarme melk
  • ¾ theelepel zout
  • 1 ¼ theelepel gist
Ingredienten zachte witte bollen

Bereiding van het deeg van zachte witte bolletjes

Doe alle ingrediënten voor het deeg – melk, gist, zout, boter en 1 ei – in een schaal (van de keukenmachine) en mix door elkaar. Voeg het ½ kopje bloem toe en mix door elkaar, herhaal vervolgens totdat alle bloem door het deeg is gemixt. Vervang de mixer door de deeghaak van de keukenmachine en kneed het deeg gedurende 8 tot 10 minuten totdat het deeg alleen nog maar aan de bodem van de schaal plakt en niet meer aan de zijkanten. Indien het deeg droog oogt dient er een klein beetje extra water aan het deeg voor zachte bolletjes toegevoegd te worden. Doe het deeg vervolgens in een rijsmandje, dek deze af met een vochtige theedoek en laat circa 1 uur rijzen totdat het deeg in omvang in verdubbeld.

Maken van de zachte witte bolletjes

Pak het deeg uit het rijsmandje en kneed het deeg licht totdat alle (grote) luchtbellen uit het deeg zijn verdwenen en vorm het tot een platgeslagen bal. Laat het deeg vervolgens een paar minuten rusten. Snijd het deeg vervolgens in vier gelijke delen met een ingevette scraper of mes en verdeel de kwarten in 3 gelijke stukjes. Maak van de 12 broodjes mooie ronde bolletjes met een platte onderkant. Plaats de losse broodjes in een schaal, dek deze af met een vochtige theedoek en laat voor circa 1 uur rijzen. Zorg ervoor dat er ruim 6 cm ruimte tussen de verschillende bolletjes zitten. Na het 2e rijsproces dienen de broodjes elkaar bijna aan te raken en zeer zacht te zijn.

Zachte witte bollen in springvorm

Bakken van de zachte witte bolletjes

Plaats de zachte bolletjes in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden op een rooster en bak de zachte bolletje in circa 15-20 minuten goudbruin.

Variaties op de zachte witte bolletjes

Zacht wit boter bolletje

Volg  het recept voor zachte witte bolletjes tot het bakken van de zachte bolletjes. Voor zachte witte boter bolletjes dien je de bolletjes vlak voordat ze de oven in gaan in te smeren met gesmolten roomboter. Vervolgens dienen de zachte witte boter bolletjes eveneens 15-20 minuten in de oven goudbruin worden gebakken. Het is ook mogelijk om de zachte witte boter bolletjes na het afbakken in te smeren met gesmolten roomboter direct nadat ze uit de oven komen.

Zacht wit sesam bolletje

Voor zachte witte sesambolletjes dien je ook het recept voor zachte witte bolletjes te volgen tot het bakken van de zachte witte bolletjes. Smeer de zachte witte sesam bolletjes in met opgeklopt ei en sprenkel er de sesam zaadjes over heen. Bak de zachte witte sesam bolletjes in circa 15-20 minuten af in de oven.

Reviews

Waardering: 54321

Wat heerlijk zeg mmmmmm

Gereviewd door bep de.vaan op 15-02-2017

Waardering: 43211

heel lekker zien ze er uit

Gereviewd door Johanna op 15-11-2016

Waardering: 54321

VAN MIJ EEN 10 STERREN

Gereviewd door Dina van Hoppe op 06-11-2016

Waardering: 54321

Laad zich niet printen.

Gereviewd door Hubert Robroek op 22-10-2016

Waardering: 43211

Hoeveel water doe je erbij?

Gereviewd door André op 28-12-2013

Waardering: 54321

Misschien handig als je de hoeveelheid water ook bij het recept zet…. Beetje moeten gokken nu 😉

Gereviewd door Ivo op 09-03-2013

Waardering: 54321

Voor het eerst is het gelukt om goede bolletjes te bakken in plaats van vogelvoer!

Gereviewd door Martine op 27-01-2013

Je plaats een waardering over

Zachte witte bolletjes

ster ster ster ster ster