Zelf cheesecake maken

Zelf cheesecake maken

Heerlijke zelf cheesecake maken met een bodem van bastognekoeken. Wie wil dat nou niet?

De bodem voor zelf cheesecake maken

Verkruimel de bastognekoeken in een keukenmachine. Als je die niet hebt, doe ze dan in een theedoek, vouw die dicht en rol de koekjes fijn met een wijnfles of deegroller. De boter smelten en doe daarna de koekkruim er in. Druk dit mengsel in een springvorm en zet deze in de koelkast. Ga vervolgens verder met de cheese voor zelf cheesecake maken.

De cheese

Roer de roomkaas met de suiker met een lepel zacht. Je neemt een vanille stokje en maakt een snee in het midden van het stokje. Je ziet allemaal zwarte korreltjes, die ga je er af schrapen en doe je het bij het kaasmengsel. Breek de chocolade en smelt deze in een pannetje. Doe de choco bij de kaas en roer het lekker door elkaar. Voeg een kneepje citroensap toe voor de smaak. Proef veel tussendoor, dit is erg belangrijk.

Het eiwit en eigeel scheiden en klop het eiwit stijf. Klop de slagroom in een kom net voorbij lobbig, nog net niet stijf. Doe de roomkaas en het stijfgeslagen eiwit bij de slagroom. Roer dit voorzichtig door elkaar. Doe het cheese-mengsel in de vorm.

Stop deze 24 uur in de koelkast om op te stijven. De volgende dag heb je een lekkere cheesecake, Smeer tenslotte de frambozensaus of jam op de taart.

Variëren met cheesecake maken

Voor een frisse cheesecake kan je de frambozensaus vervangen voor lemon curd en de bastognekoeken vervangen voor digestive koekjes. Lemon curd is een heerlijk frisse citroen mengsel en eenvoudig zelf te maken. Je kunt de cheesecake ook afmaken met cranberrysaus:

Ingrediënten voor cheesecake maken met frisse lemon curd:

  • 2 citroenen
  • 150 gram boter
  • 2 eieren
  • 125 gram witte basterdsuiker

​Bereiding lemon curd

Pers de citroenen uit en verwarm het sap samen met de boter in een steelpan met dikke bodem op laag vuur tot de boter gesmolten is. 
Mix ondertussen met een garde in een kom de eieren met de suiker. Voeg, al roerend, het citroen-botermengsel toe. Schenk het weer terug in de schoongemaakte pan. Breng al roerend op laag vuur aan de kook. Blijf roeren en laat de curd indikken tot het zo dik als vla is. Smeer de lemon curd vervolgens over de cheesecake. In een schone pot kan je de lemon curd een week bewaren in de koelkast. Laat wel eerst goed afkoelen.

​Ingrediënten voor cheesecake maken met cranberry's:

  • 250 gram cranberry's
  • 100 ml rode port

Bereiding cheesecake maken met cranberry's:​

​Kook de cranberry’s met de port tot de port stroperig is en de cranberry’s gebarsten zijn. Verdeel de cranberrysaus over de cheesecake.

Geef uw mening
ster ster ster ster ster