Moestuin in de stad

Content

Zachte witte bolletjes

Zachte witte bolletjes
 • categorie de Bakkerij
 • personen 4 personen
 • klok 30 min. voorbereiding
 • vuur 2 uur en 25 min. kooktijd
 • klok 2 uur en 55 min. totaal

Ingrediënten

 • 420 gram bloem
 • 3 theelepels (zachte) roomboter
 • 1 ei (kamertemperatuur)
 • 1 ¼ kopje lauwwarme melk
 • ¾ theelepel zout
 • 1 ¼ theelepel gist

Zelf heerlijke zachte witte bolletjes bakken is niet moeilijk. Deze zachte witte bollen kun je in een breekbrood bakken of los in de oven.

Bereiding van het deeg van zachte witte bolletjes

Doe alle ingrediënten voor het deeg – melk, gist, zout, boter en 1 ei – in een schaal (van de keukenmachine) en mix door elkaar. Voeg het ½ kopje bloem toe en mix door elkaar, herhaal vervolgens totdat alle bloem door het deeg is gemixt. Vervang de mixer door de deeghaak van de keukenmachine en kneed het deeg gedurende 8 tot 10 minuten totdat het deeg alleen nog maar aan de bodem van de schaal plakt en niet meer aan de zijkanten. Indien het deeg droog oogt dient er een klein beetje extra water aan het deeg voor zachte bolletjes toegevoegd te worden. Doe het deeg vervolgens in een rijsmandje, dek deze af met een vochtige theedoek en laat circa 1 uur rijzen totdat het deeg in omvang in verdubbeld.

Maken van de zachte witte bolletjes

Pak het deeg uit het rijsmandje en kneed het deeg licht totdat alle (grote) luchtbellen uit het deeg zijn verdwenen en vorm het tot een platgeslagen bal. Laat het deeg vervolgens een paar minuten rusten. Snijd het deeg vervolgens in vier gelijke delen met een ingevette scraper of mes en verdeel de kwarten in 3 gelijke stukjes. Maak van de 12 broodjes mooie ronde bolletjes met een platte onderkant. Plaats de losse broodjes in een schaal, dek deze af met een vochtige theedoek en laat voor circa 1 uur rijzen. Zorg ervoor dat er ruim 6 cm ruimte tussen de verschillende bolletjes zitten. Na het 2e rijsproces dienen de broodjes elkaar bijna aan te raken en zeer zacht te zijn.

Bakken van de zachte witte bolletjes

Plaats de zachte bolletjes in het midden van een voorverwarmde oven van 200 graden op een rooster en bak de zachte bolletje in circa 15-20 minuten goudbruin.

Variaties op de zachte witte bolletjes

Zacht wit boter bolletje
Volg  het recept voor zachte witte bolletjes tot het bakken van de zachte bolletjes. Voor zachte witte boter bolletjes dien je de bolletjes vlak voordat ze de oven in gaan in te smeren met gesmolten roomboter. Vervolgens dienen de zachte witte boter bolletjes eveneens 15-20 minuten in de oven goudbruin worden gebakken. Het is ook mogelijk om de zachte witte boter bolletjes na het afbakken in te smeren met gesmolten roomboter direct nadat ze uit de oven komen.

Zacht wit sesam bolletje
Voor zachte witte sesambolletjes dien je ook het recept voor zachte witte bolletjes te volgen tot het bakken van de zachte witte bolletjes. Smeer de zachte witte sesam bolletjes in met opgeklopt ei en sprenkel er de sesam zaadjes over heen. Bak de zachte witte sesam bolletjes in circa 15-20 minuten af in de oven.

tags:

categoriën:

Deel dit artikel

lijn lijn
1 sterren |28 December 2013
Hoeveel water doe je erbij?
4 sterren |09 March 2013
Misschien handig als je de hoeveelheid water ook bij het recept zet.... Beetje moeten gokken nu ;)
5 sterren |27 January 2013
Voor het eerst is het gelukt om goede bolletjes te bakken in plaats van vogelvoer!
lijn

geef waardering

lijn

Bedankt, je hebt al reactie achter gelaten

lijn

gerelateerde artikelen

lijn Meer artikelen
[X]
Wecken

Wecken

Wecken is een traditionele manier om voedsel langer...

Ontbijtkoek

Ontbijtkoek

Ben je ook zo dol op ontbijtkoek? Veel mensen denken...